Ще один ТЦ на Хрещатику: замість Центрального гастроному

0

Департамент охорони культурної спадщини погодив проект ще у грудні 2018 року. Про це йдеться у відповіді ресурсу 44.ua.

“Листом від 22 грудня 2018 Департаментом охорони культурної спадщини узгоджено “Проект першочергових протиаварійних робіт на пам’ятці архітектури та містобудування місцевого значення по вул. Хрещатик 40/1”. Замовником є ТОВ “АБ Інвестиції і розвиток”, – йдеться в повідомленні. Зазначають, що ТОВ “АБ Інвестиції і розвиток” – це власник будівлі.

Щу у листопаді 2018 року Консультативна рада з питань охорони культурної спадщини затвердила реставраційний проект ТОВ “АБ Інвестиції і розвиток”: згідно з ним, колишній Центральний гастроном стане торгівельним комплексом.

Директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк зазначив після погодження реставрації: “Таки є соціально відповідальні представники бізнесу, яким не байдуже наше місто, наше історичне і культурне надбання”.

Нагадаємо, Центральний гастроном належить до пам’яток архітектури та містобудування місцевого значення. Будівля – чи не єдина, що уціліла на Хрещатику після руйнувань 1941-го. Її звели в 1874 році, і спочатку тут був готель “Кане”. Деякий час в цьому готелі жив відомий художник Михайло Врубель – після того як закінчив роботи по розпису Кирилівської церкви. На першому поверсі знаходилася позичкова лавка, і Врубель писав картину з дочки господаря цієї лавки. До 1918 року в готелі жив Павло Скоропадський, він проводив в номері консультації з різними політичними діячами перед тим, як його обрали гетьманом, тому ця будівля стала центром політичних подій. У радянський час тут розташувався “Центральний гастроном”, який був закритий на початку 2000-х років.

У червні 2017 року у приміщенні спалахнула пожежа.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539