Гатненська ОТГ: Хто гальмує об’єднання громади?

0

10 травня 2019 року Гатненська сільська рада подала в Київську обласну державну адміністрацію (КОДА) проект рішення про добровільне об’єднання в Гатненську ОТГ населених пунктів Віта-Поштова, Юрівка та Гатне із центром у Гатному.

Згідно з ЗУ “Про добровільне об’єднання територіальних громад” КОДА протягом 10 робочих днів з дня отримання проекту рішення про добровільне приєднання до об’єднаної територіальної громади готує відповідний висновок, що затверджується розпорядженням голови ОДА. На жаль, пройшло вже більше 10 робочих днів і голова Гатненської сільради Броніслав Корицький підтвердив, що висновок відповідно до чинного закону не отриманий.

Згідно із власними розрахунками спроможності такого формату громади, котрі зробили активісти разом із представниками влади, то об’єднаний  бюджет громади склав би суму більше 80 мільйонів гривень, що перевищує майже в 1,6 рази бюджет двох сільрад, котрі об’єднуються зараз. На одного жителя громади буде припадати майже 8 000 гривень на рік, що буде найвищим показником для об’єднаних громад Київської області. За результатами копіткої роботи активні жителі громад прийшли до висновку, що таке об’єднання є спроможним, і ми зможемо разом прийняти сучасні виклики та повністю змінити обличчя наших населених пунктів.

Хто ж заважає такому об’єднанню?

Варто зауважити, що на даний момент в Києво-Святошинському районі, котрий має один із найбільших районних бюджетів в Україні – 2 мільярди гривень, немає жодної ОТГ. Голова Києво-Святошинської районної державної адміністрації Мирослава Смірнова, котра представляє партію УДАР, не справилася із втіленням реформи децентралізації на території довіреного їй району. Воно й не дивно, бо сума в 2 мільярди гривень – це велетенські можливості для керівників такого штибу для того, аби швидко збагачуватися за рахунок жителів нашої районної громади. Ні для кого не секрет, що на рівні районів існують так звані “відкати” в 20-30%, тому сума грошей, котра щороку не доходить до облаштування наших населених пунктів та осідає в кишенях районних чиновників колосальна – більше 0,5 мільярда гривень.

Це для порівняння, що ми громада не отримує щороку: 3 великих школи на 800 учнів, 10 садочків на 150-200 дітей, 50 амбулаторій, 20 кілометрів капітального будівництва дороги 4-ї категорії, один сміттєпереробний завод тощо. Список можна продовжувати, але поки при владі знаходяться люди, котрим байдуже до долі громади і котрі використовують владу як інструмент для власного збагачення, то не бачити нам нових шкіл, доріг, поліклінік, стадіонів, басейнів тощо.

Ми обговорили районний бюджет. Звісно, що існує ще один бюджет вищого рівня – обласний. На рівні області бюджет всього якихось скромних 9,5 мільярдів гривень. Тепер ви можете розуміти за який ласий шматок пирога точилася боротьба між представниками “Батьківщини”, БПП, Радикальної та інших блоків та партій, котрі складають обласну раду. Сума також немаленька, тому і їм не вигідно віддавати ці кошти якимось об’єднаним територіальним громадам. Бо втрачається контроль не тільки над фінансовим ресурсом, але й над адміністративним, бо, як правило, субвенції із обласного бюджету видаються тільки довіреним та “своїм” людям.

До речі, для Київської області досі не затверджено перспективний план об’єднання. Перспективний план – це бачення розвитку області саме обласними чиновниками. Не тільки бачення, але й бажання в подальшому впливати на ті чи інші громади із метою контролю за ресурсами. Згідно з проектом цього плану, Гатне мало би стати частиною Вишнівської ОТГ, а Віта-Поштова та Юрівка – Києво-Святошинської (Боярської) ОТГ, очолити яку так прагне ще один районний “благодійник” – голова Києво-Святошинської районної ради Вадим Гедульянов.  

Ну й, на останок, спустимося до самої першої ланки влади – місцевої. Дерибан вільних земель, котрі залишилися ще від попередників у невеликій кількості, прийняття скандальних ДПТ по будівництву багатоповерхівок, внесення незаконних змін до генеральних планів, зміна цільового призначення земель, відкати на тендерах, відмивання коштів через комунальні підприємства – це маленький список тих справ, котрими займаються місцеві феодали замість сталого розвитку території. Такий вираз як “Інтереси громади понад усе!” у цих людей викликають здивування та посмішку, особливо після обіду в фешенебельних місцевих ресторанах після отримання чергової подачки від забудовників.

Ці “голови” сільрад теж не хочуть віддавати такий ласий шмат заробітку, бо навіть голова маленької сільради у Києво-Святошинському районі, а особливо у пристоличних селах, за не повних чотири роки свого “царювання” міг легко заробити 0,5 мільйона доларів. Коли починає шелестіти в кишені, то ці голови одразу перестають чути, бачити та говорити…

Активісти

Члени трьох громадських організацій сіл Віта-Поштова, Юрівка та Гатне (ГО “Сіверка”, ГО “Майбутнє Гатного”, ГО “Єдність громади – заможнє село”) кардинально налаштовані на те, аби все таки добитися висновку від КОДА.

Вони ще раз письмово звернулися до очільника ОДА Терещука, до в.о. відділу містобудування та архітектури Ликова, до міністра ЖКГ Зубка, до президента Зеленського з вимогою надати висновок про відповідність рішення про об’єднання Конституції та законам України.

Також найближчим часом за відсутності реакції на дані звернення члени громади проведуть пікет “Гатненська ОТГ – ТАК!” під вікнами Київської обласної державної адміністрації.

Ми готові воювати до останнього та вирвати цей висновок із зубів цієї влади. Ми влаштуємо пікетування КОДА, ми також готуємо позов в суд на визнання бездіяльності нинішньої обласної адміністрації. Не можна не давати можливості людям провести заплановану реформу децентралізації влади! Ми хочемо отримати реальні інструменти для розвитку своєї громади і жити спокійно в красивих та безпечних селах.

Олег Любімов, директор Київського центру розвитку місцевого самоврядування, ділиться: “На зустрічах із активістами я наголошував, що отримання висновку для невеликої пристоличної громади буде непростим. Але вірю в те, що ви зможете об’єднатися в громаду, коли у вас є активні люди, котрі розуміють про переваги, котрі дає ця реформа для розвитку ваших населених пунктів”.

Реформу децентралізації не спинити. Стара система відкатів та непрозорого фінансування має померти, а після цього почнеться справжній розвиток наших населених пунктів. Важливо, аби також до влади прийшли люди, для котрих слова “Інтереси громади понад усе!” не звучать шелестом у власних кишенях.

Автор: Любомир Гайдамака, голова ГО “Сіверка” , житель Віти Поштової

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539