Бучанський виконком затвердив збільшення тарифів за опалення на 60% – це найвищий тариф в області (оновлено)

0

20 листопада виконавчий комітет Бучанської міської ради своїм рішенням встановив нові тарифи на опалення з введенням абонплати. Попри цинічні заяви про зменшення тарифів, вони  насправді суттєво зросли: для користувачів послуг без лічильника середня місячна вартість послуг теплопостачання зросте на 16 %, а для користувачів послуг із будинковими лічильниками – на 60 %.

Даним  рішенням міський голова Анатолій Федорук переплюнув свого наставника – Володимира Гройсмана. Нещодавно Кабмін підняв ціни на газ на 23,5 %, мотивуючи це вимогами МВФ, проте на практиці це є чергові мільйонні премії для керівництва Нафтогазу.  У зв’язку з тим, що Кабмін не залишив вибору постачальникам послуг, підняття вартості тарифів є логічним, але аж ніяк не на 60%, як це сталося в Бучі! У середньому тарифи мали б зрости на 10-15 відсотків.

Але Федорук вирішив не відстоювати інтереси  громади Бучі та села Гаврилівка і з порушенням  наказу Міністерства затвердив нові тарифи (Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства 390 від 30.07.2012 року ” Про затвердження Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів, зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад”).

У громади вкотре ніхто не запитав, і рішення було прийняте кулуарно.

Проаналізувавши тарифи на опалення в інших містах Київської області, стає очевидним, що в Бучі вони є одними з найвищих. Так, власник квартири площею 70м2  в середньому за місяць опалювального періоду, проживаючи в Бучі, заплатить  3220 грн без лічильника, а з будинковим лічильником – 2080 грн. Інші міста наведені в таблиці.

Місто Вартість без лічильника, грн Вартість із будинковим лічильником, грн
Буча 3220 2080
Переяслав-Хмельницький 3200 2260
Обухів 2450 1590
Бориспіль 2970 1220
Біла Церква 2650 1180
Бровари 2470 1190

Середній місячний об’єм споживання теплової енергії як розрахункову величину взято 0,8 Гкал для квартири площею 70 м2.

Таке рішення виконкому має бути скасоване, а  підняття тарифів – піддане  широкому громадському обговоренню із залученням представників ОСББ та ЖБК. І зрештою, має бути прийняте нове рішення, де буде врахована думка громади.

PS. Після того як депутат Бучанської ради від “Свободи” Олександр Животовський подав на профільну комісію проект рішення про скасування рішення виконкому, Федорук заявив, що призупинив це рішення та призначив службову перевірку.

Автор: Іван Окоєв, депутат Бучанської ради від “Свободи”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539