Kyiv is ZE!capital of Ukraine: переможці зі столиці та їхні обіцянки

0

У Києві в усіх 13 округах перемогли кандидати від партії “Слуга народу”. Оскільки в парламенті політсила матиме більшість, представники киян у ВРУ можуть досить швидко виконати всі свої обіцянки.

Одна група “слуг народу” обіцяла обстоювати питання розвитку столиці та всього, що пов’язане з відновленням самоврядування, забудовами, зеленими зонами, транспортом, ЖКГ тощо. Це Дмитро Гурін, Ганна Бондар, Олександр Юрченко та Людмила Буймістер. 

Інша група новообраних народних депутатів – Мар’яна Безугла, Артем Дубнов і Максим Перебийніс – лобіюватиме медичний напрямок. А Роман Грищук береться за освітню сферу. 

Рух ЧЕСНО вирішив проаналізувати, що обіцяли киянам висуванці “Слуги народу”, і закликає виборців контролювати виконання їхніх програм.

Нардепи-урбаністи

У кількох переможців парламентських виборів у київських округах є спільні або дуже схожі обіцянки, що стосуються розвитку міста. 

Ухвалення закону про столицю, який поверне в Києві самоврядування у вигляді райрад, обіцяють Юрченко, Гурін, Бондар і Буймістер. Вони ж обіцяють захист природно-заповідного фонду (Юрченко), зелених зон (Гурін і Бондар), розвиток транспортної інфраструктури (Бондар і Буймістер), боротьбу з незаконними забудовами (Бондар і Буймістер).

Голосіїв: “укропівець” переміг секретаря Київради

211-й одномандатний виборчий округ охоплює Голосіїв. Там перемогу переконливо здобув висуванець СН, “укропівець” Олександр Юрченко. Він набрав 34,73% голосів виборців. 

Більш ніж на 10% йому поступився секретар Київради, представник “ЄС” Володимир Прокопів, який за тиждень після виборів вирішив залишити посаду секретаря Київради й очолити “Європейську солідарність” у Києві. 

Читайте також: Чому Зе!депутатам з Києва юристи скинулися на кампанію по 149 000

У своїй передвиборчій програмі основний акцент Юрченко робить на екології. 

Частину обіцянок узято з партійної програми “Слуги народу”. Їх написано більш розпливчасто й популістично, але оскільки в політсили буде більшість у Раді, Юрченко матиме змогу їх виконати.

Святошин-Оболонь: новий закон про столицю та повернення райрад

До 218-го одномандатного округу входять частини Оболонського та Святошинського районів.

Кандидат від “Слуги народу” Дмитро Гурін одержав на виборах в окрузі більший відсоток, ніж його партія. Рівень його підтримки виявився найвищим у Києві – за нього проголосували 28796 виборців, або 41,5%.

У свою кампанію Гурін вклав майже 802 тисячі гривень власних коштів, а також майже 105 тисяч гривень двома платежами до його виборчого фонду переказав Григорій Ганчук – екс-начальник відділу ДП “СЕТАМ”, колишній в.о. гендиректора ДП “Електронне здоров’я”

Рух ЧЕСНО поцікавився в Гуріна, ким йому доводиться Ганчук і чи не має новообраний нардеп перед ним зобов’язань.

“Григорій – мій давній колега… Перед моєю командою в мене є такі самі моральні зобов’язання, як і перед виборцями. Усім цим людям я пообіцяв, що ми змінимо те, як працює Київ і як працюють міста в Україні. Райони відповідають за свою інфраструктуру (вулиці, двори, школи, садки), місто – за загальноміські системи та проекти (транспорт, дорожня мережа тощо). Бюджети районів наповнюються своєю частиною податків і не залежать від рішень Київради. Також у районів є повноваження впливати на забудову: поверховість, щільність тощо”, – розповідає Гурін про перебіг роботи над законопроектом.

За його словами, райрада – це “мегаОСББ”, і кістяк райрад могли б утворити місцеві активісти, керівники ОСББ, директори шкіл, сімейні лікарі.

“Три місяці без засідань – підстава для розпуску Київради. Рішення про дострокові вибори може ухвалити Верховна Рада своєю постановою. До наступних чергових виборів мають бути затверджені всі основоположні документи та здійснено новий адміністративно-територіальний розподіл у місті. Це дуже амбітне завдання, і, на жаль, я не бачу для його реалізації потенціалу в існуючого складу Київради”, – пояснює Гурін свою позицію щодо розпуску Київради.

Контроль забудовників нардеп убачає в дієвій містобудівній документації, розробленій із широким залученням мешканців. На думку Гуріна, забудову в історичному центрі столиці повністю зупиняти не можна, але варто обмежити.

Поділ: “слуга народу” Бондар не допустить незаконної забудови

220-й одномандатний виборчий округ – це Подільський район (Куренівка, старий Поділ, Виноградар). Упевнену перемогу з результатом 36,91%, або 24806 голосів, там здобула висуваниця “Слуги народу” Ганна Бондар.

“У 2015-2016 роках виконувала обов’язки головного архітектора міста Києва, була першим головним архітектором міста, який вийшов на живе публічне обговорення міських проектів із мешканцями. На жаль, це не стало правилом.

У 2015 році координувала архітектурний конкурс проектів реконструкції Контрактової площі. Сьогодні беру участь у розробці концепції інтегрованого розвитку Подільського району – сучасного проекту реального покращення добробуту подолян”, – так пише про себе у передвиборчій програмі Ганна Бондар.

Шевченківський район: “слуга народу” змусить владу Києва розвантажити центр від автівок

223-й одномандатний округ охоплює Шевченківський район. Представниця “Слуги народу” Людмила Буймістер, котра перемогла в окрузі, набрала 31,72% голосів.

Вона народилася 1985 року в Москві, там здобувала й освіту. До 2018 року працювала топ-менеджеркою в польській компанії, яку пов’язують з Тарутою. Є членкинею наглядової ради металургійного заводу “Дунаферр” (Угорщина), що входив до групи “Індустріальний союз Донбасу” Сергія Тарути, котрий балотувався до Верховної Ради за списком “Батьківщини”, а на президентських виборах був технічним кандидатом Юлії Тимошенко.

У своєму дописі у Facebook після усвідомлення перемоги Буймістер обіцяє першочергово працювати над новим Генпланом Києва. 

У передвиборчій програмі кандидатка обіцяла подальшу децентралізацію та відновлення райрад, а також контролювання строків будівництва метро на Виноградар.

Медичні обіцянки нардепів-лікарів

Народними депутатами від Києва стали троє лікарів. Це Максим ПеребийнісАртем Дубнов і Мар’яна Безугла. Вони обіцяють внести до розгляду ВРУ Кодекс охорони здоров’я (Перебийніс), закони “Про охорону здоров’я” (Дубнов) і “Про загальнодержавне медичне страхування” (Безугла). Крім медичних обіцянок, є й такі, що стосуються благоустрою населених пунктів (Перебийніс і Безугла), а також інфраструктури – про автодороги, регулювання містобудівної діяльності. Дубнов також обіцяє боротися з корупцією.

Дарниця: здешевлення ліків від нардепа-анестезіолога з “Бориса”

Перемогу у 212-му окрузі з результатом 34,43% здобув висуванець “Слуги народу” – завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії медичного центру “Борис” Максим Перебийніс

Як нардеп Перебийніс обіцяє у складі фракції “Слуги народу” домагатися впровадження обов’язкової конфіскації майна корупціонерів, реформування медицини, зменшення вартості ліків, скасування недоторканності депутатів ВРУ, спрощення процедури імпічменту Президента та запровадження механізму відкликання депутатів усіх рівнів. 

Дарничанам Перебийніс обіцяє сприяти розв’язанню проблеми, пов’язаної з Бортницькою станцією аерації, створенню нових зон для паркування транспортних засобів, а також ініціювати відкриття нових навчальних закладів і місць відпочинку для молоді.

Троєщина: стоматолог Дубнов зробить хабарі небезпечною справою

213-й округ – це Деснянський район, Троєщина. Упевнену перемогу там здобув представник СН Артем Дубнов – стоматолог за фахом, який має юридичну освіту. Він отримав 36,26% голосів виборців. 

Друге місце посіла кандидатка від “ЄС”, депутатка Київради Ганна Старостенко. Її результат – 18,17%, тобто наздогнати лідера перегонів у неї не було шансів. 

Чинний нардеп від цього округу Борислав Береза опинився на третьому місці з результатом 17,96%, поступившись Старостенко лише на 166 голосів.

За даними ресурсу YouControl, людина з ідентичними прізвищем, ім’ям і по батькові – Дубнов Артем Васильович – є співвласником компанії “Просперітатіс” (ЄДРПОУ 39706861, вид діяльності: купівля та продаж нерухомості). Серед її проектів забудов – ЖК “Scandia” у Броварах.

Щоправда, сам Дубнов твердить, що “скандальним забудовником” його називають конкуренти, і запевняє: сфера його діяльності – медицина, стосунку до девелопменту він ніколи не мав, а інвестував лише у власне житло як приватна особа.

Виборцям свого округу Дубнов обіцяє зробити хабарі небезпечною справою. 

Оболонь: кандидатка-медичка обіцяє загальнодержавне медичне страхування й дешеві ліки

217-й округ розташований на Оболоні. Переможницею там стала висуванка “Слуги народу” Мар’яна Безугла, що має медичну освіту. Вона одержала 38,4% голосів виборців, випередивши майже вдвічі найближчу суперницю – кандидатку від “ЄС” Людмилу Костенко, котра набрала 21,35% голосів.

“Мені – 31. Лікар. Працювала в поліклініці, була на фронті. Викликали допомагати в прийомі американського мобільного госпіталю. Була вражена, як організовані їхня система і як – наша. Гіркий контраст. Щоб змінити це, пішла працювати в Проектний офіс реформ Міноборони – реформувати систему медичного забезпечення ЗС України, а далі стала керівником програми медичної реформи в Міноборони”, – розповідаєБезугла. 

Згідно з остаточним фінансовим звітом, у свою кампанію Безугла вклала 50 тисяч гривень власних коштів і ще майже 1 мільйон 900 тисяч внесків від донорів, більшу частину з яких отримала від фізичних осіб однаковими платежами – по 149 тисяч гривень. 

“Я проходила через електронне подання документів і співбесіди, особисто внесла 50 тисяч із заощаджень, решту організовували в партії”, – коментує Руху ЧЕСНО Безугла. 

У своїй передвиборчій програмі обіцяє на посаді народної депутатки внести три законопроекти, два з яких стосуються медичної сфери. 

Рух ЧЕСНО поцікавився в переможниці, на якому етапі перебувають ці законопроекти та як вона ставиться до медреформи й Уляни Супрун.

“Документи в роботі. Щодо реформи, то було зроблено багато хорошого, принципового, системоутворюючого. Тому це не буде руйнуватися, а піддаватися аналізу та корекції”, – відповідає Безугла. 

Для оболонців Безугла пообіцяла референдуми й опитування, контроль бюджетних коштів у галузі охорони здоров’я та увагу до медичних закладів. 

Як членкиня фракції “Слуга народу” обіцяє аудит і вдосконалення медичної реформи, а також істотне “зменшення вартості ліків і медичних послуг шляхом ліквідації корупційних складових”. 

Підтримка бізнесу

Дніпровський і Деснянський райони: разова “нульова” декларація для бізнесу

У 215-му одномандатному виборчому окрузі, до якого належать частини Деснянського та Дніпровського районів Києва, балотувалися 14 кандидатів

Чинний депутат від округу, “свободівець” Андрій Іллєнко з результатом 21,06% програв висуванцю СН Богдану Яременку, який одержав 37,51% голосів виборців (27 223 голоси). 

“Я не пишаюся цим результатом. Я знаю собі ціну, але розумію, що це великою мірою електоральна перемога Володимира Зеленського, моєї команди, а десь лише в останню чергу – моя. Я пам’ятаю, що не маю права вас усіх підвести”, – пише переможець. 

У передвиборчій програмі Яременко бере на себе зобов’язання голосувати, як велить сумління, регулярно звітувати й бути доступним для виборців. При цьому він обіцяє “нульову декларацію” для бізнесу, контроль забудов, захист екології та “підтримку всіх видів місцевих ініціатив”.

Дарницький і Дніпровський райони: переможниця зробить бізнес соціально відповідальним

216-й одномандатний виборчий округ розміщений на лівому березі Києва, він охоплює частини Дарницького та Дніпровського районів столиці. 
Чинний народний депутат від округу Олександр Супруненко зняв свою кандидатуру. В окрузі балотувалися аж четверо депутатів Київради, проте перемогу здобула висуванка СН Леся Забуранна. Вона отримала 40,53%, або 28 294 голоси виборців. 

Депутат Київради, самовисуванець Віталій Павлик одержав значно менше голосів – 13517, або 19,36%. 

Про Забуранну відомо небагато: вона є безпартійною, докторкою економічних наук і професоркою кафедри менеджменту Національного університету біоресурсів та природокористування України. На офіційному сайті “Слуги народу” зазначено, що Забуранна є членкинею Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні й експерткою науково-експертної ради Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Як народна депутатка Забуранна обіцяє внести три законопроекти, які підвищать соціальну й екологічну відповідальність бізнесу, а також будуть спрямовані на створення робочих місць, підтримку вітчизняного виробника та розвиток малого підприємництва.

Киянам Забуранна обіцяє опікуватися екологією, чистотою, озелененням і дитячими закладами освіти. 

Печерськ: “слуга народу” обіцяє педагогам три мінімальні зарплати з доплатами

221-й одномандатний округ – це Печерський район. Представниця “Слуги народу” Анна Пуртова з результатом 23,58% (18146 голосів) перемогла чинного депутата Леоніда Ємця, кандидата від “Голосу”, який набрав 16,91% голосів. 

На третьому місці опинився депутат Київради від БПП “Солідарність”, висуванець “Європейської солідарності” Михайло Терентьєв, котрий відстав від Ємця лише на 105 голосів, здобувши 16,77%. 

Як нардепка Пуртова обіцяє на законодавчому рівні підтримку вітчизняного виробника, створення нових умов для розвитку малого та середнього бізнесу, спрощення порядку оподаткування й отримання дозвільних документів.

Мешканцям округу новообрана депутатка обіцяє систему пільг для незахищених верств населення.

У складі фракції “Слуги народу” у ВРУ вона працюватиме над запровадженням базової зарплати для педагогів “на рівні трьох мінімальних заробітних плат, плюс доплати за кваліфікацію та стаж”.

Соціальні обіцянки

Дніпровський район: журналіст від СН зробить “справедливі тарифи”

Округ №214 – це Дніпровський район.

Кандидат-журналіст від СН Сергій Швець із відривом 10% переміг депутата Київради від БПП Олеся Маляревича, якого висувала “Європейська солідарність”. Швець отримав 32,71% голосів виборців. 

У складі фракції в парламенті він обіцяє домагатися справедливих тарифів, впливу на рішення влади через референдуми й опитування.

Для мешканців округу обіцяє реконструкцію Бортницької станції аерації та переміщення сміттєспалювального заводу за межі міста. 

Святошин: “слуга народу” обіцяє цільові субвенції на ремонт житлового фонду

219-й одномандатний виборчий округ розташований на правому березі Дніпра й охоплює частину Святошинського району (Борщагівку та околиці).

Ресторатор і телеведучий Микола Тищенко, котрий балотувався від “Слуги народу”, з результатом 30,88% здобув перемогу в чинного нардепа-самовисуванця Олександра Третьякова, який відстав від лідера на 7,02%.

У своїй програмі Тищенко обіцяє мешканцям округу субвенції на ремонт житлового фонду, підтримку дитячого спорту та контроль якості харчування в навчальних закладах, тобто його обіцянки перегукуються з набором обіцянок мажоритарників минулої каденції Ради.

Разом із партією Тищенко обіцяє низку змін у кожній сфері. Зокрема, медицину обіцяє зробити доступною, скасувавши механізм повної сертифікації ліків, який, на думку кандидата-переможця, є корупційним.

Солом’янка: “слуга народу” Грищук реформує вищу освіту

222-й одномандатний виборчий округ – це Солом’янка.

40,33% – саме стільки здобув висуванець “Слуги народу” Роман Грищук, який переміг в окрузі. За відсотками це третій результат у Києві після його Зе!колег Гуріна й Забуранної. 

Свою виборчу кампанію кандидат вів власним коштом. Згідно з проміжним фінансовим звітом, він вклав у неї майже 915 тисяч гривень. 

Однією з обіцянок Грищука солом’янцям є екологічна – розв’язати проблему сміття на законодавчому рівні: заборонити пластикові пакети та створити умови для сортування й переробки сміття.

З нерозданою агітацією Грищук учинив в екологічний спосіб – здав на переробку.

Він обіцяє звільнити Київ від незаконних рекламних банерів і вивісок. 

Під час тижневого тренінгу для новообраних народних депутатів Грищук відповів, що вибрав Комітет ВРУ з питань науки й освіти.

Це відповідає напрямкам роботи, зазначеним у його передвиборчій програмі, де Грищук пообіцяв особисто внести законопроект про реформу вищої освіти.

Нагадаємо, Рух ЧЕСНО проаналізував, скільки витратили на кампанію депутати Київради, які балотувалися до парламенту.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539