НАБУ розслідує відшкодування нардепам вартості проживання у столиці за аналітикою Руху ЧЕСНО

0

Солом’янський суд Києва призначив почеркознавчу експертизу заяв нардепів, які зверталися щодо нарахування їм коштів для винаймання житла у столиці. Аналітика Руху ЧЕСНО про компенсування вартості проживання в Києві депутатам Верховної Ради VIII скликання стала підставою для досудового розслідування детективами НАБУ, пише ЧЕСНО.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на ухвалу суду. 

Відомості до ЄРДР внесено ще 22 жовтня 2018 року за ознаками ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). 

Це сталося після опублікування новини “Понад 170 нардепів отримали за місяць 3,5 млн компенсації за житло” в серпні 2018 року на сайті “Української правди” з посиланням на оригінальне дослідження Руху ЧЕСНО “#ЧЕСНОdigest: Які нардепи компенсують і не комплексують“. 

Рух ЧЕСНО, порівнявши декларації та інформацію з порталу відкритих даних, виявив, що 21 народний депутат, який має житло в Києві або в межах 30-кілометрової зони, отримав компенсацію за проживання у столиці в розмірі 20 500 грн. Загальна сума станом на липень 2018 року сягнула 3,53 млн грн. 

Як пише “Судовий репортер”, перша ухвала в цій справі з’явилася в публічному доступі 17 липня 2019 року, коли детектив НАБУ попросив про доступ до реєстраційної справи квартири одного з депутатів, але суд йому відмовив. 

На початку серпня цього року суд задовольнив клопотання НАБУ й видав ухвали щодо здійснення експертиз підписів двох нардепів, які наразі виконують працівники Черкаського відділення КНДІСЕ. 

Зазначено, що один з депутатів ВРУ 2007 року купив садовий будинок на 15-му кілометрі Житомирського шосе, проте у 2014-2016 роках отримав понад 232 тис. грн компенсації за оренду номера в готелі “Київ”. 

Другий нардеп 2007-го став власником квартири, але протягом 2014-2018 років одержав 760 тис. грн відшкодування за винаймання готельного номера у столиці. 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539