Нардеп Третьяков, ресторатор-“слуга” Тищенко та депутати Київради – округ №219

0

Чинний народний депутат Третьяков змагається за округ №219. Він піариться на субвенціях і “засіває” Святошин “гречкою”. Моніторинг Руху ЧЕСНО свідчить: Третьяков має одні з найгірших показників як парламентарій. Два клони відтягуватимуть у нього голоси, пише Рух ЧЕСНО.

“Слуга народу” виставила проти Третьякова відомого ресторатора Тищенка. У нього теж є клон-однопрізвищник. В окрузі йде також самовисуванець із ГО “Слуга народу Святошин”, який аналогічно може забрати частину голосів у представника президентської команди.

Депутат Київради Товмасян подався в нардепи як самовисуванець. “Батьківщина” не захотіла його кандидувати й висунула іншого політика. Примітно, що перед другим туром президентських виборів Рух ЧЕСНО помітив у Товмасяна Зе!наліпки на телефоні.

У 219-му окрузі зареєстровано 17 кандидатів: 5 – від партій та 12 – самовисуванців.

Чинний нардеп-кандидат Третьяков

У Верховній Раді 8-го скликання округ представляє нардеп Олександр Третьяков, заступник голови фракції БПП та очільник Комітету ВРУ у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю. За методологією Руху ЧЕСНО, він виявився одним із найгірших народних депутатів у нинішньому скликанні з-поміж понад 400 парламентаріїв. 

Також з-поміж усіх мажоритарників Києва Третьяков зібрав найбільше негативних критеріїв Руху ЧЕСНО.

Нардеп не голосував за створення антикорупційного суду. З-поміж позитивних законопроектів підтримав державне фінансування партій. 

Зауважимо, що у своїй передвиборчій програмі 2014 року Третьяков обіцяв вибори за пропорційною системою з відкритими списками.

Проте, коли йому випала нагода виконати свою обіцянку та проголосувати за новий Виборчий кодекс (законопроект №3112-1), він утримався.

У своїй цьогорічній виборчій програмі на наступні 5 років кандидат Третьяков обіцяє, зокрема, модернізацію виборчого законодавства – механізм відкликання народного депутата.

Нові обіцянки даються тоді, коли за 5 років не виконані ще попередні.

Третьяков входив до коаліційної більшості й за 5 років депутатства міг виконати обіцянку щодо реформування виборчого законодавства, але навіть у другому читанні після внесення всіх поправок він не голосував за Виборчий кодекс, бо був відсутній

Щонайменше 5 разів за каденцію Третьяков був помічений у кнопкодавстві, тобто голосуванні за іншого депутата, що є порушенням Конституції України.

Під час агітації на окрузі для Третьякова збирали паспортні дані мешканців. Як справжній гречкосій нардеп організовував дитячі вистави з роздаванням подарунків від свого благодійного фонду та Святошинської РДА. 1 вересня пропіарився на відкритті шкільного стадіону, відремонтованого за кошти з держбюджету. 

У 2017 році Третьяков отримав на округ найбільшу суму державних субвенцій у Києві.

Це розцінюється як гречкосійство коштом платників податків, але нардеп пишається залученням субвенцій і публікує інформацію про це у своїх виборчих буклетах.

По суті завдяки одержаним на округ державним коштам нардеп і може похвалитися в буклеті відремонтованими медичними закладами, шкільними спортзалами та елементами благоустрою. 

Наприклад, для шкіл району за бюджетні гроші було закуплено 70 інтерактивних дошок, але піариться на цьому Третьяков. 

У своїй програмі кандидат обіцяє киянам повернення районних рад, “бо розподіл ресурсів мають здійснювати ті, хто добре знається на місцевих проблемах та потребах”. Святошинцям Третьяков популістично обіцяє перейти “від “латання дірок” до побудови цілісного комфортного життєвого простору”.

Зауважимо, що й у ВРУ, й у Київраді в БПП була більшість, тож депутати цілком могли виконати протягом своєї каденції обіцянки, які дають тепер.

Під час формування списків БПП до Київради квота Третьякова була найбільшою, але до ради потрапила лише його помічниця Вікторія Муха

Разом з Олександром ТретьяковимГлібом Загорієм та Андрієм Білецьким вона намагалася започаткувати новий політичний бренд “Ми кияни”

“Свободівець” Олег Симороз помітив, що у приміщенні Святошинської РДА зберігають агітаційну газету Олександра Третьякова та Вікторії Мухи (кандидатки в сусідньому 218-му окрузі).

Екс-голова Святошинської РДА Володимир Каретко є помічником на громадських засадах нардепа Третьякова. Президент Володимир Зеленський звільнив Каретка з посади. Цікаво, що в районному ЦНАПі транслювали роликипро Третьякова та його помічницю Вікторію Муху.

Хоча виборча кампанія до Верховної Ради почалася влітку, білборди з прізвищем Третьякова кияни могли бачити всю зиму.

Третьяков – давній соратник генпрокурора Юрія Луценка.

Луценко у 2016 році призначив заступником прокурора Києва Сергія Репецького, якого “Наші гроші” називали приватним юристом Третьякова. 

Українські ЗМІ (“Наші гроші з Денисом Бігусом”) повідомляють, що пов’язана з Третьяковим “Українська національна лотерея” стала найбільшим оператором лотерей за роки санкцій проти конкурентів.

Безробітний клон Третьякова обіцяє молоді зайнятість

Реальний кандидат Третьяков був зареєстрований у ЦВК 22 червня, а вже 3 липня комісія зареєструвала іншого Третякова – теж Олександра, але не Юрійовича, а В’ячеславовича. Таких кандидатів називають клонами, оскільки поява в бюлетені тезки відтягує в оригінала певний відсоток голосів, що може відіграти важливу роль у разі незначного відриву від конкурентів.

Третяков-клон народився в Іркутську 1989 року, безпартійний, самовисуванець, мешкає на Троєщині.

Серед політичних уподобань клона на його сторінці в соцмережі – Партія Шарія та “Слуга народу”.

У своїй програмі безробітний кандидат обіцяє забезпечити молоді зайнятість.

Зауважимо, що, за повідомленнями ЗМІ, у клона Олександра В’ячеславовича був також зареєстрований кандидатом брат – тренер з боксу Павло Вячеславович Третяков

Проте станом на 10 липня на сайті ЦВК серед кандидатів у 219-му окрузі Павла Вячеславовича вже не було. Спершу ЦВК відмовила в реєстрації обом клонам, але вони подалися знову. 

“Начиная с 90-го года проживал на Якуба Коласа, тренировался на “Электронмаше”. Ведущий тренер “Бигфайт” – это на “Атек”. На Троещине я переночевал и уехал, все остальное время я на Святошине… Район Борщаговка мне отлично известен. Про Третьякова слышал больше нелестных отзывов. Пример Зеленского вдохновил принять участие в выборах, и можно что-то изменить. Я больше занят спортом, брат – больше общественной деятельностью. Я ему предложил принять участие. Мы раз подали документы, нам их без основания сняли. 10-го мы подали документы, а 12-го у меня под домом уже были журналисты. Где-то в ЦВК был слив информации. Брат потом выиграл в Верховном Суде, а у меня не было времени на рассмотрение апелляции в Верховном, и поэтому я пошел на выборы как его доверенное лицо”, – розповідає Руху ЧЕСНО про свої виборчі перипетії Павло Третяков.

Від “Слуги народу” – спортсмен-ресторатор

Партія “Слуга народу” кандидує в окрузі київського ресторатора Миколу Тищенка

На сайті ЦВК зазначено, що Тищенко – генеральний директор ТОВ “ВКФ “РИМІД”, а також член партії “Слуга народу”.

Він є власником мережі ресторанів “Наша карта” (“Велюр”, “Рішельє”, “Сейф”, “ТургенеФ”, “Вулик”, суші-бар “Пушистый”, “Olmeca Plage”, “Три вилки”).

Кандидат працював ведучим програми про ресторанні огляди “Ревізор” на “Новому каналі”.
 

У своїй передвиборчій програмі Тищенко виписує обіцянки за пунктами, щоправда, конкретики в них небагато.

Клони Тищенка

Клоном кандидата від “Слуги народу” Миколи Тищенка є Анатолій Тищенко, який іде у списку перед ресторатором як безпартійний самовисуванець.

Анатолій Тищенко – тренер-викладач із таїландського боксу в дитячо-юнацькій спортивній школі м. Києва №5.

Програма Тищенка-клона містить загальні фрази щодо впорядкування комунальної галузі в районі, проблем дітей та літніх людей, а також озеленення. Водночас на загальнонаціональному рівні кандидат обіцяє опікуватися трьома сферами: медичною, освітньою та спортивною.

Ще один технічний кандидат проти Тищенка – безпартійний самовисуванець Віктор Колбун, голова ГО “Слуга народу Святошин”, назва якої схожа на президентську партію “Слуга народу”.

Одним з бенефіціарів згаданої громадської організації є Сергій Шелудченко.

Шелудченко – теж спортсмен, тренер, який працює разом із попереднім клоном Анатолієм Тищенком і знайомий з обома технічними кандидатами.

Рух ЧЕСНО додзвонився до засновника низки громадських організації в Києві, які містять у назві словосполучення “Слуга народу”, Сергія Шелудченка, і він підтвердив, що знає обох кандидатів. 

“Коли ми починали цей рух, ми створювали громадські організації для того, аби підтримати Президента. Ми трошки працювали на виборах, громадою підтримували Президента Зеленського, потім вирішили створити громадські організації й попрацювати навіть на цих виборах у плюс команді Зе! Але коли ми побачили, що кандидатів немає… то виставили своїх двох на 218-й і 219-й округи. Потім зайшли кандидати від команди Зе!, але з нами ніхто спілкуватися не захотів. Ми готові були працювати, допомагати й зараз готові, але на нас якось не звернули уваги, тому ми вибрали таку позицію”, – пояснює Шелудченко появу двох клонів в окрузі.

Однак ця історія з допомогою команді Зеленського здається неправдоподібною, оскільки в Колбуна, який клонував Зе!бренд, зараз є зв’язок і з БПП.

У парламенті 8-го скликання Колбун на громадських засадах допомагає нардепу від БПП Юрію Солов’ю

Раніше був помічником на громадських засадах народного депутата ВРУ 6-го скликання від “Блоку Юлії Тимошенко” Олексія Зарудного.

Оскільки у 218-му та 219-му округах балотуються Вікторія Муха, помічниця Олександра Третьякова, і сам Третьяков, то можна припустити, що клони Тищенка – це справа рук Третьякова. 

“Батьківщинівець” із Київради, який підтримував Зеленського

Один із кандидатів, які мають вплив на окрузі, – це самовисуванець, депутат Київради, член фракції “Батьківщина”, прогульник і гречкосій Ваган Товмасян.

Результат пошуку зображень за запитом "Товмасян"

До Дня Святого Миколая він роздавав на окрузі солодкі подарунки дітям від свого благодійного фонду. 

Щоб позбутися обвинувачень у гречкосійстві в період виборчої кампанії, Товмасян вирішив призупинити діяльність свого благодійного фонду.

Але, як каже сам депутат, виборча кампанія починається задовго до самої кампанії. 

У 2017 році він входив до ТОП-5 депутатів міськради з найбільшим рівнем доходів. Того ж року через пропускання засідань бюджетної комісії Київради опинився серед кандидатів на відкликання. Пояснював це тим, що “Батьківщина” не має впливу на бюджет і йому краще працювати на окрузі.

Торік Товмасян пропустив 79% засідань комісії, знову ставши кандидатом на відкликання. Якщо депутат не ходить і не голосує, позиція його виборців не представлена. Рівень його опозиційності при цьому становив 11% за середнього рівня опозиційності “Батьківщини” 9%.

У 2016 році Товмасян придбав Toyota Land Cruiser 2008 року випуску лише за 149 тис. грн. Як він пояснив, таку низьку ціну зазначено на прохання продавця автівки

У своїй програмі кандидат звертається до святошинців з такими словами: “Сподіваюся, що Ви не оберете “старих політиків”, які вже десятиріччями “прописалися” у Верховній Раді, а також Вас не введуть в оману зіркові обличчя, котрі нам нав’язує нова влада”.

Зауважимо, що перед президентськими виборами в Товмасяна на телефоні було помічено наліпку на підтримку нового обличчя – Володимира Зеленського. Щоправда, після публікації про це Руху ЧЕСНО дехто з “батьківщинівців” наліпки за Зеленського зі своїх телефонів поздирав. 

“Так, я підтримав Президента Зеленського, бо хотів змін у країні. І не шкодую про свій вибір. А так я є членом партії “Батьківщина”. Перемовин зі “Слугою народу” про висування не вів”, – відповідає Товмасян.

Товмасян радо сприйняв звістку про звільнення голови РДА Каретка.
 

Також у своїй програмі Товмасян обіцяє проводити громадські слухання й опитування жителів району щодо житлово-комунальної сфери, реалізовувати комплексну програму благоустрою території, боротися за збереження зелених зон проти хаотичної забудови багатоповерхівками, піклуватися про освітні заклади – школи й садочки – та підтримувати малозабезпечених. Цікаво, що для реалізації цієї програми не потрібно бути народним депутатом, а цілком досить залишатися депутатом Київради. 

Товмасян не бажає називати прізвищ своїх конкурентів в окрузі. 

“У мене всі конкуренти в нашому районі, усі, хто з повітря поставлені, вони всі – конкуренти. У них одна задача – пройти і про людей забути”, – відповідає депутат виборчою риторикою.

За словами кандидата, в інтернеті з’явилося багато неправдивих замовних матеріалів про нібито його кримінальне минуле. 

“Але ви подивіться, як вони пишуть: усе під знаком питання, а це вже маніпуляція”, – зауважує політик.

Партія “Батьківщина” не висунула Товмасяна від себе на виборах, натомість також як самовисуванка в окрузі йде “батьківщинівка” Наталія Якименко.

За словами Товмасяна, Якименко не є його технічною кандидаткою. 

“Якименко більше співпрацює з Третьяковим. Яка її ціль? Подумайте, чому три округи в Києві без кандидатів від “Батьківщини”? Вона, до речі, помічниця Москаля”, – каже Товмасян. 

Наталія Якименко – справді керівниця громадської приймальні на Святошині колеги Товмасяна з фракції “Батьківщина” Дениса Москаля

Програма кандидатки базується на “Новому курсі” Юлії Тимошенко. Якименко обіцяє виплати за народження дітей: “Повернення виплати на народження дитини, які були раніше: 50 тис. гривень – при народженні першої дитини, 100 тис. гривень – при народженні другої дитини, 150 тис. гривень – при народженні третьої дитини та всіх наступних дітей”.

Від “Свободи” балотується депутат Київради

Від “Свободи” в окрузі балотується депутат Київради, член бюджетної комісії, прогульник Олег Чернецький.

У 2010 році Чернецького обрали депутатом Луцької міськради від “Свободи”, у 2014-му – Київської міськради, 2015-го теж від “Свободи” став депутатом Київради.

У 2017 році Чернецький пропустив 40% засідань бюджетної комісії, ставши прогульником.

Торік пропустив 48% засідань комісії та 40% засідань сесій Київради. Рівень опозиційності Чернецького у 2018 році – 11%, що нижче від середнього рівня опозиційності його фракції – 20%.

За даними аналізу декларацій, 2016 року Чернецький очолив ТОП депутатів Київради з найбільшою кількістю нерухомості. За словами депутата, він орендував нежитлові приміщення в Обухові на Київщині.

“Сила і честь” висунула екс-СБУшницю 

“Сила і честь” кандидує в окрузі Ольгу Коваленко-Петрович – безпартійну молоду пенсіонерку 1971 року народження, яка проживає в cелі Cофіївська Борщагівка Києво-Святошинського району. 

У 2017 році Коваленко-Петрович подавалася на посаду голови Нацполіції. Вона має юридичну освіту й стаж роботи.

За даними clarity-project, фігурує у двох виконавчих провадженнях щодо стягнення боргу зі Служби безпеки України.

У своїй програмі кандидатка обіцяє дотримання Конституції. При цьому юристка зі стажем пише слово “Конституція” з малої літери.

Також кандидатка загальними фразами обіцяє подолати корупцію.

ОПЗЖ висуває севастопольця з “Київблагоустрою”

Від “Опозиційної платформи – За життя” балотується безпартійний Олександр Мягкий, заступник директора КП “Київблагоустрій”.
 

Кандидат народився в Криму, тож і після анексії півострова Росією, ймовірно, не раз там бував, оскільки на його сторінці у Facebook можна побачити світлини з краєвидами Криму, датовані окупаційними роками. Мягкий був керівником ОВК 224-го округу в Севастополі.

На фото, зробленому у квітні цього року, позаду Мягкого видно катери та яхти з триколорами.

У своїй програмі він обіцяє відновлення торговельно-економічних зв’язків з Росією та країнами СНД.

Згідно з електронною декларацією Мягкого за 2018 рік, він проживає в Севастополі, хоча й працює заступником директора КП “Київблагоустрій”.
У 2018 році матір кандидата придбала квартиру в Києві.

Аграрна партія висуває адвоката

Олег Гуріч, як зазначено на сайті ЦВК, є членом Аграрної партії України, керуючим партнером в адвокатському об’єднанні “Дефендо капітал”.

“Борщагівка – це мій рідний район. Я тут народився, тут минуло моє дитинство”, – запевняє кандидат.

У своїй програмі Гуріч як представник аграріїв обіцяє запобігти приватизації землі, посилити контроль за збереженням родючості ґрунтів і кримінальну відповідальність за створення звалищ сміття без перероблення.

“Рух нових сил” Саакашвілі та його самовисуванець

Як самовисуванець в окрузі балотується директор ТОВ “Українська броня”, член партії “Рух нових сил Михайла Саакашвілі” Вячеслав Наливайко

Кандидат позиціонує себе в соцмережах як “людину, “вкушену” Майданом”. 

Наливайко приходить на зустрічі із Саакашвілі, фотографується з ним і його командою, обіцяє системні зміни замість гречкосійства.

З риторики Саакашвілі можна припустити, що він з командою полює на електорат, який напевно не підтримує кандидатів від попередньої влади – Петра Порошенка й БПП. Імовірно, РНС та партійні самовисуванці відтягуватимуть голоси у представників партії “Слуга народу”. 

Водночас кандидат поширює матеріали з ознаками чорного піару на свого конкурента Товмасяна.

Адвокат-самовисуванець Хілько

Як самовисуванець в окрузі балотується адвокат Андрій Хілько, який подавав позов на Володимира Зеленського напередодні голосування на президентських виборах з метою нібито зняття його кандидатури, а згодом привітав Зеленського з обранням на посаду Президента. Такий крок у “день тиші” можна розцінювати як піар-хід, який допоміг мобілізувати електорат Зеленського прийти на вибори.

Його прізвище фігурує у справі про вбивство правозахисниці Ірини Ноздровської. За інформацією журналіста “Української правди” Олексія Братущака, слідчі перевіряли причетність Хілька до цього вбивства. Він нібито був одним з тих, хто останнім бачив Ноздровську живою незадовго до її смерті. За словами Хілька, правозахисниця звернулася до нього з проханням допомогти їй у двох справах, які розвалювалися через корумповану систему влади. Адвокат нібито здобув довіру дочки Ноздровської та намагався отримати доступ до ноутбука матері вже після її зникнення.

Хільку закидали причетність до вбивства Ноздровської. 30 грудня 2017 року він створив у Facebook групу з пошуку Ірини Ноздровської. Того самого дня розмістив у соцмережі відео, яким нібито підтверджував, що за ним стежать. Згодом член громадської ради при поліції Києва Дмитро Федоренко звинуватив Хілька в тому, що він може мати стосунок до злочину та ще й “информационные потоки в ФБ монетизировать умудрился”. Пізніше Хілько передав права адміністратора цієї Facebook-спільноти іншим користувачам.

Що ж до програми кандидата-мажоритарника, то основний акцент у ній зроблено на тих аспектах, які можуть легко привабити виборців, однак аж ніяк не входять до повноважень та обов’язків народного депутата, котрий має створювати законодавчу базу.

Політик, зокрема, пише про ліфти. А також про наземні й підземні переходи, за благоустрій яких має відповідати не нардеп, а місцева влада та її комунальні підприємства.

Такі програми кандидатів, що містять обіцянки, виконання яких не належить до безпосередніх повноважень народного депутата України, не є рідкістю. 

Інші самовисуванці

Завдяки зверненню Руху ЧЕСНО до ЦВК комісія оприлюднила на своєму сайті фото мажоритарників. Таким чином вдалося отримати світлини тих кандидатів, які не є публічними й можуть виконувати суто технічну функцію для забезпечення квот у виборчих комісіях для головних гравців.

Як самовисуванець в окрузі балотується Володимир Бондар – керівник ТОВ “Віп Сервіс Тревел енд Бізнес Асістенс”.

Самовисуванцем іде й головний партнер адвокатського об’єднання “Статус” Олексій Глущенко

За інформацією видання “Наші гроші”, він був колегою Сергія Репецького, юриста Олександра Третьякова. Імовірно, Глущенко є технічним кандидатом нардепа Третьякова.

Ще один самовисуванець-юрист – голова Української спілки боротьби з мафією та корупцією Микола Грабар

Й останній самовисуванець у нашому огляді – безробітний херсонець із вищою освітою Андрій Пелюховський

Рух ЧЕСНО проаналізував першу десятку партії “Сила і честь” – туди пішли нардепи із “Самопомочі”, БПП і посадовці часів Януковича. Також зробили огляд перших десяток списків “Слуги народу“, “Європейської солідарності”, “Батьківщини“, “Української стратегії Гройсмана“, “Голосу” та “Опозиційної платформи – За життя“. Політична партія “Голос” уже відкликала кількох своїх кандидатів з мажоритарних округів після перевірки їх на доброчесність.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. Громадський рух ЧЕСНО збирає інформацію про політичні партії та кандидатів у нардепи у спецпроекті Polithub, де кожен виборець має змогу не лише знайти біографію кандидата чи кандидатки, а й перевірити його/її на доброчесність.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539