Поділ штурмують депутати Київради та нардеп Лещенко в обіймах Зеленського

0

“Зе!команда” кандидує Ганну Бондар. Як твердять ЗМІ, це людина забудовника Андрія Вавриша, колишнього заступника очільника департаменту містобудування Києва. Чиновник часів Януковича, за повідомленнями ЗМІ, позиціонує себе зараз як девелопер і причетний до забудови Рибальського острова. Про це пише Рух ЧЕСНО.

Нардеп Сергій Лещенко, який вийшов із фракції БПП, вирішив спробувати стати народним депутатом від Подолу. Він іде як самовисуванець, але розповсюджує газети із Зеленським.

Команда Кличка не змогла домовитися з командою Порошенка, і кожна з них висунула свого кандидата. Це двоє депутатів Київради. “УДАР” представляє Валентин Мондриївський, а “Європейську солідарність” – Олексій Окопний.

Депутат Київради Юрій Дідовець, який до президентських виборів хизувався тим, що його висуває “Батьківщина“, балотується як самовисуванець. Рейтинг партії в Києві після виборів Президента вже не додає голосів.

За округ №220 змагаються 14 претендентів. Клонів серед них немає.

Кому служитиме “слуга народу” від Подолу?

Соціологи показують високі рейтинги партії “Слуга народу”, тож можна припустити, що й кандидати в мажоритарних округах, яких підтримає або висуне ця політсила, також зі старту отримають бонуси до рейтингу. Тим паче в першому турі на президентських виборах Зеленський на Подолі переміг Порошенка.

Від партії “Слуга народу” в мажоритарному окрузі №220 балотується архітекторка Ганна Бондар, яку ЗМІ пов’язують із колишнім заступником директора департаменту архітектури й забудовником Андрієм Вавришем.

Зауважимо, що Вавриш презентував громадськості проект переїзду офісу Володимира Зеленського в “Український дім”. Раніше журналісти писали про те, що, коли Вавриш мав намір балотуватися до Київради, у парку відкрили дитячий майданчик із порушеннями правил безпеки, тому діти могли травмуватися.

Коли Вавриш звільнився з КМДА, Ганна Бондар фактично перейшла на посаду головного архітектора у якості в.о. (Оновлено)

Зараз кандидатка працює гендиректоркою Директорату техрегулювання в будівництві профільного міністерства. 

“В 2012-2015 році я працювала в Департаменті містобудування та архітектури КМДА начальником відділу в Управлінні ландшафтної архітектури та комплексного благоустрою Департаменту, Андрій Вавриш в цей період теж працював в Департаменті на посаді заступника головного архітектора – начальника Служби містобудівного кадастру. Інших зв’язків між нами немає”, – коментує журналісту Руху ЧЕСНО Бондар.

“Дебати – це вимога українського законодавства. До того ж, для мене особисто було важливо почути обох кандидатів”, – пояснює кандидатка, чому поставила в Фейсбук на аватарку вимогу дебатів на “Суспільному”, яких домагалися прихильники чинного на той час президента Петра Порошенка.

У паперовій декларації за 2014 рік, яку Бондар подавала для проходження перевірки з очищення влади в департаменті КМДА, вона не згадала про авто.

Також Бондар не зазначила у власності своїй чи членів сім’ї жодної нерухомості, хоча написала, що проживає у квартирі в будинку на вулиці Петропавлівській.

А от в електронній декларації за 2015 рік відображено, що Бондар володіє автівкою з 2009 року.

“Автомобіль був придбаний мною у 2009 році ще до початку проходження державної служби, відповідно, за роз’ясненнями відповідальних осіб в департаменті декларуванню не підлягав. Із початком роботи нової системи подання та оприлюднення декларацій, введеної в 2015 році, з’явилися нові роз’яснення щодо заповнення декларацій, відповідно, в електронній декларації зазначено все майно, в незалежності від року його придбання або набуття. Вірність заповнення декларації підтверджено актом проходження спецперевірки відповідно до законодавства”, – відповідає Бондар на питання, чому не вказала автівку в паперовій декларації.

При цьому навіть в розділі паперової декларації написано, що вказувати треба не набуті у звітному році транспортні засоби, а ті, “що перебувають у власності, в оренді чи на іншому праві користування декларанта”. 

Там же вона зазначила житло на праві спільної власності з матір’ю. 

У своїй передвиборчій програмі Бондар обіцяє спрощення процедури імпічменту Президента, незалежний аудит якості автомобільних доріг, референдуми й опитування для всіх українців.

Виборцям з Подолу кандидатка обіцяє повернення реального місцевого самоврядування замість держадміністрацій, залучення коштів з держбюджету на інфраструктуру та метро на Виноградар, яке вже будують. 

Телефоном Бондар не бажає давати коментарі, бо каже, що має негативний досвід спілкування з журналістами. Натомість пропонує надіслати їй запитання в письмовому вигляді. 

На питання, коли вона прийняла для себе рішення стати членом команди Зеленського, хто став ініціатором і що стало причиною, відповідає так:

“Я маю великий досвід роботи в сфері містобудування, і часто їздила на підвищення кваліфікації до європейських міст в рамках роботи із GIZ, тож маю бачення стосовно розвитку сфери. Сьогодні в Україні незбалансоване містобудівне, земельне та пам’яткоохоронне законодавство, яке часто призводить до конфліктів між сторонами містобудівного процесу. Відповідно, побачивши заклик до нових людей в Парламенті, я подала заявку, і була відібрана в якості кандидата від політичної партії «Слуга Народу».

Думаю, що причина запрошення у високому рівні моїх фахових знань, підтверджених практичним досвідом”. 

Кандидат-самовисуванець – екс-журналіст Лещенко

Чинний нардеп від БПП “Солідарність” Сергій Лещенко, згідно з методологією Руху ЧЕСНО, потрапив до переліку з 25 нардепів, що мають найкращі бали. 

Політик проводив зустрічі на Виноградарі з жителями району задовго до реєстрації кандидатом. Після однієї з них назвав Мостицький масив депресивним. Ще в лютому він казав журналісту Руху ЧЕСНО, що не вирішив, чи балотуватиметься в окрузі. 

Про те, що йде на вибори, нардеп заявив із трибуни ВРУ наступного дня після закінчення строку подання документів до ЦВК.

Перед президентськими виборами Лещенко підтримав кандидата Володимира Зеленського і став його антикорупційним радником, але з тим, щоб іти від “Зе!команди”. Не склалося.

У своїй передвиборчій програмі Лещенко обіцяє бути “гідним представником 220 округу” в парламенті. Перша його обіцянка – повне перезавантаження влади, починаючи від генпрокурора. 

Загалом, програма побудована на антикорупційній риториці, і вставка про те, що Лещенко – киянин і ходив до школи на території округу, видається не на своєму місці. 

Нагадаємо, восени 2016 року Лещенко придбав квартиру в новобудові в історичному центрі Києва за 7,5 млн грн. Для цього, за його словами, він узяв позику в редакторки “Української правди” Олени Притули. Нардеп попросив НАБУ та НАЗК перевірити його декларацію. У НАБУ не знайшли ознак кримінального злочину, а провадження про адмінправопорушення, виявлене НАЗК, закрив Печерський райсуд.

Лещенко випустив газети, у яких пише, що підтримав Зеленського, і публікує спільні з ним світлини.

На білбордах він позиціонує себе як “справжній слуга народу”.

Кольори та стилістику рейтингової політсили самовисуванці використовують ще з минулих виборів. Тільки 2014-го це був БПП “Солідарність”. 

Рух ЧЕСНО поцікавився в Ганни Бондар, чи не бентежить її, що Лещенко використовує стилістику партії “Слуги народу”, і як вона збирається на це реагувати.

“На сайті Центральної виборчої комісії вказано, що я зареєстрована кандидатом в народні депутати, висунута політичною партією «Слуга Народу» по одномандатному мажоритарному округу № 220”, – відповідає Бондар.

Згідно з декларацією за 2018 рік, у ВРУ Лещенко протягом року заробив понад 400 тисяч гривень, ще 350 тисяч одержав як гонорари, а 310 тисяч – як роялті від видавничого дому.

УДАР” Мондриївського по Окопному чи підкоп “єсівця” Окопного під Мондриївського?

Мондриївський та Окопний – два члени фракції БПП у Київраді. Обоє йдуть до парламенту від Подолу, але від різних політсил – “УДАРу” Кличка та “Європейської солідарності” Порошенка.

Рівень опозиційності Окопного в Київраді 2017 року – 9%, при цьому він не голосував у 16% випадків. У Мондриївського опозиційність становила лише 5%, проте він брав участь у голосуваннях менше за Окопного – 24% пропущених голосувань протягом року. 

Низький відсоток опозиційності означає, що депутати підтримують більшість рішень Київради та несуть за них політичну відповідальність. 

Від “Європейської солідарності” на Подолі балотується голова транспортної комісії Київради з БПП Олексій Окопний. Наліпки із зображенням Окопного без вихідних даних активісти Руху ЧЕСНО помітили на вулиці Межигірській ще до реєстрації кандидата.

У коментарі Руху ЧЕСНО Окопний радив дочекатися офіційної реєстрації на сайті ЦВК. 

“Я думаю, що до кінця дня ЦВК дасть усю інформацію… Я для себе рішення прийняв… Якщо я буду балотуватися, то від певної політичної сили. Зареєструвала вона мене чи ні – мені зараз важко відповісти”. 

Тепер він на сайті ЦВК.

І на білбордах. Щоправда, їх небагато. 

Основних конкурентів політик не називає. 

У передвиборчій програмі Окопного акцент зроблено на партійному гаслі – зберегти напрямок руху до ЄС та НАТО. 

Водночас Окопний додає локальних обіцянок, як, наприклад, збудувати метро на Виноградар, що йому цілком до снаги зробити як депутату Київради, який входить до депутатської більшості. Для цього не потрібно йти до парламенту. Зауважимо, що така обіцянка є й у “слуги народу” Ганни Бондар

На загальнонаціональному рівні Окопний обіцяє максимальні штрафи для корупціонерів, пільги на екологічні види транспорту, розвиток інфраструктури завдяки обов’язковим відрахуванням на неї з місцевих бюджетів, програми реновації кварталів старої житлової забудови. 

Під час голосування за музей на Поштовій площі Окопний був відсутній.

Цікаво, що в окрузі від партії “УДАР” балотується колишній голова Подільської РДА, чинний депутат Київради від БПП “Солідарність”, заступник міського голови Валентин Мондриївський.

На запитання, чому двоє БППшників з Київради балотуються в одному окрузі, Мондриївський відповідає лаконічно: “Так склалося, що Окопний теж іде”.

У своїй програмі кандидат обіцяє перерозподіл податків на доходи фізичних осіб, землю та нерухомість на користь місцевих громад. Крім того, окреслює не так обіцянки, як популістично написані пріоритети. 

Подолянам Мондриївський обіцяє децентралізацію, розвиток інфраструктури, ефективне функціонування ЦНАПів та інвестиції, а також зберегти “генетичну пам’ять міста”.

Мондриївський, до речі, був співавтором поправок до проекту рішення щодо розірвання договору із забудовником, який має намір звести на Поштовій площі ТРЦ на місці археологічних знахідок ХІ-ХІІ ст.ст., тобто часів Київської Русі.  Активісти запевняли, що в разі ухвалення поправок “БППшників” Вікторії Мухи, Валентина Мондриївського та Ганни Старостенко площа залишиться “інвестору”, а повноцінного музею на ній напевно не буде, бо ці зміни унеможливлювали розірвання договору із забудовником.

Під час голосування за музей на Поштовій площі Мондриївський утримався. 

Чи розшириться “захисник Виноградарю” Дідовець до всього Подолу?

“Батьківщинівець” із Київради Юрій Дідовець міцно пустив коріння на Виноградарі. Його приймальня “Український адвокат” розташована поблизу кінцевих станцій кількох тролейбусних маршрутів, а сам Дідовець активно присутній на окрузі й у виноградарських групах у соцмережах. 

Цікаво, що Дідовець у Київраді протягом усіх 4 років не входить до жодної постійної депутатської комісії. Хоча всі депутати місцевих рад повинні неодмінно працювати в одній з комісій, де розробляють проекти рішень, які згодом виносять на голосування до сесійної зали. Дідовця ж спершу включили до регламентної комісії Київради, але він не забажав у ній працювати й попросив перевести його до земельної комісії. Таким чином з регламентної комісії він вийшов, а до земельної так і не потрапив.

У 2017 році в Київраді Дідовець не брав участі в 46% голосувань, при цьому рівень його опозиційності – 8,75%, тобто трохи вищий за опозиційність фракції (7,3%), але означає, що здебільшого депутат підтримує проекти рішень. 

У Верховній Раді нинішнього скликання Дідовець є помічником на громадських засадах народного депутата від Радикальної партії Юрія Шухевича. До цього 4 скликання поспіль він допомагав нардепу з “Нашої України” Олександру Чорноволенку

З-поміж депутатів Київради Дідовець входить до трійки найбільших автовласників: 2016 року він задекларував 7 авто. 

У 2014 році Дідовець уже балотувався у 220-му виборчому окрузі до Верховної Ради від Радикальної партії Олега Ляшка, але не пройшов, бо, набравши 10,41% голосів виборців, опинився на 4-му місці після “народнофронтівця” Вячеслава Константіновського, самовисуванця Дмитра Гордона та Івана Фіщенка від БПП.

Того самого року він також висувався в депутати Київської міської ради від Виноградарю, але за результатами голосування посів 2-ге місце.

Ще раніше, у 2012 році, теж безуспішно балотувався до Верховної Ради у 220-му окрузі як самовисуванець.

Дідовець – партнер-співзасновник Адвокатського об’єднання “Український адвокат” разом з Олександром Башуком і Костянтином Штокалом.

У 2000 році Дідовець брав участь у захопленні офісу Комуністичної партії України у складі молодіжного гурту “Самостійна Україна”. Члени “Самостійної України” вимагали законодавчо заборонити діяльність партій та інших організацій, які ведуть підривну антиукраїнську роботу, а також вивести Чорноморський флот РФ із Севастополя.

Суди тривали два роки. Дідовця та кількох інших членів організації засудили до 2,5 років ув’язнення, але після 2 років у СІЗО відпустили з умовним строком.

Голова Леніна з Бессарабки стоїть у приймальні Дідовця.

У липні 2015 року Дідовця мобілізували до лав ЗСУ. За його словами, він добровільно приходив до військкомату ще навесні 2014 року, але тоді його не взяли як батька 4-х дітей. 15 серпня 2015 року відрядили до АТО, у сектор “С”, як старшого сапера інженерної роти.

Маючи вищу юридичну освіту, Дідовець перевівся на посаду офіцера юридичної служби у 26-й артилерійській бригаді, бо вже 2 жовтня запостив у Facebook світлину, де він отримав посвідчення учасника бойових дій, і в документі він зазначений як тимчасовий виконувач обов’язків помічника командира частини з правової роботи – начальник юридичної групи.

Автор передвиборчої програми Дідовця – “Света”. Файл чомусь має назву “Печерська організація “Народного Руху України”. 

У своїй програмі Дідовець звертається передусім до сусідів та обіцяє домагатися продовження лінії метро на Виноградар, до площі Шевченка, неподалік якої мешкає сам депутат.

Від “Свободи” на Подолі – підприємець Подоляк із Вишневого

Як зазначено на сайті ЦВК, Михайло Подоляк працює заступником директора з роботи з клієнтами в ТОВ “Укртехнобез”. За даними YouControl, він є засновником і бенефіціаром цього підприємства.

Також, за інформацією YouControl, з 2017 року Подоляк є засновником та бенефіціаром ще однієї компанії – ТОВ “Центр будівництва” (ЄДРПОУ 41463347), основним видом економічної діяльності якого є “будівництво житлових і нежитлових будівель”.

Подоляк був зареєстрований як ФОП, що брав участь переважно в неконкурентних тендерах, а конкурував лише двічі, та й те з пов’язаною фірмою “Укртехнобез”. Так зазвичай роблять, аби створити видимість конкуренції на тендері.

Однак у своїй передвиборчій листівці Подоляк обіцяє забезпечити “дійсно прозорі державні закупівлі в Подільському районі”.

ФОП Подоляк найбільше угод уклав на Тернопільщині. Також чимало замовлень з облаштування протипожежної сигналізації виконав в Ірпені на Київщині.

Передвиборча програма Подоляка написана досить популістично, у “свободівському” дусі й базується на програмі партії “Свобода”. 

Так, він виступає проти торгівлі землею сільськогосподарського призначення, обіцяє “знищити корупційні схеми формування тарифів” та “встановити справедливі тарифи для людей”. Текст програми у “свободівців”-мажоритарників ідентичний.

Водночас кандидат обіцяє позбавляти народних депутатів мандатів за кнопкодавство та прогули. Проте популізму в програмі більше, ніж конкретики. 

Від “Опозиційної платформи – За життя” балотується екс-регіоналка й соратниця мера Омельченка

Партія “Опозиційна платформа – За життя” висунула екс-регіоналку Ольгу Арканову-Чорну, яка безуспішно балотувалася до ВРУ 2012 року.

У 2015 році вона також невдало висувалася до Київради під партійними прапорами “Єдності” – партії Олександра Омельченка

У 2006 році була депутаткою Київради, входила до фракції Партії регіонів, а також була начальницею служби у справах неповнолітніх Київради та балотувалася до Подільської райради.

У своїй програмі кандидатка дає популістські обіцянки. 

На відміну від свого конкурента-“свободівця” Михайла Подоляка, обіцяє не по 120 тис. грн за народження кожної дитини, а за першу дитину – 100 тис. грн, за другу – 200 тис. грн, за третю й наступних – 400 тис. грн. Це типова програма кандидатів від цієї партії, яка перегукується з партійною.

Кандидат від команди Омельченка – Козленко

Олександр Козленко – член партії “Єдність”, яку в Київраді представляє Олександр Омельченко. Саме ця політсила заводила до міськради людей Пилипишина та Супруненка

Цікаво, що Козленко не є депутатом Київради. У “Єдності” їх тільки 15. А кандидатів на цих виборах у Києві лише троє, включно з Козленком. 

Цей політик уже балотувався до парламенту 2012 року – ішов 8-м номером у списку партії “Зелені”. На той момент проживав у Харкові, зараз мешкає у столиці.

Козленко очолює профспілку атестованих працівників органів внутрішніх справ України.

Результат пошуку зображень за запитом "Олександр козленко профспілка"

Мабуть, кандидат далекий від Подолу, бо подолян називає “подільцями”. 

Кандидат-археолог і самовисуванець

Антон Корвін-Піотровський вів археологічні розкопки на Буковині, провадив поліграфічну діяльність у ПП “Корвін-прес”.

У своїй передвиборчій програмі Корвін-Піотровський зосереджений більше на комунальній сфері, ніж на законотворчості. 

Через свій профіль у Facebook кандидат намагається охопити якнайбільше контактів у місцевих подільських групах, зокрема на Виноградарі. Йому одразу написали, що дитячі майданчики – це не рівень народного депутата. 

Юристка зі студії Шустера

Тетяна Кармазіна балотується як самовисуванка. Свою посаду на сайті ЦВК вона зазначила таку – “заступник генерального директора з юридичних питань у ТОВ “ТРК “Всесвітня Інформаційна служба”. У передвиборчій програмі пише, що з 2011 року працює юристкою в студії Савіка Шустера, має 19-річний стаж у юриспруденції.

На особистій сторінці у Facebook кандидатка зазначає, що на президентських виборах підтримувала Володимира Зеленського.

У передвиборчій програмі Кармазіна обіцяє пенсіонерам, що раз на півроку вони зможуть вибрати набір необхідних ліків або вітамінів “у межах певної фіксованої суми за рахунок держави”. Також пропонує роздавати пенсіонерам продуктові набори до свят. Це те, що класифікується як гречкосійство за бюджетні гроші.

З поліціянта в нардепи

Один із кандидатів в окрузі – самовисуванець Юрій Кожанов – поліцейський батальйону конвойної служби в місті Києві.

Його програма написана, як популістський художній твір у школі. 

Амбітні плани кандидат мав з 2012 року. 

СБУшник Міщенко хоче взятися за правоохоронну систему

Кандидат-самовисуванець Олексій Міщенко, консультант-експерт з оперативних питань Управління контррозвідувальних заходів по боротьбі з тероризмом Служби безпеки України, обіцяє опікуватися в парламенті правоохоронною сферою. 

Екс-прокурор Гольдарб обіцяє першого ж місяця в Раді внести законопроекти зі своєї програми

Максим Гольдарб – юрист за фахом, був прокурором міста Дебальцеве Донецької області, згодом очолював Дарницьку районну прокуратуру Києва, став транспортним прокурором Києва. Журналісти програми “Знак оклику” зафіксували на відео, як Гольдарб сідає за кермо дорогого автомобіля вартістю 120 тисяч доларів.

Працював у Міноборони часів Януковича: міністр-росіянин Павло Лебедєвнадав рядовому запасу Гольдарбу звання полковника

Гольдарб був помічником на громадських засадах у нардепки-“батьківщинівки” Олександри Кужель у ВРУ 7-го та 8-го скликань. Працював ведучим програми на телеканалі NewsOne. Один із засновників “Партії миру” Новинського.

У своїй програмі обіцяє “примусову службу в армії за незаконне носіння парамілітарного одягу”.

Політпартія “Патріот” висунула безпартійного ФОПа

Кандидат від партії Володимир Шпаков – безпартійний, з Переяслава-Хмельницького Київської області. Він фізична особа – підприємець. Згідно з даними YouControl, основний вид діяльності – “роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами”.

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку партії “Сила й честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича.

Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу“, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана“, “Голосу” та “Опозиційної платформи – За життя“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539