Парламентські вибори: чому “БПП” знімає Старикову з посади голови Київської облради?

0

Після інавгурації нового Президента Петро Порошенко втратить вертикаль в облдержадміністраціях. Відтепер очільників ОДА призначатиме Володимир Зеленський. Перед парламентськими виборами, аби зберегти хоч якийсь вплив у Київській області, коаліція, до котрої входить “БПП”, вирішила зняти з посади голову облради – представницю “Батьківщини” Ганну Старикову. Про це йдеться в порядку денному сесії, який подав заступник чиновниці.

Стариковій закидають відсутність сесій, через що депутати не можуть розподілити бюджетні кошти. Чиновниця твердить, що ці кошти хочуть розподілити виключно на вигідні партійцям округи. Це має їх підсилити перед парламентськими виборами.

Депутати твердять, що згідно з регламентом, який діє ще з попереднього скликання, сесії мають скликатися раз на квартал. Про порушення говорить і голова регламентної комісії Роман Титикало (“Самопоміч“), але зазначає, що Старикова робила спробу зібрати цього року депутатський корпус:

“Майже півроку сесія не скликалася, так не може бути. Не дуже давно вона зібрала сесію, але зібрала її формально, тобто без дотримання процедури. Депутати вже втомилися від такої роботи. В порядку денному є питання звільнення Старикової з посади голови та питання обрання голови. Будемо голосувати. Не можу сказати за кого на місце Ганни Віталівни, я ще не бачив списку кандидатур”.

Варто зауважити, що голову облради обирають не мешканці області, а самі депутати обласної ради. І закон їм дає право змінити голову облради.

Ініціативу щодо проведення сесії у свої руки вирішив взяти заступник Старикової Микола Стариченко з Радикальної партії, яка також входить до коаліційної більшості.

Це розпорядження Старикова вирішила своїм розпорядженням скасувати. Жодних причин у своєму розпорядженні вона не зазначила.

Вона наголосила що кошти платників податків планують планують розподілити нерівномірно. Чиновниця твердить, що з 9 виборчих округів на Київщині найбільше отримують фінансування 94–й округ, де планує балотуватися Ігор Кононенко (БПП), 96 – округ нардепа Ярослава Москаленка (“Воля народу”) та округ 93 – по якому планує йти до Парламенту Георгій Цагарешвілі (голова фракції БПП в облраді, двоюрідний брат Лева Парцхаладзе).

Питання зміни Старикової на посаді голови облради обговорюється вже більше року. Торік Громадський рух ЧЕСНО зазначав, що у раді сформували коаліційну більшість “Єдність”, до якої і зараз входять депутати БПП, частина депутатів “Самопомочі”, “Радикальна партія”, “Опозиційний блок” та “Наш край“.

Як і весною 2018 року, так і 2019 року у сесійній залі облради з’явилися депутати інших місцевих рад, зокрема депутати Ірпінської та Коцюбинської ради, які є представниками партії фігуранта антикорупційних розслідувань Володимира КарплюкаНові обличчя“.

Минулого року перепустки для цих же осіб на сесію облради замовляла особисто Ганна Старикова.

Окрім Старикової відставка загрожує і іншому заступнику голові облради представнику “УКРОПу” Володимира Майбоженка.

У коментарі Руху ЧЕСНО депутат від БПП Лев Парцхаладзе пояснює, що не знає, чи будуть на сьогоднішній сесії знімати Старикову але каже, що скликати сесію було необхідно:

“За законом, якщо сесія не скликається 3 місяці, раду повинні розпустити. Я не знаю, яка причина, чому вона це робить, це треба питати в неї, але депутати втомилися від такої ситуації. Бюджетні гроші досі не розподілені, роботи в області не виконуються. Щоб скликати сесію без голови, потрібно звернення ⅓ депутатів, звернення підписали 50 депутатів (з 84 – прим. ЧЕСНО), це більше половини в раді. Це були живі підписи. І не лише членів БПП, а різних партій і груп, тому говорити тут про інтерес якоїсь однієї партії немає сенсу”.

На запитання, чи планують депутати переобирати Старикову на сесії 17 травня Парцхаладзе відповів, що не може сказати:

“Якщо буде це питання в порядку денному – будемо голосувати”.

Зауважимо, що в проекті порядку денного, який підписав заступник Сатрикової від Радикальної партії, це питання є.

Разом з тим Парцхаладзе зазначив, що не готовий говорити про нового голову облради, а на відео Старикової зазначив, що вона навмисно політизує ситуацію, шукаючи собі виправдання.

Депутатка від “Самопомочі” та голова бюджетної комісії Ольга Бабій заявила, що не піде на цю сесію, оскільки вважає її не легітимною (Розпорядження Старикова скасувала). Вона підтримує думку Старикової про те, що бюджетні гроші йдуть на певні округи, а не на всю Київщину рівномірно.

“З однієї сторони – півроку такого не може бути, щоб не скликалася сесія, але є ще інша сторона – не може такого бути, щоб кошти виділялися тільки на мажоритарні округи Москаленка… Це просто питання позиції КОДА от і все. Одні не йдуть на одну уступку, а інші не йдуть на іншу уступку”.

Бабій проаналізувала програми капітального будівництва Київської області й запевняє, що на три округи – 93,94 та 96 заплановано найбільше бюджетних коштів. Громадський рух ЧЕСНО ще восени минулого року писав про те, з ким БПП співпрацює на цих округах.

За даними Бабій, найбільше коштів отримає округ нардепа-втікача Онищенка – 93, на нього заплановано витратити майже 95 млн грн. Округ, на якому планує балотуватися Ігор Кононенко отримає 73 млн грн, а округ 96, де депутат Ярослав Москаленко, – 72 млн грн.

Громадський рух ЧЕСНО звернувся до Ігоря Кононенка та Ярослава Москаленка по коментарі. Щойно ЧЕСНО отримає відповідь від народних депутатів, їхні коментарі будуть оприлюднені.

Депутат від “Свободи” Ігор Домбровський вважає, що ця сесія не легітимна і тому не планує йти на засідання:

“Сьогодні ми були запрошені на 10 годин на нараду щодо обговорення бюджету на 2019 рік, який до цих пір був у підвішеному стані, ні програми не працювали, ні кошти не виділялися, нічого. І тут ми сьогодні побачили, що бюджет досить дивним чином розподілений, в основному кошти максимально йдуть з фонду розвитку на округи депутатів, які будуть іти на вибори по мажоритарці. Це такий політичний договорняк, він неправильний на мою думку, він несправедливий. Цей бюджет, який ми сьогодні обговорювали, мав бути проголосований ще в січні. Зараз, коли через коліно і в останній момент і немає можливості вже переглянути фактично бюджет, нас поставили в незручну позу і сказали приймайте цей бюджет”.

“Важливо зауважити, що депутати не розподіляють бюджет, депутати схвалюють або не схвалюють розподілений бюджет, поданий Київською обласною держадміністрацією. Цей бюджет подав голова КОДА Олександр Терещук, подав із великим запізненням”.

Громадський рух ЧЕСНО стежить за перебігом подій в облраді. Якщо депутати проведуть засідання, то воно має розпочатися о 16:30.

Авторка: Олена Жежера, журналістка Громадського руху ЧЕСНО

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539