Для кого ж 93-й округ: Онищенко виграв суд, а його жінка – уже кандидатка

0

Спортсменку Ганну Різатдінову зареєстровано кандидаткою в народні депутати у 93-му окрузі (центр – у м. Миронівка, Київщина). Вона йде як самовисуванка. Водночас чинний нардеп-утікач Олександр Онищенко, з яким у Різатдінової є спільний син, і сам не проти знову стати народним депутатом. Він оскаржив відмову ЦВК зареєструвати його кандидатом та запевнив, що перебував за кордоном, бо представляв Україну на кінних змаганнях.

Раніше ЗМІ повідомляли з посиланням на власні джерела, що Різатдінова, котра народила нардепу Олександрові Онищенку сина, – одна з кандидаток, яку “Зе!команда” розглядає як висуванку від “Слуги народу” в цьому окрузі. 

Проте в ефірі програми “Право на владу” голова партії Дмитро Разумковзазначив, що Різатдінова від “Слуги народу” не балотуватиметься. Хто буде кандидатом від партії в цьому окрузі й чи взагалі він буде, стане відомо вже 26 червня, коли закінчиться реєстрація всіх кандидатів у народні депутати.

Доки в команді Зеленського вирішували, хто ж піде в цьому окрузі, Онищенко й сам не проти знову висуватися в нардепи.

Екс-регіонал Онищенко, який зараз є народним депутатом від цього округу, балотувався до парламенту 2014 року після Революції Гідності як самовисуванець. Проте 2016-го йому довелося тікати з України до Великої Британії, щоб уникнути покарання, оскільки НАБУ почало розслідування корупційних схем за фактом розкрадання газу в АТ “Укргазвидобування”Наразі нардеп перебуває в розшуку. За таких умов його повернення в українську політику було нереальним.

Утім, Онищенко має політичні амбіції та все ж подав документи до ЦВК від Соціалістичної партії України. Але в реєстрації кандидатом йому відмовили через те, що депутат не перебував на території України протягом останніх 5 років.

Нардепа факт відмови не зупинив, і він подав до суду. Там ухвалили рішення на його користь, скасувавши постанову ЦВК щодо відмови в реєстрації та зобов’язавши зареєструвати Онищенка як кандидата.

ЦВК подала апеляцію, оскільки вважає таке рішення незаконним та необґрунтованим.

Раніше Рух ЧЕСНО повідомляв, що ВО “Батьківщина” в цьому окрузі планує кандидувати Віктора Гринчука – повного тезку колишнього помічника Онищенка.

Депутати Київської облради від “Батьківщини” підтвердили, що партія вже визначила свого кандидата на 93-й округ. 

“До Верховної Ради попередньо висунули кандидатуру Гринчука (Віктор Гринчук, – прим. ред.)”, – каже депутат облради Сергій Будюк, який минулого разу програв парламентські вибори Онищенку.

Віктор Гринчук також є депутатом облради від “Батьківщини” в окрузі №93, до якого входить Богуславський район.

Зауважимо, що повний тезко Гринчука на платних засадах працював помічником Онищенка дві останні каденції. Цікаво, що 2012 року він балотувався в окрузі депутата-втікача як представник партії “Народна ініціатива” та дістав 0,41% голосів. Це може свідчити про те, що його кандидатура була суто технічною й погодженою штабом Онищенка. Але станом на 25 червня Гринчука на сайті ЦВК як кандидата немає.

Кандидат Олександр В’ячеславович Керусенко, який був зареєстрований у цьому окрузі, подав заяву про скасування реєстрації. Керусенко працює менеджером зі збуту у ФОП Тохташ В.А., а проживає в Києві. Людей з таким прізвищем на окрузі більше немає.

Аби зареєструватися кандидатом у народні депутати, потрібно внести заставу в розмірі близько 42 тис.  грн. Ці кошти після реєстрації не повертаються. Це означає, що зі зняттям Олександра Керусенка, який, імовірно, виконував технічну роль, хтось вирішив не мати представників у виборчій комісії за його квотами,тож зняв його з реєстрації. 

Поки що єдиним чинним нардепом, який претендує на цей округ, є списочник від “Народного фронту” Геннадій Кривошея. Раніше ми писали про те, що багато списочників з “Нарфронту” через малі шанси партії потрапити до нової Верховної Ради у зв’язку з низьким рейтингом пішли в мажоритарні округи. Зокрема, це Сергій Пашинський на Житомирщині та Олександр Горбунов на Кіровоградщині. 

Рух ЧЕСНО вже проаналізував перших зареєстрованих кандидатів у 93-му окрузі на Київщині, агітацію в Києво-Святошинському районі у 95-му окрузі, а також клонів 95-го та 94-го округів. 

Окрім того, Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку партії “Сила й честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича.

Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу”, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана“, “Голосу” та “Опозиційної платформи – За життя“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року мають відбутися позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539