Гроші на вітер: хто з депутатів Київради витратив на вибори найбільше і програв

0

24 депутати Київради безуспішно намагалися отримати мандат народного обранця в мажоритарних округах Києва, пише Рух ЧЕСНО. До парламенту пощастило потрапити лише тим, хто йшов за списком прохідних партій – ОПЗЖ та “Голосу“. 

Рух ЧЕСНО проаналізував фінансові звіти кандидатів у нардепи, які хотіли змінити столичний мандат на парламентський, щоб з’ясувати, хто з депутатів Київської міської ради витратив на агітацію найбільше та кому голос виборця коштував найдорожче.

Найбільше у виборчу кампанію вклали депутати Київради, яких висувала партія “Європейська солідарність“. Зокрема, Людмила Костенко витратила майже 4 млн грн, Ганна Старостенко – майже 3,7 млн грн, Михайло Терентьєв – 3,6 млн грн, Олесь Маляревич – близько 3,3 млн грн, екс-секретар Київради Володимир Прокопів – майже 3 млн грн. Найменше кампанія коштувала депутату з фракції ВО “Батьківщина” Сергію Паладію, котрий балотувався як самовисуванець, – лише 3 тис. грн.

Але, попри те, що зазначені столичні депутати мали найбільші виборчі фонди, найдорожчим голос став для голови депутатської групи “Київська команда” Сергія Гусовського та представника “ЄС” Михайла Терентьєва – 309 грн і 281 грн відповідно. Це означає, що їхня кампанія із залучення голосів була менш ефективною й у результаті їх підтримала незначна кількість виборців порівняно з їхніми колегами, чий виборчий фонд був більшим.

Найдешевшим голос виявився для кандидата від “Європейської солідарності” Володимира Левіна – 2 грн. Але й виборчий фонд у нього був украй малим – менш ніж 15 тис. грн.

Найбільші витрати мали кандидати від “Європейської солідарності”

Депутатка Київради з фракції “Солідарність” Людмила Костенко, яка висувалась у 217-му окрузі від “Європейської солідарності”, на виборчу кампанію витратила майже 3 млн 800 тис. грн. З них близько 300 тис. грн становили власні кошти кандидатки. Костенко з-поміж депутатів Київради за співвідношенням розміру виборчого фонду й кількості залучених голосів посіла 5-те місце. Один голос обійшовся їй у 231 грн. 

Людмила Костенко зауважила, що свій програш пов’язує з брудною кампанією проти неї:

“Я робила акцент на реальних кроках для того, щоб оболонцям було краще жити. Я діючий депутат Київради від цього району, знаю про всі проблеми. Була в кожному дворі, спілкувалася з людьми, тому що мені потрібні реальні зміни. На жаль, була дуже брудна кампанія проти мене, і все робилося для того, щоб дорватися до влади, а не робити щось для людей”.

Депутатка Київради Ганна Старостенко, котра входить до фракції “Солідарність” і балотувалася до Верховної Ради у 213-му окрузі, витратила на агітацію майже 3,7 млн грн. При цьому власних коштів вона не вкладала. Уся сума – це добровільні внески від фізичних осіб. Старостенко за ціною голосу опинилася на 4-му місці, заплативши за один голос виборця 255 грн.

Михайло Терентьєв із фракції “Солідарність”, який висувався в окрузі №221 від “Європейської солідарності”, витратив на кампанію понад 3,6 млн грн. Один голос коштував йому 281 грн. Терентьєв посів 2-ге місце за вартістю голосу виборця та 3-тє – в окрузі, поступившись кандидатам від “Слуги народу” й “Голосу”.

Кандидат у 214-му окрузі Олесь Маляревич, депутат Київради з фракції “Солідарність”, на виборчу кампанію витратив майже 3,3 млн грн, з яких 330 тис. грн – власні кошти, решта – добровільні внески від юридичних і фізичних осіб. Один голос виборця обійшовся йому в майже 194 грн. Отже, за ціною голосу Маляревич опинився на 6-му місці.

Екс-секретар Київської міської ради Володимир Прокопів, котрий балотувався до Верховної Ради в окрузі №211, витратив на агітаційну кампанію майже 3 млн грн. Цікаво, що, згідно зі звітом, на рахунок виборчого фонду Прокопіва помилково надійшли 1,5 млн грн, які повернули відправникові. Один голос коштував кандидату 150 грн, отже, за рівнем витрат на голос він посів 8-ме місце з-поміж депутатів Київради.

За тиждень після виборів Прокопів вирішив залишити посаду секретаря Київської міськради й очолити “Європейську солідарність” у Києві. 

“В основному сам займався кампанією, допомагав Руслан Синєгуб. Він має великий досвід роботи в партії та на виборах. Ставку робили на особисті зустрічі з виборцями”, – коментує Володимир Прокопів Руху ЧЕСНО.

На місцевих виборах він планує працювати для підвищення підтримки партії “Європейська солідарність”.

“Збільшити рівень підтримки “Європейської солідарності” в Києві й забезпечити гідне представництво киян, які підтримують нашу партію, у Київській міській раді”, – каже Прокопів.

Усі ці депутати поступилися кандидатам від “Слуги народу“, посівши у своєму окрузі 2-ге місце. Попри це, парламентська кампанія для них не була марною, оскільки за рік до місцевих виборів вони підвищили свою впізнаваність у столиці й можуть розраховувати на підтримку громади під час прийдешніх виборів до Київради.

Кампанія на мільйон

Депутатка з фракції “Солідарність” Лариса Дегтярьова, котра теж вирішила позмагатися за мандат нардепа у 212-му окрузі, на кампанію витратила понад 1 млн грн. Їй один голос обійшовся у 150 грн. Але якщо Костенко поступилася на Оболоні лише кандидату від “Слуги народу”, то Дегтярьоваяка пішла на вибори як самовисуванка, посіла в окрузі 5-те місце.

У цьому ж окрузі балотувався ще один депутат Київради – Сергій Гусовський(депутатська група “Київська команда”). І хоча його виборчий фонд був лише на 40 тис. грн меншим, голос виборця коштував йому вдвічі дорожче – майже 309 грн. Якщо Дегтярьова набрала майже 8% голосів, то Гусовський – менш ніж 4%.

Майже таку саму суму витратив на кампанію депутат Київради з фракції “Солідарність”, котрий боровся за мандат у 215-му окрузі від “ЄС”, Сергій Артеменко – близько 1 млн грн. Усі ці кошти – це добровільні внески від фізичних осіб. Голос коштував Артеменку відносно дешево – 85,5 грн. У своєму окрузі він посів третє місце, поступившись кандидатам від “Слуги народу” та “Свободи”.

Депутат Київради від ВО “Свобода” Ігор Мірошниченко, який балотувався до ВРУ як самовисуванець у 212-му окрузівитратив на агітацію майже 900 тис. грн, з них 140 тис. грн власних коштів. Один голос обійшовся “свободівцю” в майже 109 грн. В окрузі він опинився на 4-му місці.

Не дотягнув до 1 млн грн розмір виборчого фонду Валентина Мондриївського, котрий висувався у 220-му окрузі. Він витратив на кампанію майже 900 тис. грн і посів 6-те місце, набравши менш ніж 5% голосів. За обсягом витрат на один голос Мондриївський став другим після Гусовського. Один голос коштував йому в середньому майже 274 грн. 

“Штаб очолював мій помічник Вадим Козир. Ставку робили на “збереження темпів позитивних змін у Києві на чолі з мером”. Плани на місцеві вибори незмінні: далі працювати на розвиток міста, району, округу, на користь киян”, – відповідає Мондриївський на запитання про свою кампанію.

Мондриївський, який входить до фракції “Солідарність” у Київраді, на вибори до парламенту йшов як представник УДАРу. Цікаво, що в цьому ж окрузі балотувався й висуванець “Європейської солідарності”, член тієї ж фракції “Солідарність” у Київраді Олексій Окопний. Він посів 2-ге місце, його виборчий фонд становив близько півмільйона гривень. Один голос обійшовся йому в 42 грн, а отже, його кампанія була ефективнішою, ніж у Мондриївського. 

Але тут слід зауважити, що підтримка партії “ЄС” була значно вищою, ніж УДАРу, який на цих парламентських виборах не висував кандидатів за списком і, відповідно, не мав загальнонаціональної реклами. Наприклад, “Європейська солідарність” на рекламу кандидатів з партійного списку, яка, безумовно, сприяла підвищенню рейтингу й кандидатів-мажоритарників, витратила 100 млн грн.

У решти кандидатів з-поміж депутатів Київради витрати на агітацію не досягали 1 млн грн. Зокрема, колишній мер Києва Олександр Омельченко, який зараз у Київраді входить до фракції “Єдність”, ішов до ВРУ від цієї ж партії у 223-му окрузі. Йому кампанія коштувала майже 650 тис. грн, а голос виборця – 106 грн.

На сайті ЦВК оприлюднено лише проміжний звіт кандидатки Вікторії Мухи, котра балотувалась у 218-му окрузі як самовисуванка. Згідно з ним, вона витратила на кампанію близько 800 тис. грн, а один голос виборця обійшовся їй у 45 грн.

Рух ЧЕСНО поцікавився в Мухи, чому на сайті ЦВК немає її остаточного фінансового звіту. Вона відповіла, що це запитання не до неї. За її словами, вона все подала, але на прохання назвати остаточну суму витрат з виборчого фонду відмовила.

На решту запитань, які стосувалися виборчої кампанії Мухи та того, на що саме кандидатка робила акцент, вона теж не відповіла:

“Мені зараз незручно розмовляти, давайте якось пізніше”. 

Пізніше Муха так і не вийшла на зв’язок. Вона не відповідає ані на телефонні дзвінки, ані на SMS-повідомлення.

Речник ЦВК Костянтин Хівренко зауважив, що остаточні фінзвіти не подали працівники ОВК округу №218. 

Після Мухи за розміром виборчого фонду йде депутат від “Солідарності” Максим Шкуро, який теж не дотягнув до мільйона й витратив як самовисуванець понад 700 тис. грн.

Нагадаємо, у всіх 13 округах Києва перемогу здобули кандидати від “Слуги народу”. Жоден з 10-ти нардепів, які балотувались у столиці, не переміг.

Громадський рух ЧЕСНО перед виборами проаналізував кандидатів у всіх 13 округах столиці.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539