На станції метро Осокорки з’явилось обличчя кримськотатарської жінки

0

Про кримську частину мистецького проекту розповіла заступник міністра інформаційної політики Еміне Джапарова.

“Незабаром станцію метро Осокорки прикрашатимуть роботи восьми відомих в усьому світі муралістів та митців, присвячених Україні. Це буде їх творчий погляд на країну, її розмаїття та ідентичність”, – говорить вона.

За словами Еміне, кримську частину вже майже закінчено. Ще кілька днів необхідно для завершення роботи митця Мата Руда з Коста-Ріки.

“Питання етнічної ідентичності, переселення та культурного збереження він обрав не просто так! До мене звернулися з проханням занурити митця в культурний простір кримських татар. Тоді Мата сказав, що він “американець, але латинос з костариканським походженням та корінні народи латиноамериканських країн мають схожу історію виселень, переселень та репресій, знищень та руйнувань”. Історія виживання та збереження самобутності кримських татар йому надзвичайно близька через власні паралелі історії своєї сім`ї та народу”, – продовжує Еміне Джапарова.

Розповідає, що, аби надихнутись культурою кримських татар, художник передивився майже весь контент міністерства інформаційної політики, присвячений корінним народам. Слухав Jamala Alim Qizi, особливо був вражений “1944”, та багатьох інших виконавців.

“Мені вже шалено подобається, особливо “Лялє” – тюльпани, які є дуже символічними для кримських татар”, – зазначила Джапарова.

Нагадаємо, столичний проект має назву “More than Us”. Площа розпису – 2 716 кв. м

“Концепт муралу складається з поєднання восьми поглядів митців світового рівня, їх креативного бачення та думок на актуальні теми, що стосуються безпосередньо українського народу”, – зазначають у КП “Київський метрополітен”. За задумом, митці мають звернутися до теми “територіальної цілісності України та підвищення іміджу України в сфері сучасного мистецтва на світовій арені”.

Фото – Тарас Томенко

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539