В очікуванні Різдва: що можна побачити на виставці, присвяченій “Щедрику” (ФОТО)

0

До сторіччя світової слави “Щедрика” 17 грудня у Національному музеї історії України (вул. Володимирська, 2) відкрилась виставка, присвячена Миколі Леонтовичу “Маестро Різдва”.

“Щедрик” – українська народна пісня в неперевершеній обробці Леонтовича набула звучання, що підкорило мільйони сердець. У англомовній версії відома багатьом як “Carol of the Bells”, вона давно стала символом одного з найулюбленіших свят року, радісного очікування Різдва й Нового року, – нагадують у музеї. – Проте досі не так широко відомий її автор – скромний геній української поліфонії, композитор, хоровий диригент, педагог Микола Леонтович. За своє коротке життя він пройшов шлях від семінариста Кам’янець-Подільської духовної семінарії до композитора, твори якого мали шалений успіх у концертних залах країн Східної та Західної Європи й обох американських континентів”.

Митець залишив нащадкам багату творчу спадщину: 207 хорових обробок народних пісень, духовних літургій та авторських поезій. Ключовим елементом індивідуального стилю композитора стало майстерне поєднання народного багатоголосся із професійною технікою поліфонії, що вражає слухачів донині.

“Він – ніби різьбяр у музиці, що творить найтонші музичні вартості, неначе мережива із шовку. Його техніка… настільки “ажурна”, ніби тонка різьба із золота, прикрашена самоцвітним камінням”, – із захопленням відгукувався про Миколу Леонтовича його колега, композитор і хоровий диригент Кирило Стеценко.

Відчути тонку душу маестро допоможуть автентичні експонати виставки: речі, що належали композитору, світлини, анонси концертів, поєднані з витонченими витинанками роботи майстрині Дарини Альошкіної на теми творів композитора. Вперше до Києва привезли речі, які належали визначному композитору, з Покровського історичного та Тульчинського краєзнавчого музеїв.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539