Платний паркінг на прибудинкових територіях – новий бізнес Київради

0

У киян забирають прибудинкову територію, на якій відкривають платні паркувальні майданчики. Мешканці столиці скаржаться депутатам Київради та вимагають розв’язати це питання. Ті твердять, що в такому створенні “нових” паркомісць можуть бути зацікавлені забудовники, пише Рух ЧЕСНО.Київ.

Платні парковки на прибудинкових територіях запровадили після ухвалення Київрадою відповідного рішення та додатку №5, у якому перелічено всі адреси, де, на думку депутатів, можна брати гроші за паркувальні місця. Під платні паркінги міськрада віддала й прибудинкові території у спальних районах, де містяни зазвичай паркували власні автівки безкоштовно поряд зі своїми будинками. Опікуватися питанням стягнення оплати з киян і гостей столиці депутати доручили КП “Київтранспарксервіс”.

На офіційному сайті Київради прес-служба поінформувала про плюси цього рішення й запевнила, що в місті з’являться 9 тисяч нових машино-місць. Про те, що вони будуть на місці колишніх поблизу житлових будинків, у повідомленні не йдеться.

Очільник транспортної комісії Олексій Окопний запевнив, що це будуть нові паркінги:

“Ми повинні зробити столицю України комфортною та зручною як для водіїв, так і для пішоходів. Відтак ми плануємо вже зараз створювати нові автостоянки, аби привести паркувальний простір міста у відповідність до європейських стандартів. Отож, згідно з документом, у столиці має з’явитися близько 120 паркувальних майданчиків на більш як 9 тисяч машино-місць”.

За словами заступника голови транспортної комісії Київради Прохора Антоненка (ВО “Свобода”), перед ухваленням цього рішення Київрадою була створена робоча група, яка мала б захистити інтереси киян і допомогти їм не втратити прибудинкові території.

Антоненка долучили до цієї групи, однак про її засідання свідомо не повідомляли, тому робоча група затвердила все без змін голосами більшості.

“Відколи Кличко став мером, ніяких додаткових паркомісць не було створено. Паркінгів побудували одиниці, та й то там, де будували ТРЦ. При цьому будівництво житлових висоток ведеться шаленими темпами. Вони збільшили кількість паркомісць за рахунок дворів будинків, майданчиків між будинками, біля поліклінік, пологових… Платна парковка має бути в центрі,  а не в тебе під будинком у спальному районі” – зазначає Антоненко.

У тому, що в такий дивний спосіб створили “нові” паркомісця, опозиційні депутати Київради вбачають вигоду для забудовників.

“Платне паркування має бути в центрі, щоб мотивувати киян залишити машину біля свого будинку та їхати на громадському транспорті. Чому в Кличка й депутатів ще була мотивація начебто створити 9 тисяч нових паркомісць у Києві? Щоб забудовник міг отримати документи на будівництво, треба передбачити певну кількість паркомісць, а для цього забудовник звертається до КП “Київтранспарксервіс”. Йому кажуть, що є багато незайнятих паркомісць, тому будуйте без паркінгів”, – додає депутат.

Мешканці Святошинського району скаржаться, що в їхньому дворі вже запровадили платну парковку на прибудинковій території на проспекті Палладіна, 20.

“Парковка на прибудинковій території тут уже досить давно. Але раніше вона була на день гостьовою для мешканців будинку, а на ніч – платною. Тепер планують зробити платною постійно та для всіх, зокрема й для мешканців будинку. Сусідній будинок створив ОСББ, цей будинок також планує створення ОСББ і хотів би забрати прибудинкову територію разом із паркінгом собі в користування, але тепер через рішення Київради не може це зробити”, – розповідає місцевий активіст Ігор.

Схожа ситуація й у Голосіївському районі столиці. Там на вул. Ломоносова, 8 планують зробити платний паркінг на місці існуючої автостоянки, яка обслуговує 4 будинки.

“Нашу автостоянку занесено до переліку парковок для платного використання. У нас була зроблена технічна інвентаризація ділянки для оформлення права оренди для гаражного кооперативу “Сіла”. За ним зареєстрована ця ділянка, але права власності ще немає. Ми там поставили охоронну будку й чергуємо по черзі із сусідами. Гроші за паркувальні місця ніхто не бере. Ця автостоянка на прибудинковій території передбачена Генпланом і державними стандартами, які діяли на час будівництва цих будинків”, – розповідає місцева мешканка Наталія.

За словами жінки, представники КП “Київтранспарксервіс” приїздили на автостоянку в супроводі молодиків і намагалися силоміць забрати парковку.

“Вийшли мешканці наших чотирьох будинків і дали їм відсіч. Після цього ми звернулися до Київради з проханням вилучити нашу автостоянку зі списку паркувальних місць. Приїздили до нас депутати, зокрема й голова транспортної комісії Олексій Окопний, які, на наш погляд, лобіюють інтереси КП “Київпарксервіс”, і сказали, що вони подумають над нашим питанням. На сьогодні це питання зависло в Київраді, оскільки депутати не засідають і не проводять сесій”, – додає Наталія.

Журналісти Руху ЧЕСНО намагалися отримати щодо цього коментар у голови транспортної комісії Олексія Окопного, але на телефонні дзвінки та SMS він не відповідає.

Депутат від цього округу Дмитро Калініченко з фракції “Єдність”, до якого теж зверталися місцеві мешканці по допомогу, розповідає, що на засіданні транспортної комісії депутати відмовилися вилучати це питанні зі списку.

“Я просив депутатів, щоб виключили з додатку №5 цю парковку, тому що в людей немає альтернативи, де ставити у дворі власні автомобілі. Але рішення не ухвалили, транспортна комісія тримає позицію, вони не хочуть вилучати цю парковку зі списку, щоб не створювати прецеденту. Необхідно виносити це питання знову на комісію – можливо, погляди її членів зміняться. Наскільки мені відомо, місцеві мешканці мають першочергове право взяти цю ділянку в оренду, альтернативи я поки що не бачу”, – каже Калініченко.

У Департаменті транспортної інфраструктури КМДА Рух ЧЕСНО повідомили, що КП “Київтранспарксервіс” не здійснює господарської діяльності за адресами: вул. Ломоносова, 8 та просп. Палладіна, 20. Водночас у відомстві зазначили, що згадані ділянки занесено до переліку платних міських паркінгів і рішення про вилучення їх зі списку Київська міськрада не ухвалювала.

Нагадаємо, в інтерв’ю Руху ЧЕСНО заступник голови КМДА Дмитро Давтян, який опікується питаннями транспорту, зазначав, що в Києві має бути якнайбільше місць для платного паркування, а за неналежне паркування повинні бути матеріальне покарання й відповідальність.

Але наразі у столиці паркомісця створюють на прибудинкових територіях.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539