Секрети тактики Солом’янського батальйону тероборони (ФОТО)

0

Солом’янський 130-й окремий батальйон 112 окремої бригади тероборони Києва провів збори для приписного складу – резервістів навчали одиночній тактичній підготовці та топографії.

Завдяки угоді з Київською міськорганізацією Товариства сприяння обороні України, підрозділи 112 ОБрТрО отримали змогу проводити навчання в зручному й просторому приміщенні ТСОУ.

Командир батальйону підполковник Вадим Озірний починає заняття з приємного – вручення чергових звань сержантам підрозділу.

Комбат – підполковник Вадим Озірний

Сержанти батальйону, отримуючи погони, відповідають “Служу народу України!”.

Опановувати мистецтво військової тактики в теорії особовому складу допомагають начальник штабу батальйону Юрій Костенко, заступник військового комісара Солом’янського району з ТРО майор Володимир Косяк та полковник запасу Сергій Мошнягул.

Сергій Мошнягул розповідає, що тактику підрозділу визначає озброєння, і для кожного роду військ вона буде різна. Так само для територіальної оборони, яка виконує завдання легкої піхоти, тактика – своя.

Резервісти із лекції дізнаються про особливості облаштування блок-постів. Як проводити ефективний догляд автівок і громадян, які перетинають блок-пост, і зменшити до мінімуму напад противника.

Слайди підготовленої презентації офіцер ілюструє прикладами з власного досвіду, отриманого в АТО, а також від співпраці з іноземними інструкторами.

“Від професійної і коректної поведінки на блок-посту, а також порядного ставлення до цивільного населення залежить дуже багато. У нас були випадки, коли місцеві попереджали про те, що на блок-пост сепари готують напад. Це були лише два слова: “Вночі готуйтесь!” Але для сепарів була несподіванка, що ми до їхнього “раптового” нападу добре підготовлені”, – ділиться секретами роботи з місцевим населенням офіцер.

Основи військової топографії пояснює Володимир Косяк. Попри те, що нині у всіх є гаджети, які можуть визначати координати GPS, резервіст має вміти працювати і з паперовою картою. За словами офіцерів, бували випадки в АТО, коли електронна карта GPS зіграла злий жарт із військовими. Виявляється, старі радянські карти також можуть стати в нагоді, коли потрібно зорінтуватися на місцевості. Звісно, при цьому треба враховувати застарілість зображених даних.

“Ви можете бачити руїни, яких немає на сучасній карті, або їх погано видно з супутника, але на старій карті ви точно побачите, що це був колись якийсь хутір чи колгосп імені Ілліча”, – каже офіцер.

У перерві між заняттями резервісти вправляються в неповному розбиранні автоматів.

Підсумовує заняття з тактики найцікавіший і цілком секретний слайд.

Наступної суботи 23 березня резервісти закріплять отримані теоретичні знання на практиці під час польового виходу на околицю Києва.

Річний план занять батальйону включає проведення стрілецьких днів щомісяця, а також низку тематичних занять з тактики, психологічної підготовки, тактичної медицини і проведення навчальних зборів.

Ділиться своїми враженнями на сторінці в ФБ резервіст батальйону Ярослав Мудрик.

Долучитися до територіальної оборони Солом’янського району можна за адресою: вул. Іскрівська, 5А (телефон для довідок: 044 241-13-25).

Нагадаємо, командир 112 ОБрТрО полковник Микола Білосвіт має амбітні плани на розвиток бригади для захисту столиці. Офіцери управління бригади відпрацювали планування оборони Києва. До стрільб 130 ОБТрО долучилися депутати Київради, які показали хороші результати.

Автор: Сергій Огородник, “Громада Київщини”, мол. лейт-т запасу

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539