Депутатські колекції Київради: самовари, черепахи, дзвіночки і стародавні карти

0

Окрім мільйонів готівки, десятків гектарів землі, дорогих автівок, годинників та шуб депутати Київради декларують нетипові колекції.

“Єднівець” Яловий має 400 чеперах, а його дружина – колекцію дзвоників. Депутат “Солідарності” Костюшко колекціонує самовари. А “свободівець” Антоненко має дві печатки з двоголовим орлом. Представник “Батьківщини” Дідовець не задекларував голову Леніна з Бессарабки, але зазначив, що володіє копією однієї зі скульптур Пейзажної алеї. Кличко колекціонує велосипеди.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив з’ясувати в депутатів Київради, що і чому вони колекціонують.

Депутат Київради від “Єдності” Костянтин Яловий задекларував колекцію з 400 черепах. Його дружина – донька екс-нардепа Пилипишина збирає дзвіночки. Яловий розповідає, що в дитинстві з батьком збирав багато чого – навіть етикетки з сірникових коробочок. Таке захоплення називається філуменією.

Мені подобається цей символ стабільності, мудрості… Дружина з інституту почала збирати дзвоники і я з інституту почав збирати черепах. Зараз навіть не згадаю, що було поштовхом у цьому питанні, але пам’ятаю, що таке хобі було в мене і в дружини”.

У мене вони є і дерев’яні і з ракушок і з каменю, з оніксу, є дуже різні черепахи. Я навіть не знаю, що з чого – мені головне як вона виглядає, вони різні. Мені все одно, скільки коштує ця черепаха – мені приємний сам символ і захоплення цим”.

Депутат каже, що йому черепашок дарують друзі.

Продовжую збирати. Коли їжджу закордон, всі мої друзі знають… коли хтось їде в якісь країни чи місця і знаходить якісь рідкісні черепахи, то привозить і дарує… Я не міняюся ними, це виключно для свого особистого користування, щоб радувало око…”.

Зауважимо,  що батько Ялового, який свого часу був заступником апарату керівника Верховної Ради, а тепер, як і син – депутат ради, разом з сином задекларували колекцію вин. Колекція депутата-батька Володимира Ялового налічує 650 пляшок  вин різних виробників країн світу, у депутата-сина бар скромніший – орієнтовна кількість 50 пляшок.

 Вина збираємо для особистого використання… У вас вдома є декілька пляшок вина – так і в нас… І буде чим приймати людей”, – відповідає депутат Костянтин Яловий.

Депутати також задекларували й картини. У Володимира Ялового 47 картин українських та російських художників 20-го сторіччя, у Костянтина Ялового – 18 картин.

Костянтин Яловий розповідає, що це не є якоюсь особливою колекцією, а просто він взяв до уваги рекомендації Громадського руху ЧЕСНО щодо заповнення декларацій і вніс усе:

Дякуючи вашій лекції і вашим нагадуванням по деяких питаннях – про Range Rover,наприклад – ми в цьому році, коли заповнювали декларацію, намагалися максимально зробити, щоб не було запитань і показати усе максимально… Я в декларації записав усе те, що реально маю, щоб не було потім питань, звідки те взялося й звідки те взялося. У мене, дякуючи Богу, дуже заможна дружина, яка допомагає мені займатися моєю громадською діяльністю”.

Депутат додає:

Я особисто не є фахівцем з картин, з антикваріату чи інших питань… я знаю одне, що мені подобається картина. Деякі картини ще багато років тому були в дружини – їй хтось дарував, її особисті”.

Також у декларації депутата є більярдний стіл на 12 футів. У його батька Володимира Ялового теж є більярдний стіл на 2 фути менший.

За рівнем статків зять Пилипишина Яловий у Київраді посів 2-ге місце.

 

Депутат від БПП “Солідарність” Олег Костюшко колекціонує самовари, а його дружина-депутатка – збирає землі для льонарства на Коростенщині.

Дружина Олега  – Ірина Костюшко є депутатом Житомирської обласної ради від БПП “Солідарність” від сіл Коростенського району і підприємицею – власницею агрокомпанії.

У Житомирській облраді Ірина Костюшко – голова земельної комісії, вона займається льонарством на Коростенщині. У 2017 році взяла в емфітевзис земельні ділянки в своєму виборчому окрузі площею майже 20 га і вивела чоловіка на третю позицію в ТОП-5 найбільших землевласників Київради.

На відміну від депутатів “Батьківщини”, які мають у Київраді найбільше землі й виступають проти вільного ринку землі, дружина депутата Київради від БПП і депутатка Житомирської облради Ірина Костюшко виступає за ринок землі.

Годинник відбив дев’яту ранку вихідного дня, саме прийшов час пити чай із самовару. Винахід цього давнього пристрою ділять між собою стародавні перси та кітайці (орфографію авторки збережено – прим. ЧЕСНО). Незалежно від того, хто перший, чай який в ньому готується має неперевершений смак”, – пише на своїй сторінці в ФБ Ірина Костюшко.

Нагадаємо, у 2017 році в Житомирській облраді Костюшко опинилася на 4 місці з-поміж найбагатших депутатів за статками.

За доходами депутатка посіла в 2017 році 2 місце.

Депутат Київради від “Самопомочі” Андрій Осадчук збирає стародавні карти та книжки.

Ось частина моїх задекларованих скарбів. Оригінал книги Гійома Боплана “Опис України” 1650 року. Оригінал Генеральної карти України Боплана виданої в Лондоні 1681 року. Одна з перлин колекції, оригінал карти Київщини видавництва Вільяма Блау, 1670-х років. Карта Литви 1630-х років видання де вперше було видруковано назву “Україна”. Вона зазвичай подається разом з картою течії Дніпра… Для мети декларування я виходив з можливої вартості окремих предметів, що можуть перевищувати встановлений поріг”, – розповідає депутат.

Для своїх карт депутат присвятив окремий сайт. Своєю колекцією доводить самобутність України на європейських просторах.

До того, як звільнитися з посади топ-менеджера Київстару, Осадчук входив до найбагатших депутатів Київради за рівнем доходів. За результатами моніторингу декларацій найбільші доходи у 2017 році були ось у ось таких депутатів.

Колекційні речі є й у тих депутатів, які за рівнем доходів опинилися з-поміж злиднів. Так “свободівець” Прохор Антоненко задекларував дві печатки ХІХ століття.

З фото, яке надіслав депутат, видно, що печатки мідні. Менша печатка – Мінського земського суду.

Я ніколи їм не робив офіційну оцінку, в першу чергу вони для мене родинна цінність, але, очевидно, вони щось коштують, тому я й вніс їх в декларацію, щоб ні в кого не було жодних питань”, – розповідає “свободівець”.

 

Депутат від “Батьківщини” Юрій Дідовець у своїй декларації вказав скульптуру “Дощ” авторства скульптора Назара Білика.

Це копія відомої скульптури автора на Пейзажній алеї.

(Фото з сайту Назара Білика)

Як пишуть видання про мистецькі твори, зменшена копія скульптури неодноразово представлялася на міжнародних виставках, а одну з її копій було продано 4 березня 2015 році у Нью-Йорку на аукціоні “Phillips” за 10 тисяч доларів.

Є у Дідовця і незадекларований унікальний мистецький твір – голова Леніна з Бессарабки на шести ніжках. Леніна-павука виготовив скульптор-коваль із Дніпра Олександр Безручко, і вождь пролетаріату тепер експонується в приймальні депутата і підслуховує його розмови на прийомах виборців.

Ми довго працювали над ідеями, був і спрут спочатку. Ідею реалізував Олександр  Безручко – коваль із Дніпра”, – розповідає Дідовець.

Депутат додає, що в нього давні стосунки з Леніним із Бессарабки і нагадує про захоплення офісу Компартії в 2000 році.

Саме цей Ленін для мене почався 9 березня 2000 року. Коли ми розгромили Компартію України і висунули вимоги з деколонізації України. Зокрема і виведення Чорноморського флоту з Криму”.

 

У міського голови Віталія Кличка також є в декларації своєрідна колекція. Він із дружиною в декларації вказав 11 годинників, з-поміж яких є французький камінний мармуровий годинник Jacques Murray & Co ІІ половина ХІХ ст.

Але пристрасть мера, ймовірно, не годинники, які скоріше є аксесуарами до одягу, а велосипеди. В його декларації є 9 велосипедів.

(Фото з сайту kiev.klichko.org)

Цей велосипед мені подарували. У ньому немає жодних особливих “наворотів”. Єдине – це легка рама, яку розробляли спеціально для мене, враховуючи пропорції зросту та ваги”, –розповідав у 2014 році Віталій Кличко про свій Spark RC марки Scott.

Раніше Громадський рух ЧЕСНО публікував огляд колекцій депутатів Харківської міськради. Там депутати змагаються кількістю годинників.  Голова Холодногірської райради Мусєєв, як і дружина депутата Київради Ялового, колекціонує дзвоники.

Нагадаємо, ЧЕСНО проаналізував роботу Київради за 2017 та за 2016 роки. Також оприлюднений детальний аналіз декларацій депутатів Київради.

 

Автор: Сергій Огородник, журналіст Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539