Експеримент ЧЕСНО: кому в Ірпінській міськраді можна залишати партійну агітацію? (ВІДЕО)

0

Журналісти Руху ЧЕСНО 12 березня провели експеримент. Після того, як 7 березня правоохоронці вилучили агітацію кандидата в Президенти Петра Порошенка із сесійної зали Ірпінської міськради, місцева влада заявила, що їм цю друковану продукцію підкинули невідомі особи. Партійні поліграфічні матеріали в приміщенні ради – порушення закону.

Громадський рух ЧЕСНО вирішив з’ясувати, чи справді так легко потрапити до сесійної зали Ірпінської міської ради та залишити там агітаційні матеріали за будь-якого кандидата в Президенти.

12 березня мешканка Ірпеня Михайлина Скорик разом з журналістами Руху ЧЕСНО Оленою Жежерою та Сергієм Огородником прийшли до ради з двома порожніми коробками середніх розмірів і попрямували до сесійної зали.

Щойно активісти зайшли до сесійної зали й поставили коробки на стіл, до них вийшли жінка, котра назвалася Катериною Іванівною, завідувачкою господарства, та чоловік, який свого імені не назвав.

Жінка категорично не дозволила залишати коробки в приміщенні ради, хай як журналісти її вмовляли:

“Не нада нічого оставлять. Все забираєте і йдіть у свої штаби. Я вас прошу, пожалуста”, – просила Катерина Іванівна.

На зауваження, що ще нещодавно тут зберігалися агітаційні матеріали одного з кандидатів, вона сказала:

“Міліція все вилучила, забирайте все звідси, будь ласка!”

Журналісти вже збиралися йти, аж раптом помітили за фортепіано на сцені якісь коробки. Під час детального дослідження з’ясувалося, що там лежали книжки, журнали та агітаційні листівки партії “Нові обличчя”.

Як відомо, цю партію очолює екс-мер Ірпеня – фігурант антикорупційних розслідувань Володимир Карплюк, який склав із себе повноваження міського голови й заявив, що планує висуватися до Верховної Ради. Як повідомляв Рух ЧЕСНО, він домовився з обласним осередком “БПП” про співпрацю на президентських виборах в обмін на те, що йому не заважатимуть балотуватися на 95-му окрузі (частина Києво-Святошинського району та Приірпіння).

Агітаційні листівки “Нових облич” Катерина Іванівна назвала своєю власністю:

“Яке ви маєте право трогать тут нашу продукцію? Чого ви сюди прийшли? Хто ви такі? Пожалуста, тільки нічого тут не оставляйте. Ви у мене спитали дозволу, ви зайшли? Чого ви сюди без дозволу? Якби я до вас прийшла у хату? Є порядок. Шо ви тут шукаєте, розкажіть? “Нові обличчя” – це наше, а ви не можете. Є в нас керівник, ідіть до керуючого справами”.

Під час експерименту з коробками журналісти спробували залишити бодай одну агітаційну листівку на підтримку кандидата в Президенти Юрія Жаботюка, який насправді не зареєстрований.

Проте працівниця міськради повернула її журналістам. Порожні коробки із сесійної зали теж довелося винести.

“Яким чином тут опинилася продукція “БПП” – це велика загадка. Її було багато, більш ніж дві людини її заносили. Чому Катерина Іванівна не звернула уваги на тих людей, ми реально не знаємо. Коментувати вона не хоче, відправляє до керуючого справами Дмитра Негреші. Тому ми оформимо запит до Негреші, щоб усе з’ясувати”, – зазначає Михайлина Скорик після невдалої спроби пронести до ради дві порожні коробки.

“Дуже дивно, чому партія “Нові обличчя” має право зберігати свою поліграфію в раді, а ми не можемо поставити навіть порожні коробки. Це ще раз доводить, що приміщення ради використовується партіями як адмінресурс і про умови рівного доступу та здорову конкуренцію можна просто забути. Зауважу, що партія “Нові обличчя” не декларує витрат у своїх звітах. А отже, вони нашим, бюджетним коштом перетворили комунальне приміщення на свій партійний офіс”, – наголошує Скорик.

У процесі експерименту з’ясувалося, що будь-яка людина з вулиці може зайти безперешкодно до сесійної зали Ірпінської міськради, навіть з якимись коробками, але залишити їх там їй не дозволять, тим паче непомітно підкинути. Наразі приміщення комунальної будівлі використовують як склад для партійної поліграфічної продукції “Нових облич”.

Нагадаємо, що 7 березня мешканці Ірпеня знайшли у приміщенні Ірпінської міськради тисячі листівок, календарів і газет на підтримку Порошенка. У “БПП” Руху ЧЕСНО прокоментували, що хтось використовує приміщення органу місцевого самоврядування не за призначенням.

Ірпінська міська рада залишається єдиною радою в Приірпінні, яка кілька каденцій поспіль приховує від громадян інформацію про відвідуваність депутатами засідань сесій та комісій і не відповідає на запити Руху ЧЕСНО.

Колишній міський голова Володимир Карплюк провів майже півроку у відпустці. Після його добровільної відставки парламент мав би призначити вибори мера Ірпеня, але досі зволікає з розглядом відповідної постанови. Майже 200 громад в Україні опинились у схожій ситуації й чекають на призначення виборів голів.

Тим часом в.о. міського голови Ірпеня Анастасія Попсуй (“Нові обличчя”,  яка змінила прізвище на Заблоцька) їздить бюджетним коштом у закордонні відрядження, а на сесії з допомогою “тітушок”, які виштовхували із зали ірпінців, за кілька секунд було розглянуто й затверджено Генплан міста.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539