Киянин створив бота, який повідомляє про забруднене повітря

0

Київський розробник Любомир Мілевський написав бота для Telegram, який моніторить стан повітря в Києві і доповідає своїм користувачам, якщо рівень забруднення підвищений. Про це повідомляє Центр Екології та Розвитку Нових технологій.

Після чергового випадку зі смогом над Києвом винахідник вирішив дізнатися, які шкідливі викиди містяться у повітрі. До того ж, сервіс Державної санітарно-епідеміологічної служби, який раніше моніторив забруднення, вже не працює.

“Бот показує усереднене значення для міста. У мене і кількох друзів є “розумні будинки” з датчиками. Я забираю ці дані в різних частинах міста, обробляю на сервері і віддаю боту, а він інформує людей”, – розповідає розробник.

Зараз бот обробляє дані від шести датчиків PurpleAir: два на лівому березі, чотири на правому. Любомир зараз намагається зв’язатися з виробником таких датчиків, щоб дізнатися, скільки всього користувачів в Києві – можливо, вдасться підключити до боту більше даних. Детектори заміряють суміш рідких і твердих частинок в повітрі (PM2.5).

Бот оновлює дані раз на годину, забруднення вимірюється за американським стандартом EPA, у нього чотири рівні: 0-50 – все добре, 51-100 – ризик для здоров’я незначний, 101-150 – є ризик для здоров’я, краще не гуляти довго, більше 150 – небезпечно, без маски не виходити. Якщо індекс підніметься вище 101 – бот повідомить користувачам про небезпеку.

За словами розробника, бот працює лише два тижні, проте вже двічі середній індекс по місту змінювався на 110 і 118.

Нещодавно у КМДА повідомили, що 90% антропогенних джерел забруднення повітря Києва – це “пересувні джерела”, тобто автівки. За останні 20 років концентрація діоксиду азоту в місті зросла на 50%, а формальдегіду на 200%.

За словами директора Центральної геофізичної обсерваторії ім. Бориса Срезневського Олександра Косовця, Київ входить до першої десятки міст України із найбільшим забрудненням повітря. Експерт вважає, що крім скупчення автотранспорту, для всіх районів Києва є великою проблемою скорочення площ зелених насаджень та заміна скверів на висотні будинки.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539