Хто покриває в Києві у школах та садках схеми ГО “Обдаровання” і чому звільняються вчителі?

0

У одній з столичних шкіл почали звільнятися вчителі. Це – хороші педагоги, після звільнення яких діти плакали і не розуміли, чому ті їх залишають.

Причина виявилася банальною – мало платять. Сума просто принизлива для освітян. Але мова йде не про заняття з дітьми за бюджетний кошт в першій половині дня, які оплачені за рахунок державного чи комунального фінансування. Мова йде про заняття в другій половині дня, за які батьки платять Київській академії наук. Звучить пафосно, але насправді це не має нічого спільного з Академією Наук – це просто ГО “Обдаровання”.

Батьки у класі щомісяця здають приблизно 25 – 30 000 гривень за заняття в другій половині дня. По 1 000 за учня. З ГО підписується угода і гроші перераховуються на рахунок.

Цього року в одного класу звільнилися одразу двоє вчителів – музики та англійської мови. Після того, як заплакані діти повідомили батькам, що їм дуже шкода, батьки зрозуміли, що втратили хорошого фахівця, за роботу якого нібито платили немалі (кошти) гроші.

Коли почали розбиратися, виявилося, що вчитель за свої уроки на місяць отримував аж 1 700 гривень з бюджету ГО “Обдаровання”. Це за 84 уроки у 4 класах. Тобто за один урок йому платили майже 21 гривню. Менше ніж 1 грн за учня. Просто дуже вигідні умови.

Тобто за навчання в одному з 4 класів вчитель по суті отримував 425 грн на місяць. Це принизлива сума, яку фахівець, який цінує себе працювати не буде. Постає питання – куди ж йдуть 25 тисяч гривень, якщо до вчителя доходить лише 425 гривень.

Оренда, як з’ясували батьки, мізерна. Тобто гроші йдуть точно не на оренду. По суті вся сума мала б іти на педколектив. Куди ж ідуть гроші і чому у Святошинському районі в школі “Інтел” йдуть вчителі?

Батьки написали інформаційний запит в ГО. Жодної відповіді по суті з розрахунками так і не отримали. Лише от така відписка.

Офіс “Обдаровання” розташований в приватній гімназії “Прем’єр” (Туполева, 3). Це освітній заклад ГО “Обдаровання”. Ліцензія від 2005 року.

Ось який відгук є в Інтернеті про цей заклад.

Відбулися збори класу за участі директора школи Інни Монети та двох представників ГО “Обдаровання”.

Ані директорка, ані представники “Обдаровання” так і не змогли пояснити, куди йдуть кошти і чому вони не доходять до вчителів.

Коли батьки почали шукати інформацію, то знайшли пост на Facebook у групі “Батьки SOS”. Скарги на це ГО непоодинокі.

Ось де діє вже це ГО в Києві. Про це на “Батьки SOS” пишуть далі в пості.

У “Інтелі”, де приховують інформацію про те, скільки і кому платять грошей від тих, хто ці ж гроші здає, вирішили пограти у Середньовіччя. Просто повісили оголошення, що занять в другій половині дня не буде, бо нібито про це попросили батьки.

Директорка школи Інна Монета сказала батькам, що гадки не має, хто повісив це оголошення. Уявляєте, щоб по садку ходили чужі люди, а директор про це не знає.

Звісно, що батьки хочуть мати заняття у другій половині дня. Але в них виникає справедливе питання, куди йдуть їхні гроші і чому вони не доходять до вчителів.

Директорка чітко дала зрозуміти, що не пустить до себе в школу жодне інше ГО, яке готове надавати аналогічні послуги і якому б батьки могли б довіряти у разі підзвітності.

Батьки навіть розглядають варіант, щоб взяти в оренду приміщення в іншій школі, аби ці 25 000 грн працювали на їхніх дітей і мотивацію для кращих педагогів.

Заяви написані у Департамент освіти і науки КМДА та до прокуратури. Також батьки планують звернутися до фіскальної служби як платники ГО “Обдарування”, які не можуть з’ясувати, куди йшли їхні гроші.

Авторка: Ірина Федорів, журналістка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539