Чи вродить на виборах посіяна “гречка” Сольвара

0

Концерти, подарунки у брендованих пакетах, брендовані кульки, безкоштовні солодощі та безоплатний проїзд у маршрутках – усе це непрямий підкуп виборців Русланом Сольваром, який зареєструвався кандидатом у нардепи на 91-му окрузі, про це повідомляє Громадський рух ЧЕСНО.

Призначення позачергових виборів на липень 2019 року скоротило час роботи “в полях” кандидатів та чинних народних депутатів. Претенденти на округи працюють у прискореному режимі.

На 91-му мажоритарному окрузі (місто Фастів, Макарівський, Фастівський райони, частина Києво-Святошинського району) знову претендує на перемогу фігурант восьми антикорупційних розслідувань і знаний “гречкосій” Руслан Сольвар.

Наразі в електорату Сольвара “золота пора”: концерти, повітряні кульки, подарунки, безоплатний проїзд у брендованих автобусах – і це не весь перелік кандидатських дарів.

Усе скромно починалося з частування солодощами та фотографування дітей на тлі намету з логотипом “Благодійного фонду Руслана Сольвара “Разом у майбутнє”.

Потім на сторінці Сольвара у Facebook з’явилися фото подарунків у брендованих пакетах – для того, аби виборець не забув, від кого взяв дарунок.

Також благодійний фонд Сольвара забезпечує безкоштовне перевезення колективів, які беруть участь у його агітаційному турі.

У Фастові навіть іменну табличку на вході до медзакладу повісили, де зазначено, що відділення гемодіалізу відкрили завдяки народному депутату.

Із наближенням виборів непрямий підкуп виборців та агітація набирають дедалі більшого розмаху. Так, мешканцям Сквирського району “пощастило” бути присутніми на святі, присвяченому запуску безкоштовних автобусних перевезень у районі.

Із такої нагоди облаштували сцену зі світлиною кандидата й агітаційним закликом до голосування “за свого” та влаштували концерт українських виконавців.

Брендовані повітряні кульки – невіддільна частина виборчої кампанії. І найулюбленіше від Сольвара – це фото дітей з його агітацією або разом з ним самим.

На сторінці однойменного благодійного фонду розміщено оголошення про безкоштовні маршрутки від Сольвара.

Наразі виборчим округом для кращої впізнаваності їздить брендований кандидатом мікроавтобус.

Цікаво, що раніше Сольвар висувався від УДАРу, а поточної каденції – від БПП. На цих позачергових парламентських виборах після поразки Петра Порошенкавін кандидується як самовисуванець.

Восени минулого року Громадський рух ЧЕСНО писав про те, що в БПП визначили кандидата на цей округ і це саме Сольвар. Уже тоді в разі поразки Порошенка на президентських виборах обласний осередок “Солідарності” розглядав варіант балотування партійців БПП як самовисуванців.

Одразу після виборів з партії БПП вийшли фігуранти антикорупційних розслідувань Ігор Кононенко та Олександр Грановський, які протягом року “засівали” мажоритарні округи. Зокрема, Кононенко претендує на 94-й округ.

Ще одним зареєстрованим кандидатом на 91-му окрузі є самовисуванець Любомир Гайдамака – член партії “Громадянський рух “Спільна справа”, ФОП.

Під час цьогорічних виборів Президента України він був членом ОВК на 91-му окрузі від однопартійця – кандидата Олександра Данилюка.

Також Гайдамака на громадських засадах був помічником нардепа ВРУ 4-го скликання, списочника від “Блоку Юлії Тимошенко” Степана Хмари.

Наступного дня після реєстрації в ЦВК Гайдамака створив у Facebook сторінку “91-й Гайдамака ТАК“, де однією з останніх розміщено публікацію про так званих “парашутистів” 91-го округу. Джерело інформації не відоме.

Наразі є ще один претендент у парламентарі від 91-го округу, який підтвердив свій намір балотуватися, але поки що не подав документів до ЦВК. Це генеральний директор приватного онкологічного центру “Клініка Спіженка” Олег Спіженко.

Він є помічником екс-міністра охорони здоров’я, позапартійного нардепа-кнопкодава, фігуранта антикорупційних розслідувань Олега Мусія, який, імовірно, має конфлікт інтересів у медичному комітеті ВРУ.

Спіженко планує висуватися від “Громадянської позиції”, про що він публічно заявив на своїй сторінці у Facebook.

Ми уважно стежимо за висуненням кандидатів і вже проаналізували першу десятку партії “Сила й честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича. Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу”, “Української стратегії Гройсмана” та “Голосу“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність. Також ми проаналізували кандидатів на 93-му окрузі на Київщині.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року мають відбутися позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539