Ділянку лісу біля Кампи не арештували через несплату прокуратурою судового збору

0

20 березня Господарський суд Київської області розглянув клопотання прокуратури Київської області про застосування заходів забезпечення позову щодо земельної ділянки в Бучі, по вул. Лісова, 1а. Мова йшла про заборону будь-яких дій на цій ділянці. Однак, через відсутність проплати прокуратурою судового збору, це клопотання не задовольнили.

Бучанці взяли участь у цьому дуже важливому для всіх мешканців міста судовому процесі. Арешт мав бути накладений в підготовчому судовому засіданні в спорі між прокуратурою та Бучанською міською радою з орендарем ділянки ТОВ “Комфорт ЛТД” та суборентарем ЖБК “Кампа парк”.

Вільні слухачі на прохання судді Антона Лопатіна, мали можливість висловити свою думку та причину такої уваги громади до цієї справи.

В своїх виступах ми наголосили на відповідальності за вирубку лісу і побиття мирних місцевих мешканців орендаря ділянки – ТОВ “Комфорт ЛТД”. Розказали про напади на нас тітушок під час вирубки кількасотлітніх велетнів- дубів, про те як Бучанська рада не займається контролем дій орендаря, а адвокат Віктор Яценко прикриває вирубки, покриває тітушок та підтасовує факти.

Ми наголосили на необхідності арешту цієї земельної ділянки та бездіяльності поліції Ірпеня у випадку його відсутності. Позиція громадськості вразила суддю, вже під час оголошення рішення він звернувся окремо до кожного представника сторони відповідача із проханням спростувати або підтвердити факти, озвучені нами, хоч вони і виходять за межі позову прокурора.

Зокрема, суддя Лопатін звернувся до Білякова і був здивований, чому місцева влада не вживає жодних заходів, щоб захистити державну власність, в даному випадку – ліс.

Юрист Бучанської ради Максим Бєляков, який підтримував в суді забудовника і все засідання вів себе так активно, нібито за перемогу у справі мер Бучі Анатолій Федорук, якого судять за розкрадання лісу, особисто йому гектар того лісу подарує, почав розповідати, що БМР пишуть листи в поліції і реагують на звернення громадян. Слухати його було смішно до сліз, оскільки Бучанська рада та депутати жодним чином не відреагували на побиття громадян і на сесії ради проігнорували це питання.

Часті виступи Бєлякова відзначив навіть суддя, що охарактеризував таке рвіння пошуку істини на стороні лісорубів та забудовників дослівно як “таке враження наче у Вас відкрилось дихання в передачі “Хвилина слави””.

В свою чергу адвокат забудовника Антона Мирончука, який є фактичним забудовником на цій ділянці, Яценко заявив, що без проблем надасть цілий стос документів, що стосується обліку дерев на вище вказаній ділянці.

В результаті засідання суддя заявив, що через “технічну помилку”, а саме відсутність сплати судового збору прокуратурою, арешт на земельну ділянку він накласти не зможе, хоча був нібито готовий це зробити.

Обидва представники відповідача вийшли з засідання суду наче у воду опущені.

Втім з такими саме двоякими відчуттями залишились і ми. Прокурор Олександр Івашин, який представляв інтереси держави в суді, особисто пообіцяв нам як тільки буде виправлено “технічну помилку у проплаті прокуратурою судового збору” подати клопотання про арешт ще раз.

Що за помилка може завадити покласти суму порядка 890 грн. на рахунок казначейства (на який буцімто проплачені кошти так і не поступили) можна лише здогадуватись. Очевидно одне – ця помилка вигідна саме забудовнику, що може встигнути таки до накладення арешту повбивати ще кілька сваїв та побільше живих дерев завалити.

Так само непокоїть Громаду й рішення, яке ухвалив в ході судового засідання суддя Лопатін, про проведення експертизи з встановлення меж 890 га лісу, яку запропонував провести і оплатити забудовник.

Попри впевненість судді, що відома фахова державна установа, якою є Київський Науково-дослідний інститут судових експертиз нестиме відповідальність за якість та доброчесність наданої суду інформації, а експерти побояться кримінальної відповідальності згідно статтей 384, 385 КПК України за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин на виконання покладених на них обов’язків, ми не можемо на це сподіватись.

Суддя зупинив провадження у справі поки не буде готова державна експертиза.

Важливість виграти судовий процес для Бучанської міської ради і забудовників очевидна. Адже інакше  їхні друзі “попадають” на великі гроші та нестимуть відповідальність по відкритим кримінальним провадженням за вирубки та побиття людей. А сама БМР отримає реальний доказ незаконності дерибану лісових земель, за яке знову ж таки кримінальні відповідальність чекатиме всіх тих, хто свого часу поставив свої підписи на договорах оренди та містобудівних умовах та інших документах, що призвели до майже повного знищення дубово-грабового лісу біля корту “Кампа”.

Всім нам зрозуміла важливість відповіді на запитання експертизи “Чи існує відповідно до правовстановлюючих документів та документів землеустрою накладання /порушення меж земельної ділянки із кадастровим номером 3210800000:01:040:0116, площею 2,0112 га, яка розташована у місті Буча Київської області за адресою вул. Лісова, 1-а та орендується ТОВ “Комфорт-ЛТД” із земельною ділянкою бучанської лісової дачі, які  обслуговує/обслуговувала Бучанська лісогосподарська установа Київського обласного комунального управління” для судді в цьому процесі. А значить намагання купити потрібну відповідь у сторони відповідача є шаленим. І потрібні кошти і зв’язки для цього безсумнівно знайдуться.

А от чи вдасться купити результати експертизи та чим завадити цьому можемо ми? В цих важких роздумах громада покинула засідання суду.

Авторка: Аліна Лізунова, мешканка Бучі

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539