Троєщина: нардеп Береза, “технік” Петрова, заступниця Кличка – #округ213

0

У Деснянському районі столиці у 213-му окрузі на ранок 20 червня вже зареєстровано трьох кандидатів у народні депутати. Усі вони – самовисуванці, пише Рух ЧЕСНО.

Поки що головним претендентом на мандат вважається чинний нардеп Борислав Береза. Він хоч і не виконав більшості своїх обіцянок виборцям, зафіксованих у програмі 2014 року, але над деякими з них обіцяє працювати й наступні п’ять років.

Серед його конкурентів – спортсмен Ростислав Карпич та фізична особа – підприємець Олександр Сухарський. Перший хоче пройти до парламенту завдяки обіцянкам розвивати спорт у районі та в Україні, другий обіцяє “бути доступним для кожного”.

Програму Карпича, ймовірно, склав юрист іншого кандидата – Володимира Петрова.

Відомо, що “Громадянська позиція” висунула Олександра Лоєнка, але на сайті ЦВК його профілю ще немає. Як і відсутня інформація про ще одну кандидатку в цьому окрузі – Ганну Старостенко. Вона пише, що вже подала документи до ЦВК.

Як працював на окрузі Береза?

Фігурант антикорупційних розслідувань Борислав Береза знову балотується до Верховної Ради у 213-му окрузі в Києві. Про це йдеться на сайті ЦВК. Документи він подав як безпартійний самовисуванець.

Нагадаємо, Береза – депутат ВРУ VIII скликання, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції, один з представників України в ПАРЄ. 2015 року балотувався на посаду Київського міського голови від “Партії рішучих громадян”, пройшов до 2-го туру голосування.

За даними Руху ЧЕСНО, Борислав Береза – прогульник пленарних засідань. А ще фігурант антикорупційних розслідувань за фактом владних зловживань (його диплом про вищу освіту виявився підробкою) та як учасник податкових зловживань (видатки на рекламну кампанію перед виборами Київського міського голови 2015 року перевищили його доходи).

На своїй сторінці у Facebook Борислав Береза нині звітує про зустрічі з громадою району.

А також аналізує своїх можливих конкурентів на окрузі.

“Хочу подякувати політсили “Голос” і “Сила і честь”, які взяли рішення не виставляти кандидатів по 213 округу на Троєщині”, – написав він.

Наразі відомо, що у 213-му окрузі планують іти до парламенту ще кілька впливових кандидатів, зокрема заступниця мера Кличка Ганна Старостенко. Очікується, що вона балотуватиметься від “Європейської солідарності” (БПП).

Тим часом Рух ЧЕСНО спробував промоніторити попередні й нинішні обіцянки Борислава Берези (за 2014 та 2019 роки). З-поміж виконаних знайшли дві та щонайменше чотири марні.

До виконаних належать такі:

Перша – регулярно звітувати й інформувати про свою діяльність у ВРУ.

Щоправда, на сайті Верховної Ради останній звіт нардепа датовано 2017 роком, а що робив 2018-го, виборцям розповісти забув. На сайті zvity.org звітів за цей період теж немає.

Друга – організувати громадський нагляд за діяльністю Деснянської РДА.

Перше засідання Громадської ради при Деснянській районній у місті Києві адміністрації відбулося 9 червня 2015 року.

Серед невиконаних такі:

Перша – домагатися надання широких повноважень органам місцевого самоврядування. “Варто повернути можливість впливу місцевої влади на розподілення місцевого бюджету та забезпечити механізми використання бюджетних коштів на потреби територіальної громади округу”, – обіцяв він.

Зрештою, Береза спочатку в липні 2015 року утримався під час голосування за занесення до порядку денного президентського законопроекту про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади та передання його до Конституційного Суду. Згодом депутат не голосував ще за низку законодавчих ініціатив, спрямованих на утвердження принципу децентралізації влади.

Друга – домогтися від Президента реалізації його обіцянок про страхування кожного учасника АТО на 1 млн грн. Джерелами фінансування мали стати кошти від уже впровадженого військового збору в розмірі 1,5%.

Дотепер нардеп Береза не ініціював жодної законодавчої ініціативи щодо запровадження механізму грошового страхування учасників АТО.

Третя ­– започаткувати будівництво реабілітаційного центру для учасників АТО та жителів Троєщини.

Натомість у липні 2015 року на базі консультативно-діагностичного центру на вулиці Закревського, 81/1 почав працювати кабінет медико-психологічної допомоги й реабілітації учасників АТО та членів їхніх сімей. Але про його створення звітувала районна влада.

Четверта – залучити інвестиції для спорудження сучасного пологового будинку, якого на Троєщині досі немає. За словами нардепа, протягом кількох років він подавав низку депутатських звернень до Кабміну та КМДА щодо будівництва пологового будинку, але отримав відповіді, що зводити новий медичний заклад немає потреби.

У своїй цьогорічній програмі кандидата заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Береза вирішив зосередитися на екологічних питаннях.

По-перше, він обіцяє не допустити спорудження сміттєспалювального заводу в Деснянському районі.

За словами заступника голови КМДА Петра Пантелеєва, на Троєщині побудують сміттєпереробний завод. Він буде розташований біля ТЕЦ-6 у Деснянському районі.

По-друге, розробити та внести до розгляду ВРУ законопроект щодо обов’язкового сортування сміття населенням України з метою подальшого якісного перероблення.

По-третє, доопрацювати та повторно внести законопроект про захист зелених насаджень у містах.

Крім Берези, в окрузі зареєструвалися ще двоє самовисуванців.

Спортивні стереотипи про Троєщину

Самовисуванець Ростислав Карпич – соратник за партією “Північній шлях” іншого кандидата з Печерська – Володимира Петрова. Якщо Петров намагається сподобатися мешканцям округу концертами струнної музики, то Карпич на Троєщині вдає із себе “свого” на районі.

На запитання, звідки в нього гроші на вибори, Карпич тільки зітхає.

У коментарі Руху ЧЕСНО Ростислав Карпич заявив, що під час виборчої кампанії основний акцент планує робити на розвитку спорту в Україні, зокрема спортивних секцій для дітей:

“Я – діючий спортсмен і знаю не з чужих слів, як розвивається спорт. А тим паче на такому районі, де багато молоді, як Троєщина”.

Де взяв гроші на заставу для реєстрації в ЦВК, Карпич не зізнається. Каже, що на кампанію нині жодних грошей не збирає:

“Усе планую робити без коштів, використовувати Інтернет та особисті знайомства з кожним жителем району. Я планую знайомитися, спілкуватися. Упевнений, людині достатньо дві хвилини, аби зрозуміти, чи хоче вона голосувати за тебе”.

Проте поки що жодної зустрічі в окрузі він ще не запланував.

Автор програми кандидата Карпича – той самий, що й у Петрова, – Кім Веремійчук.

Це адвокат Петрова у справі, у якій він фігурує.

“Ким Веремийчук – это мой товарищ, юрист и мой адвокат. Поэтому, когда мы заполняем документы, мы их пересылаем Киму Александровичу Веремийчуку… Когда мы составляем программы и отправляем документы, мы ему пересылаем, он сохраняет их на своем компьютере, проверяет, правильно ли мы все сделали, и отправляет нам назад. Поэтому вполне объяснимо и нормально, что там его имя. Скорее всего, по 223 округу у Татьяны Гончаровой вы то же самое обнаружите”, – каже печерський кандидат Володимир Петров, який на президентських виборах був технічним кандидатом Петра Порошенка.

Цікаво, що, якщо у програмі Петрова Веремійчук називає киян з Печерська “головними киянами”, то в програмі Карпича він пише: “Я змушу столичну владу усвідомити, що мешканці Троєщини нічим не гірші від решти киян”. І називає троєщинців “троєщанами”.

Щодо решти програма майже така сама, навіть містить пункти про мораторій на забудову та озеленення міста без тополь.

“Честно вам скажу, Ростислав писал программу сам, он долго пытался из меня вытянуть помощь… Но он молодой парень, который берет пример со старших товарищей, поэтому в этом нет ничего странного (про скопійовані пункти з програми Петрова, – прим. ЧЕСНО)… Это не под копирку, он, скорее всего, взял мою программу как пример”, – зазначає Петров, не дивуючись, чому в програмі Карпича є списані з його програми пункти.

Зауважимо, що питання озеленення міст стосується радше депутатів місцевих рад, а не нардепів. Також Уляна Супрун запевняє, що провина тополь в алергії перебільшена.

Володимир Петров каже, що читав пост Супрун про тополі, але все одно ставлення до цих дерев не змінив, бо, мовляв, у Києві вони з’явилися після приїзду російського імператора Миколи І, якому не сподобалися каштани.

Кандидат-ФОП із 20-річним стажем

Також на Троєщині висунув свою кандидатуру фізична особа – підприємець Олександр Сухарський.

У своїй програмі Сухарський обіцяє зробити акцент на економіці. Водночас вона не позбавлена загальних популістських фраз на кшталт скорочення “бюрократичного апарату”, “запровадження стандартів життя європейського рівня”. Також, імовірно, кандидат виступає проти вільного ринку землі, бо обіцяє “збереження української землі в українських руках”.

ФОП Сухарський, згідно з даними YouControl, має стаж понад 20 років. Основний вид його діяльності – “Роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами”. Також від грудня 2016 року Сухарський є одним із засновників ГО “Громадська солідарність “Браття” (ЄДРПОУ 41032018).

15 травня ця ГО звернулася до депутатів ВРУ, щоб ті призначили інавгурацію Зеленського на 19 травня.


9 травня члени ГО сходили до обеліска невідомому солдату, де Сухарський пообіцяв ветеранам, що не поставить під сумнів їхній героїчний подвиг “сколько бы и кто не пытался нам навязать иную историю”.

Також члени організації святкують “23 февраля”.

ГО за своєю статутною діяльністю має сприяти демократичним правам і свободам, моральним, культурним та спортивним інтересам громадян.

Заступниця Кличка

Нині відомо, що документи до ЦВК подала заступниця мера Віталія Кличка з гуманітарних питань Ганна Старостенко.

“Йду по мажоритарному округу №213 (Троєщина). Тут я виросла, щодня працюю з людьми напряму, тому добре знаю їхні проблеми”, – написала вона у Facebook.

За кілька місяців до виборів Старостенко вже почала працювати на своєму майбутньому окрузі.

Звісно, школи та дитячі майданчики вона відвідувала як заступниця очільника Києва. Але чому вирішила боротися зі стихійною торгівлею – цікаво.

Відомо, що Старостенко – давня соратниця Віталія Кличка. У 2005-2012 роках була президенткою благодійної організації “Фонд братів Кличків”. 2008-го на позачергових виборах її обрали депутаткою Київської міської ради за списком Блоку Віталія Кличка. Членкиня партії “УДАР” з 2010 року. У 2013-2014 роках працювала помічницею-консультанткою народного депутата України Віталія Кличка у Верховній Раді. З 2015 року – депутатка Київради VIII скликання.

Саме Ганна Старостенко курирує питання освітніх закладів Києва, зокрема дитячих спортивних шкіл. Під її головуванням відбувалися наради, наприклад, щодо дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з вітрильного спорту “Парус” (Оболонь), яку намагалися захопити рейдери, а також дитячого футбольного клубу “Атлет”, котрий теж хотіли передати приватникам.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО, згідно з методологією, проаналізував, хто з-поміж чинних нардепів-мажоритарників від київських округів не відповідає критеріям ЧЕСНО.

Ми уважно стежимо за висуненням кандидатів і вже проаналізували першу десятку партії “Сила й честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича.

Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу”, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана” та “Голосу“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Також Рух ЧЕСНО проаналізував перших зареєстрованих кандидатів на 93-му окрузі на Київщині, агітацію в Києво-Святошинському районі на 95-му окрузі, а також клонів 95-го округу.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року мають відбутися позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата, а й перевірити його на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539