Президенська вертикаль: які призначення зробив Порошенко перед виборами

0

Глава держави призначив нового очільника Голосіївської РДА. Ним став Олександр Настенко. Відповідне  розпорядження Петро Порошенко підписав 5 лютого, менш, ніж за 2 місяці до виборів. За останній рік на Київщині відбулася низка кадрових ротацій з-поміж голів РДА. Також восени замінили голову ОДА.

Зараз президент може призначати голів держадміністарцій без конкурсу.

“Оскільки голови ОДА і так далі мають вплив в регіоні, то якщо президент може на них якось впливати, то вони, відповідно, можуть допомагати партіям, партії влади зокрема, на місцях якимось чином підвищувати свій рейтинг. Це той самий сумнозвісний адмінресурс, про який завжди говорять. Відповідно, якщо в президента будуть підконтрольні йому голови ОДА, РДА і так далі, йому буде простіше провести БПП до влади у місцевих радах і щодо виборів народних депутатів”, – зазначав Єгор Поляков, аналітик проекту “Рівний доступ до політики” у своєму коментарі “Радіо Свобода”.

Але найголовнішим є контроль і якість кадрів в держадміністарціях на виборах президента.

“Громада Київщини” вирішила підсумувати, кого з голів РДА в Києві та області замінили перед виборами й на кого влада зробила свою ставку.

Хто став рукою Порошенка в Голосієво?

До того, як сатати головю Голосіївської РДА новопризначений Настасенко був виконувачем обов’язків, а до того – заступником голови.

Повний тезка Настасенка значиться як помічник, що працював на платній основі у народного депутата Олега Тягнибока, коли той був у “Нашій Україні”.

Примітно, що після того, як “свободівець” Андрій Мохник посів клісло Міністра екології то Настасенка призначили на посаду заступника міністра екології.

Видання “Наші гроші” проаналізувало біографію тогочасного заступника міністра Настасенка і з’ясувала, що “Свобода”, яка говорила про люстрацію екс-“регіоналів”, кадри добирала от таким чином:

“Попереднє місце роботи: 04.2013 – 03.2014 – керівник апарату Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. У 2007 році був помічником голови Державної податкової адміністрації Анатолія Брезвіна, одного з кращих друзів Миколи Азарова. Це взято з біографії Настасенка, опублікованої на сайті Мінекології”, – зазначають “Наші гроші”.

Настасенка називають і “касиром” Бориса Візірова – його кумом був однокласник Олександра Януковича.

На посаді замміністра Настасенко довго не затримався. До кінця 2014 року його перевели на іншу посаду.

По Голосіївському району в паралмент може піти секретар Київради Володимир Прокопів.

Поділ окупувала команда Єханурова

Восени голова Подільської РДА Валентин Мондриївський пішов на підвищення і став заступником міського голови столиці. Не виключено, що він може піти в ародні депутати по Подолу.

Замість Мондриївського президент призначив Віктора Смирнова, який до цього 3 роки був заступником голови Подільської РДА.

Смирнов опинився застпником Мондриївського не випадково. Свого часу Смирнов був помічником Міністра оборони Юрія Єханурова, а Мондриївський – був прес-секретарем Єханурова.

Більше того, двоє чиновників значаться разом з Єхануровим як співзасновники “Всеукраїнського Благодійного фонду “Україна-ЮНЕСКО”.

У БПП не виключають, що Мондриївський може стати одним з кандидатів в народні депутати від Подолу.

З Солом’янки вигнали ставленика нардепа Андрієвського

Окрім того, Порошенко замінив за місяць до Нового року голову Солом’янської РДА. Ним став Ігор Довбань. По суті Порошенко замінив на цій посаді Максима Шкуро, який входить до команди нардепа Дмитра Андрієвського.

До свого призначення Довбань працював проректором авіаційного університету, а за часів головування в КМДА Олександра Попова перебував на посаді керівника управління економіки та інвестицій

ГПУ вікривало проти нього провадження. Йому інкримінували службову недбалість, в результаті якої місто недоотримало 9 млн від пайової участі забудовників. Правоохоронці вимагали в тогочасного голови КМДА Олександра Попова відсторонити чиновника від виконання повноважень.

До того Довбань значився поміником нардепів від “Батьківщини” та “Нашої України”, зокрема Олександра Третьякова – чинного нардепа від БПП.

На початку 2018 року за рік до президентських виборів Порошенко змінив голову Деснянської РДА. Ним став Геннадій заболотний, який раніше був головою Березівської РДА на Одещині.

Не пройшло і місяця як детективи НАБУ разом із САП повідомили сатвленику Порошенка про підозру. Його звинувачують в приховуванні земельих ділянок та корпоративних прав дружини.

Заболотний досі значиться керівником РДА.

Таким чином за рік до виборів були замінені щонайменше 4 з 10 київських голів РДА.

Нагадаємо, що голів РДА в Києві призначає Президент за поданям голови КМДА – Віталія Кличка.

Які ротації відбулися на посадах в обласних РДА

Восени Порошенко змінив голів Поліської та Ставищенської РДА.

Поліську адміністрацію очолив Олександр Жданов, який раніше значився керівником партійного Іванківського осередку “Єдиного центру” Віктора Балоги.

Жданов був депутатом Іванківської РДА від “Партії регіонів”.

Ставищенського голову РДА теж замінили. Восени ним став Володимир Репета, який до цього очолював місцевий цегловий завод. На місцевих виборах балотувався від “Аграрної партії” до Ставищенської райрадиі став депутатом. До цього в цій же раді був депутатом від “Партії регіонів”.

Окрім цього замінили восени 2018 року голову Фастівської РДА. Ним став Василь Кравченко.

У 2012 році балотувався до парламенту від партії “Держава” на окрузі № 91 у Київській області. Набрав тоді менше 1 % голосів і високою ймовірністю був техкандидатом. Тоді на цьому оерузі переміг нардеп Руслан Сольвар, який зараз входить в фракцію БПП.

У 2010 році став єдиним депутатом від Народної партії у Києво-Святошинській райраді.

Яка роль заступників голів ОДА та РДА?

Але не лише призначення голів ОДА та РДА дають розуміння того, як формується вертикаль президента. Прищначення їхніх затступників – це теж показник, що дає розуміння того, з ким на виборах співпрацюватиме команда Порошенка на Київщині.

За півроку до виборів президента Порошенко вирішив замінити очільника обласної адміністарції і призначив замість Олександра Горгана люстрованого екс-начальника поліції Києва Олександра Терещука.

Місцеві ЗМІ повідомляли, що в Терещука найближчним часом може з’явиться новий заступник – не виключають, що підвищать голову Васильківської РДА Владислав Одинець, який разом з очільником обласного осередку БПП Ігорем Кононенко піарився на 1 вересні в Обухівському районі, де планує балотуватися як нардеп-мажоритарник Кононенко.

“Громаді Київщини” Одинцець інфомрацію про призначення, яку поширии місцеві ЗМІ, спросутвав.

Примітно, що у 2014 році Одинець балотувався до парламенту по списку “Батьківщини” під завідомо непрохідним 150 номером. Тоді він був безробітний.

І одразу через рік після стягів “Батьківщини” Одинець йде в облраду від БПП і перемагає. На той час він вже занчиться головою Васильківської РДА. Його призначив президент.

До цього він 5 років був депутатом облради від “Фронту змін”.

Зараз же Одинець намагається поєднувати головування в РДА з мандатом депутата облради. Рух ЧЕСНО виявив закономісрність, що ті, хто намагається поєднати роботу чиновника з роботою депутата ради з високою ймовірністю роботу депутат ради виконує неякісно, бо не може суміщати.

Так Одинець став одним із найменш рішучих депутатів обласної ради у 2017 році. Тобто за 63 % питань він взагалі не голосував.

Разом з цим він пропустив 33 % засідань комісії і потрапив у лави прогульників.

До цього заступником голови ОДА був депутат Ірпіснької міської ради Юрій Денисенко – людина фігуранта антикорупціних розслідувань екс-мера Ірпеня Володимира Карплюка. Його призначили попри спротив активістів.

Чому розпустились кілька місцевих осередків БПП?

Так наприкінці січня заступником голови Переяслав-Хмельницької ОДА став Андрій Коркач. Він балотувався до Переяслав-Хмельницької ради від “Соціал-демократичної партії” Сергія Капліна і став депутатом.

На Київщині після того, як з’явилися борди Юлії Тимошенко про те, що вона знизить ціну на газ удвічі, з’явилися і борди Капліна, який пообіцяв знизити ціну на газ у 4 рази тим самим нівелюючи обіцянку Тимошенко в очах виборців.

Таким чином після кадрового призначення в Переяслав-Хмельницькій РДА, є підстави вважати, що Каплін співпрацює з БПП.

Зауважимо, що після призначення екс-регіонала Клименка, який уникав мобілізації та організовував з’їзд з ряженими козаками та фсб-шними генералами, осередок БПП на знак протесту саморозпустився. 

Колишній заступник РДА Юрій Бобровнік наголосив на тому, що на Переяслав-Хмельниччині посилює свій вплив екс-генпрокурор Віталій Ярема, який, за інформацією Громадського руху ЧЕСНО, претендує на висування по 98 округу та підтримку партії БПП.

Скандальне призначення Клименка відбулося за рік до президентських виборів. Аналогічно скандальне призначення відбулося і в Яготині.

На початку 2018 року головю Яготинської РДА призначили Василя Шмигановського, який був помічником на платній основі в народного депутата від Партії регіонів Василя Грицак

На знак протесту Яготинський осередок БПП саморозпустився і в цьому в регіоні теж вбачають кадрову політику Яреми.

З 2010 по 2015 рік Шмигановський був депутатом Яготинської міської ради від Соціал-демократичної партії.У 2015 році балотувався на посаду Яготинського міського голови.

Це далеко не вичерпний перелік призначень по вертикалі президента на Київщині, але він дає комплене уявлення про те, що кого чинний гарант бачить у своїй команді перед виборвами президента.

Нагадаємо, рух ЧЕСНО оприлюднив аналіз БПП, “Батьківщини”, Опоблоку та інших партій. З матеріалами Ви можете ознайомитися на сайті ЧЕСНО – polithub .

Зображення на кавер: Іван Лампека, громадський рух ЧЕСНО



Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539