Київ: Нардеп Чумак, журналіст “1+1” та 2 депутати Київради – округ №214

0

Округ №214 у Дніпровському районі Києва цікавий тим, що майже всі 22 тамтешні кандидати активно проводять зустрічі з виборцями, тож наприкінці виборчої кампанії більшість місцевих жителів знатимуть багатьох із них в обличчя. Серед кандидатів є кілька місцевих, котрі розповідають, у яких школах навчались, де мешкають, що прагнуть покращити на Русанівці, Березняках, Микільській Слобідці, Райдужному та Воскресенці. До того ж деякі з кандидатів балотуються тут не вперше, пише Рух ЧЕСНО.

Серед найвпізнаваніших – чинний нардеп, переможець минулих виборів в окрузі Віктор Чумак, телевізійний журналіст Сергій Швець, депутат Київради від цього району, колишній соратник Тігіпка, а нині представник “Європейської солідарності” Олесь Маляревич та його колега – столичний депутат Вадим Васильчук, який іде від “Голосу”. Маляревич залучає до агітації неповнолітніх дітей.

До Ради вирішили стартувати з 214-го округу чоловік співачки Наталії Валевської Володимир Пригладь, який за бюджетні кошти влаштовував концерти своєї дружини на Донеччині, а також баскетболіст, що грав за американські клуби, Станіслав Медведенко.

Переможець 2014 року

Віктор Чумак – чинний народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань запобігання та протидії корупції. Потрапив до Ради за мажоритаркою в цьому окрузі від Блоку Петра Порошенка (у 2012-му висувався від УДАРу). Але довго у фракції БПП не затримався, вийшовши з неї одним із перших.

Згодом створив власний рух “Хвиля”, який потім перетворився на партію. Чумак певний час шукав собі союзників – з ким краще піти на вибори. Під час президентської кампанії був головою виборчого штабу лідера “Громадянської позиції” Анатолія Гриценка, однак, зрештою, на парламентські вибори вирішив піти самостійно, у мажоритарному окрузі.

Під час роботи у Верховній Раді регулярно відвідував засідання, підтримав низку реформаторських законопроектів, зокрема щодо боротьби з корупцією та децентралізації. Також голосував за державне фінансування партій, створення антикорупційного суду, за Виборчий кодекс у першому та другому читаннях, за антикорупційне бюро та реформування прокуратури.

Про це, як про власні здобутки, Чумак згадує у своїй програмі. Він нагадує й про те, що зробив на окрузі. Наприклад, боровся з незаконними забудовами на Русанівці та Березняках. Кандидат обіцяє працювати над тим, аби українці могли обирати постачальника тепла й електроенергії, над удосконаленням закону про фінансування політичних партій.

За спостереженнями Руху ЧЕСНО, Чумак – один із трьох столичних мажоритарників, яких не помічали на кнопкодавстві чи гречкосійстві та які не мають інших негативних маркерів.

Чумак кілька років не отримував субвенцій на свій округ. У коментарі Руху ЧЕСНО у 2018 році нардеп пояснював: “Я знаю, що ні копієчки (не отримав субвенції, – прим. ЧЕСНО). Я ж не ходжу, не прошу, не голосую за бюджет… Узагалі вважаю субвенцію політичним хабарем… Я не подавав на субвенцію, бо субвенції дають тільки тим людям, які голосують за бюджет, приходять і таке інше, тому я не подавав…” 

Цьогоріч на його округ виділили 500 тис. грн. Але він знову запевнив, що не звертався по ці гроші:“Які субвенції? Я жодного разу не звертався! Тож, якщо якісь субвенції й давали, то через Київського міського голову”. 

Відомо, що кошти, які надійшли на округ, витратили на закупівлю навчального обладнання для трьох шкіл у межах 214-го округу.

Слуга народу – журналіст і його клони

Президентська політсила “Слуга народу” висунула в окрузі одного із журналістів “1+1” – Сергія Швеця.

У своїй програмі спеціальний кореспондент новин Швець обіцяє перейматися проблемами району: своєчасно вивозити сміття, ремонтувати дороги, опікуватися очищенням каналів та озер, боротися за дотримання прав усіх мешканців округу, а як народний депутат – належно звітувати. Нагадаємо, комунальні питання – це зона відповідальності місцевої влади. Про вчасне вивезення відходів не має дбати депутат Верховної Ради, який напрацьовує закони для всієї країни.

Така програма є типовою для кандидатів-мажоритарників, які фокусують увагу на місцевих проблемах і шляхом популізму намагаються залучити якнайбільше голосів.

Забирати голоси в кандидата від Слуги народу, можливо, буде безпартійний самовисуванець Олександр Швакель. У його біографії на сайті ЦВК зазначено, що він є керівником проектів у ГО “Благодійний фонд “Слуга народу“.

Виборця може заплутати не лише назва ГО, яка збігається з назвою партії Президента Зеленського, а й перша літера прізвища кандидата. У бюлетені ці кандидати міститимуться поряд, до того ж Швакель буде вище.

На члена Зе!команди хоче бути схожим і підприємець, власник ТОВ “Укрбізнесресурс” (види діяльності – будівництво МАФів, торгівля продуктами й напоями), безпартійний Юрій Назаренко. Він іде як самовисуванець. На своїй сторінці в соцмережі кандидат розмістив кілька фотографій із Президентом Зеленським та учасниками “Кварталу 95”, а на одній зі світлин у своєму прізвищі зеленим кольором виділив дві літери.

“Голос” із Київради

Партія Святослава Вакарчука “Голос” кандидує депутата Київради, члена комісії з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Вадима Васильчука.

У 2015 році він потрапив до Київської міської ради за списком “Самопомочі”, а коли фракція розпалася, разом з іншими її колишніми членами увійшов до групи “Київська команда“.

Ця депутатська група голосувала за бюджет і по суті долучилася до негласної коаліції з БПП та “Єдністю”.

Васильчук підтримав ідею щодо створення музею на Поштовій площі та проект рішення про розірвання інвестдоговору із забудовником.

Васильчук відомий як організатор кількох патріотичних акцій, зокрема “Ланцюга національної єдності”. Він очолює ГО “Братство козацького бойового звичаю “Спас”.

У 2006 році був помічником народної депутатки від “Нашої України” Руслани Лижичко. Сам двічі намагався потрапити до Ради: 2014-го йшов у 215-му мажоритарному окрузі від партії “ДемАльянс“, а 2012-го – як самовисуванець.

Імовірно, забирати голоси у Васильчука може людина зі схожим прізвищем у бюлетені – самовисуванець Олександр Васильєв,лікар-отоларинголог Олександрівської лікарні Києва.

У своїй програмі він обіцяє зробити реформу медицини зрозумілою для населення та відремонтувати лікарню “Охматдит”. Також лікар хоче розчистити Русанівський канал, озеленити округ та облаштувати місця для вигулу собак, що не є компетенцією нардепа, а входить до повноважень міськради.

Надії “ЄС”: колишній соратник Тігіпка

Європейська солідарність” просуває в окрузі ще одного чинного депутата Київради – Олеся Маляревича, обраного від БПП. На виборах 2014 року він здобув 51% голосів виборців свого округу, що стало рекордом у столиці.

У Київраді Маляревич – один з восьми депутатів із фракції БПП “Солідарність”, який у жовтні 2018 року голосував за створення музею на Поштовій площі, хоча ще в липні утримувався.

Серед своїх досягнень називає реконструкцію Русанівської набережної, відновлення легендарних русанівських фонтанів, ремонт культурного центру “Краків”. Щоправда, місцеві наголошують, що все це депутат зробив за бюджетні кошти.

Прізвище Маляревича пов’язане з екс-регіоналом Сергієм Тігіпком. У 2010 році Маляревич балотувався на посаду мера Боярки від його партії “Сильна Україна” (від поразки на виборах його не врятувала навіть підтримка російського актора Дмитра Дюжева). Але після Майдану перейшов до політсили Петра Порошенка.

У 2016-му та 2017 роках був на Одеському кінофестивалі, який, як відомо, організовує колишня дружина Сергія Тігіпка Вікторія.

До 2006 року засновник “Благодійного фонду Маляревича”, співвласник ТОВ “Джуніор” і директор ТОВ “Кіномедія” був бізнес-партнером депутата від блоку Черновецького Михайла Яковчука. Однак, за свідченням самого Маляревича, після входження Яковчука до “молодої команди”, вони припинили партнерство. 

Нині Маляревич – помічник на громадських засадах нардепа Дмитра Білоцерковця.

Кандидат уже активно агітує на окрузі. Приміром, одягнув дітей у таборі “Острів скарбів” у футболки з принтами зі своїм прізвищем.

Громадський рух ЧЕСНО наголошував, що використовувати дітей для політичної агітації неприпустимо.

Також Маляревич улаштовував у районі свято з хот-догами, що є гречкосійством.

А ще мешканці Дніпровського району скаржаться, що їм телефонують від кандидата Маляревича та нагадують, за кого “можна” проголосувати на виборах.

У 2016 році Рух ЧЕСНО писав про автопарк директора ТОВ “Кіномедія” Маляревича, що налічував Range Rover, ближчий до базової комплектації, Audi A8 та два Lexus’и.

З політичною силою попереднього Президента Петра Порошенка пов’язаний ще один кандидат – самовисуванець Денис Мусієнко.

Нині він депутат Києво-Святошинської районної ради VIІ скликання, голова комісії з питань земельних відносин, містобудування, капітального будівництва. Його обрали мешканці Петропавлівської Борщагівки та села Чайки.

До того Мусієнко був помічником-консультантом парламентарія-БЮТівця Богдана Губського.

У 2012 році балотувався до Верховної Ради як самовисуванець у 95-му виборчому окрузі, коли там ішов також Петро Мельник. Проте набрав менш ніж пів відсотка голосів. Імовірно, був технічним кандидатом.

А ще Мусієнко пов’язаний з Одесою – він є головою Болградської районної держадміністрації Одеської області, тому у своїй біографії зазначив цю посаду як основне місце роботи. Також балотувався паралельно ще й до Одеської облради, але не пройшов.

Цікава деталь: Мусієнко зареєстрований у Вишневому на Одещині. У зв’язку з цим журналісти помітили один збіг. Спортивний комплекс під Києвом, у якого 1 грудня 2018 року обвалився дах, будувала фірма “Антарес групп”. Ця сама компанія за дивним збігом обставин того ж року виграла кілька конкурсів на будівництво об’єктів саме в Болградському районі Одеської області.

…Й інші партійні кандидати

Від “Батьківщини” у 214-му окрузі йде правозахисник, директор юридичної компанії “Правові системи та технології” Василь Бузницький. Народився він у Якутську, тривалий час там мешкав. 

У своїй програмі Бузницький не обіцяє благ для округу, а лише працювати в масштабах усієї країни. Наприклад, він хоче повернути трирівневу систему виплат у разі народження дитини: за першу – 50 тисяч, за третю – 150 тисяч. А ще провести “люстрацію серед суддів, причетних до порушень прав людини, ухвалення неправосудних рішень, політичних переслідувань, корупції”, та позбавити недоторканності Президента, депутатів і суддів.

“Свобода” довірила представляти партію в окрузі віце-президенту з питань юридичного забезпечення, кадрової політики холдингової компанії “Київміськбуд” Степану Кударенку. У минулому він був помічником колишнього нардепа від ВО “Свобода” Юрія Сиротюка.

Він обіцяє працювати над тим, аби запровадити дієву процедуру імпічменту Президента, ухвалити закон про відкликання суддів, посадовців і депутатів. А ще позбавляти мандата народних депутатів України за кнопкодавство та прогули.

Деякі позиції його програми такі самі, як обіцянки в передвиборчій програміРуслана Кошулинського, кандидата в Президенти України від партії “Свобода”.

Від партії “Демократична сокира” йде Максим Діжечко.

Цьогоріч Діжечко вдруге увійшов до Ради громадського контролю при НАБУ, одержавши більше голосів, ніж решта претендентів. 

Відомий як координатор у громадській організації “Юридична сотня”, яка надає юридичну допомогу ветеранам АТО.

Крім того, у його декларації зазначено, що він є власником 33% ТОВ “Драгонс”, котре веде діяльність у сфері права, зокрема приватних охоронних служб, та 100% “МВД ГРУП”, що здійснює оптову торгівлю деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням, а ще 30% “Фондова спілка”, яка надає фінансові послуги. 

Євген Сагуйченко балотується від політичної партії “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка. Народився він у місті Жовті Води Дніпропетровської області, тимчасово не працює.

Сагуйченко – активіст Майдану. Під час Революції Гідності дістав кульове поранення в голову, унаслідок чого втратив око. 

2014 року висувався до парламенту від Радикальної партії Олега Ляшка у 214-му окрузі в Києві. 2015-го також невдало балотувався від РПЛ до Київської облради.

У 2016-2017 роках Сагуйченко працював заступником директора КП “Київтранспарксервіс”.

У лютому 2019 року на виборах Президента був довіреною особою Олега Ляшкав частині Дніпровського району (округ №216). Тоді на Сагуйченка скоїли напад – невідомі поранили його пострілом у груди. У Радикальній партії пов’язували цей напад з його боротьбою з політикою НАК “Нафтогаз України”.

Олександр Безніс – безпартійний висуванець політичної партії “Опозиційна платформа – За життя“. Народився він у Донецькій області, але проживає в Києві, є фізичною особою – підприємцем.

Дмитро Шишацький – представник “Опозиційного блоку“. Народився в місті Макіївка Донецької області. Начальник відділу логістики в торговельній компанії “Арда-трейдинг”.

Чоловік співачки та організатор мільйонних концертів у Покровську

Самовисуванцем з Києво-Святошинського району Київської області на лівому березі столиці вирішив балотуватися Володимир Пригладь. У його біографії записано: безпартійний, фізична особа – підприємець, проживає в селі Петропавлівська Борщагівка.

Він став першим офіційно зареєстрованим у ЦВК кандидатом під час цих парламентських перегонів.

Пригладь – чоловік і продюсер співачки Наталії Валевської.

На його сторінці у Facebook зазначено, що він здобув вищу освіту в Міжрегіональній академії управління персоналом (МАУП), вивчав міжнародне право в Інституті міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка, навчався в аспірантурі Національного університету “Одеська юридична академія”.

У Верховній Раді VI скликання (2007-2012 роки) Володимир Пригладь працював помічником на громадських засадах нардепа від БЮТ Олександра Буджерака, котрий родом із Хмельниччини, як і Пригладь. Після перемоги Віктора Януковича на виборах Президента 2010 року Буджерак став одним з депутатів-“тушок”, які увійшли до коаліції з Партією регіонів.

Також у Facebook Пригладь пише, що був радником з питань культури та спорту міського голови Покровська на Донеччині. А в січні 2019 року мер цього міста Руслан Требушкін заявляв, що запропонував чоловікові Валевської посаду свого заступника.

Він став фігурантом розслідування програми “Наші гроші”. Виявляється, у 2016-2017 роках продюсер заробив понад 2 млн грн на організації виступів артистів та інших послугах на замовлення мерій Покровська й сусіднього Мирнограда. Крім того, 2016-го Пригладь продав комунальному підприємству Покровська два автобуси за 1,7 млн грн. А 2017 року місто за неконкурентною процедурою заплатило 300 тис. грн ФОП Валевська Наталія Олександрівна за виступ співачки й артистів її естрадного театру на святкуванні Дня міста та Дня шахтаря. Загалом на святкування в Покровському було витрачено 7,35 млн грн.

Американський баскетболіст

До парламенту вирішив балотуватися й український баскетболіст, який грав за команди “Лос-Анджелес Лейкерс” та “Атланта Гокс”, 40-річний Станіслав Медведенко. Після завершення спортивної кар’єри він веде громадську діяльність. На сайті ЦВК зазначений як безпартійний і тимчасово безробітній.

У своєму районі Медведенко досить відомий: він час від часу організовує турніри з баскетболу, ремонтує майданчики.

У квітні 2019 року до зустрічей зі своїми потенційними виборцями його залучало молодіжне крило Аграрної партії України.

До Ради вирішила податись і 25-річна юристка Анна Леденьова. Як зазначено в її біографії, вона працює у фірмі Goldblum and Partners. “Я надаю консультації іноземним компаніям, здебільшого зі Швейцарії, Німеччини та Іспанії, відносно українського законодавства”, – каже вона.

Спеціально до виборів Анна створила сторінки в соцмережах та власний сайт.

У разі обрання до ВРУ обіцяє працювати над скасуванням депутатської недоторканності, запровадженням персональної відповідальності для чиновників. А ще хоче скасувати закон про фінансування державою політичних партій, тоді як у 39-ти країнах Європи вважають, що пряме державне фінансування партій – шлях до партійної незалежності, насамперед від великого бізнесу й олігархів.

Цікаво, що один з можливих учасників команди молодої юристки – Олексій Іванов. Він лише кілька тижнів тому створив сторінку у Facebook, де написав, що народився та мешкає в Києві.

Але, як з’ясувалося, Іванов ще нещодавно працював директором з інформаційних технологій у банку “Відродження” в Москві.

Щоправда, сама Леденьова твердить, що в її команді немає такої людини, а у Facebook проти неї працюють боти.

Євген Кіпоренко – також самовисуванець. Народився в Одесі, мешкає в Києві, виконавчий директор “Антанта Тревел”.

На сайті фірми зазначено, що вона є візовим центром Посольства Саудівської Аравії в Україні, має офіси в Україні, Йорданії, Єгипті та Саудівській Аравії. У переліку послуг: допомога з відкриття бізнесу в Україні, візова підтримка, оформлення туристичних ваучерів та навіть віз до Росії, адже має акредитацію в посольстві РФ.

Про самого кандидата відомо мало, спеціально до парламентських виборів він створив сайт і сторінку у Facebook. Обіцяє захищати громадян та розвивати туризм.

55-річна музична керівниця дошкільного закладу №628 Альбіна Паренюк із Кам’янського Дніпропетровської області теж вирішила спробувати стати народною депутаткою. Раніше вона балотувалася до Київської міської ради 8-го скликання від “ДемАльянсу“.

До Верховної Ради йде також голова громадської організації “Об’єднання учасників, ветеранів та інвалідів АТО “НАПАЛМ” Мирослав Фарфанюк.

Про себе пише, що в серпні 2014 року – вересні 2015-го служив на Сході України в добровольчому батальйоні УНА-УНСО у складі 54-го окремого розвідувального батальйону. Потім вів активну громадську діяльність.

“Іду в депутати, бо всі обіцянки наших “політиків” остогидлі. Готовий до рішучих дій і готовий брати на себе відповідальність за це”, – написав він у Facebook

 Ще один самовисуванець Богдан Ференс народився у Хмельницькому. Він працює головним консультантом у секретаріаті Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

Олег Холкін, керівник ТОВ “ІСТ МЕЙД” – підприємства, що торгує сміттям і брухтом, теж іде на вибори самостійно. 

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку партії “Сила і честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича. Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу“, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана“, “Голосу” та “Опозиційної платформи – За життя“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО вже оприлюднив аналіз кандидатів, які йдуть від Подолу (220-й округ), Оболоні (217-й округ)Печерська (221-й округ) та Шевченківського району (223-й округ).

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539