Як піаряться на держсубвенціях київські нардепи-мажоритарники

0

2018 року Київ отримав майже 127 млн грн на соціально-економічний розвиток. Ці кошти розподілили між 13 мажоритарниками, обраними до Верховної Ради від київських округів, пише Рух ЧЕСНО.

Виділення субвенцій на округ мають змогу ініціювати як самі народні депутати, так й інші суб’єкти.

“Другий рік поспіль аналіз, здійснений Рухом ЧЕСНО, показує, що кошти на соціально-економічний розвиток Кабмін розподіляє нерівномірно, що свідчить про політичну заангажованість цих видатків. Так, минулорічне дослідження показало зв’язок з лояльністю депутатів до бюджету. Другою проблемою залишається піар мажоритарників на субвенційних коштах, через що у виборців може скластися неправильне уявлення про функціїнародних депутатів”, – зазначає парламентська аналітикиця Руху ЧЕСНО Оксана Ставнійчук.

Найбільша сума субвенцій надійшла на округ Олександра Супруненка з фракції “Воля народу”. Його округ №216, до якого входить Дніпровський район міста Києва, одержав 30,2 млн грн.

Дві третини цих коштів, а саме 20 млн грн, спрямували на утеплення будівлі гімназії №261 на вул. Вербицького, 7.

Про роботи в освітньому закладі на сторінці Супруненка в соцмережі Facebook пише депутат Київської міської ради Віталій Павлик (фракція “Єдність”).

Тендер на виконання робіт виграло ТОВ “Укрбуд Козак”, про що йдеться на майданчику держзакупівель ProZorro.

За інформацією сайту “Закупівлі”, ця фірма 2018 року отримала 85,5 млн грн з бюджету та уклала 42 угоди.

Решту субвенцій на окрузі Супруненка витратили на ремонти освітніх закладів, а також на дитячі та спортивні майданчики.

Нардеп разом з депутатом Київради Віталієм Павликом попіарилися за бюджетні кошти на відкритті спортивної зали гімназії №267. Про те, що цих двох депутатів запросили на урочистості з нагоди відкриття спортзали, написали на офіційному сайті гімназії.

Як повідомляв Рух ЧЕСНО, на округ Супруненка можуть претендувати “батьківщинівець” Михайло Ковальчук, який був на цьому окрузі довіреною особою Юлії Тимошенко на президентських виборах, і депутат Київради від “Єдності” Павло Тесленко.

ФОТО – Хто йде на округ

Понад 20 млн грн субвенцій одержав округ народного депутата з “Народного фронту” Віталія Сташука. Загалом, мажоритарники-“нарфронтівці” отримують у середньому більше субвенцій, ніж інші нардепи.

Сташук на своїй сторінці у Facebook справно піариться на роботах, які виконують за бюджетні кошти.

Депутатові приємно вручати дітям грамоти зі сцени гімназії, де він сам навчався.

Піариться він і на своєму сайті.

Також Сташук обіцяє дарничанам нові дитячі садочки.

13 млн грн на свій округ залучив Олександр Третьяков.

Як відомо, 2017 року на округ Третьякова виділили найбільше субвенційних коштів з-поміж округів нардепів-мажоритарників Києва – понад 30 млн грн.

Третьяков дуже хизується зростанням розміру субвенцій, отриманих на округ.

1 вересня минулого року депутат піарився на відкритті шкільного стадіону, збудованого за бюджетні кошти.

12 млн грн виділили на округ, де народним депутатом є Володимир Ар’єв (БПП). Найбільше грошей спрямували на капітальний ремонт скверу на просп. Мінському та вул. Полярній між ДНЗ №190 та ДНЗ №531 в Оболонському районі Києва – майже 1,5 млн грн.

На 100 тис. грн менше витратили на капітальний ремонт приміщень та інженерних мереж тиру в школі I-III ступенів №29 Оболонського району м. Києва (вул. Петра Калнишевського, 3-А).

“Готують пропозиції на субвенції депутати Київради в моєму окрузі, з моєї команди на ті об’єкти, які потребують коштів, і я скеровую їх на Кабінет Міністрів. Я жодних політичних дивідендів з того не отримував. Єдине – я включаю ці речі у звіти того, що було зроблено в моєму окрузі разом з моїми колегами, на сайті Верховної Ради”, – розповідає Володимир Ар’єв.

На запитання, чи відкриває урочисто Ар’єв об’єкти, виконані на його окрузі за субвенційні кошти, та чи перерізує стрічки, нардеп твердить, що зазвичай цього не робить:

“Бувало, що запрошували кілька разів. Один раз мене дуже просили, щоб я приїхав на відкриття свердловини в моєму окрузі, бо всі знали, що я довго цього домагався. Другий раз мене колега запросив на відкриття спортивного майданчика, точніше, турніру. Але завжди кажемо, що ми це організували на гроші платників податків. Жодних стрічок я не перерізаю, вважаю, те, що зроблене, то добре зроблене”.

Зауважимо, що Ар’єв наголошував, що не планує балотуватися до парламенту на мажоритарному окрузі й віддає перевагу списку. Громадський рух ЧЕСНО аналізував, хто може піти замість нього в нардепи від округу №218.

На округ мажоритарника Дмитра Андрієвського виділили понад 6 млн грн субвенцій.

Це гроші на реконструкцію з добудовою середньої загальноосвітньої школи №22 на Відрадному проспекті.

На зустрічах з виборцями депутат, який планує знову балотуватися до Верховної Ради, показує плани будівництва навчальних закладів для дітей.

Дрібні субвенції, про які депутати “не в курсі”

Округи деяких нардепів мають незначні суми субвенцій з держбюджету. Зазвичай такі депутати не причетні до виділення та розподілу цих коштів.

Так, на подільський округ позафракційного народного депутата Вячеслава Константіновського, який ще в липні 2017 року намагався скласти мандат, з бюджету виділили 500 тис. грн на розміщення обмежувальних пристроїв, механічних болардів та огорож.

Константіновський повідомив журналіста Руху ЧЕСНО, що вже два роки не був у Раді й нічого на округ не просив. Нардеп припустив, що це вже хтось інший накинув оком на його округ.

Нардеп-мажоритарник Віктор Чумак твердить, що теж не звертався по субвенційні кошти:

“Які субвенції? Я жодного разу не звертався! Тож, якщо якісь субвенції й давали, то через Київського міського голову”.

Надані на його округ 500 тис. грн витратили на навчальне обладнання для трьох шкіл.

Народний депутат Юрій Левченко запевняє, що не має жодного стосунку до 100 тис. грн, які виділили з бюджету на ДНЗ “Київський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою”, що на бульварі Тараса Шевченка, 56. Згідно з назвами субвенцій, для коледжу закупили м’ячі, борцівські куртки, манекени та килим для занять самбо.

“Це виділення на військовий технікум, який на межі мого округу й іншого центрального округу, тобто трактувати, що це виділено на мій округ, я з цим категорично не погоджуюся!” – зазначає депутат.

Хоча Левченко – мажоритарник, він проти субвенцій і мажоритарної системи.

“Субвенції на округи в тому вигляді, як це зараз відбувається, – це абсолютно звичайний підкуп мажоритарників. Тобто виконавча влада забезпечує субвенції на округи більшості мажоритарників, щоб вони голосували, як вигідно правлячій олігархії… Якщо проаналізувати потім підряди на освоєння цих коштів, які виділяються, ми дуже часто бачимо, що фірми, пов’язані з відповідними мажоритарниками, отримують підряди, щоб ці кошти освоїти. Тобто це такий подвійний “хабар”: з одного боку, вони для електоральних бонусів, а з іншого боку, для особистого самозбагачення”, – каже депутат.

За словами Левченка, аби запобігти піару на субвенціях, фонд регіонального розвитку має працювати через чітку формулу, з якою не можна гратися в ручному режимі, яка враховуватиме конкретні соціально-економічні показники того чи іншого регіону, не зважаючи на те, хто там мажоритарник.

Нагадаємо, цьогоріч відбудуться вибори до парламенту, і Рух ЧЕСНО з’ясовував, хто в Києві планує балотуватися на мажоритарних округах від лівого та від правого берегів столиці. Також Рух ЧЕСНО проаналізував декларації депутатів Київради за 2018 рік.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539