Опалення в Коцюбинському: хто заплатить за газ?

0

У серпні в Київській облраді відбулася нарада під головуванням її очільника Михайла Бно-Аріяна та за участю керівників департаментів та управлінь. Також був присутній самопроголошений голова селища Коцюбинське Сергія Даніша та призначеного ним начальника КП “УЖКГ Біличі” Сергія Слухая.

Першим питанням порядку денного розглядалося саме стан розрахунків УЖКГ селища за спожитий газ перед НАК “Нафтогаз”.

Під час наради начальник УЖКГ Слухай доповів її учасникам, що у листопаді 2018 року підприємство прийняло заборгованість перед НАК “Нафтогазом” від ТОВ “Мастер-Енерго” в сумі 8,7 мільйонів, а реальна сума боргу з урахуванням штрафних санкцій склала майже 10 мільйонів.

Тут варто зазначити, що після п’ятого перевороту влади, стало відомо, що наприкінці 2018 року УЖКГ “Біличі”, на яке гроші Даніш завів із бюджету, вже сплатив більше 8 мільйонів “Мастер-Енерго”

“Ми сплатили “Мастер-енерго” за рішенням Коцюбинської селищної ради за котельне обладнання, згідно акту перевірки. Акт підписала комісія. Я не був у комісії.”

Зауважимо, що Ольга Матюшина виграла суд і повернула котельні громаді. Рішення суду оскарженню не підлягає. Громада отримала цілісний майновий комплекс – це і приміщення, і обладнання. Тому залишається незрозумілим, за яке “обладнання” з бюджету віддали понад 8 млн грн.

“Мастер-Енерго” отримав понад 8 млн грн і при цьому залишив селищу борги перед НАК “Нафтогазом”, які мав би погасити за кошти, які кілька років поспіль отримував перед населенням, а також з коштів, які отримував за опалення медзакладів, БК, школи.

Слухай зазначив, що до Мінрегіону подано пакет документів для врегулювання заборгованості, яку забрали з “Мастер-Енерго”. Для отримання лімітів газу від “Нафтогазу” необхідно подати лист про фінансові гарантії. Тобто бюджетом селища будуть гарантувати повернення цього боргу.

Нагадаємо, кілька опалювальних сезонів поспіль опалення у селищі Коцюбинське не розпочиналося вчасно, бо ТОВ “Мастер-Енерго” не розрахувалося за газ в НАК “Нафтогаз”, хоча отримував від населення кошти. Обрана громадою селищна голова Ольга Матюшина разом з прокуратурою відсудила котельні, які попередня влада віддала ТОВ “Мастер-Енерго” й повернула їх громаді. Борг складав близько 8 млн.

Після обрання Матюшиної на посаду голови, ТОВ перестало платити “Нафтогазу” кошти. Це попри те, що “Мастер-Енерго” отримували кошти і від споживачів. Більше того, з бюджету їм надходили кошти за опалення соцоб’єктів (школи, амбулаторії, БК) та ще й кошти субсидій, які надаються населенню, автоматично перераховувалися на їхні рахунок й мали б йти на НАК “Нафтогаз” як розрахунок за спожитий газ.

“Мастер-Енерго” зверталося до селищної ради із проханням виділити їм безповоротну фінансову допомогу, яку хотіла погодити голова бюджетної комісії Людмила Узерчук (“Нові обличчя”). ТОВ аргументувало це тим, що виконком селища довго не затверджував нові тарифи і їм нема чим розрахувантися з Нафтогазом. 

Слід нагадати, що питання тарифів піднімалося на засіданні виконкому, який скликала обрана громадою селищна голова Ольга Матюшина. Депутат Ірпіньради Богдан Слюсаренко (“Нові обличчя”) сам зазначив, що тариф необгрунтовано високий і був згоден щоб людям вимикали опалення, тільки б не піднімали вартість послуг.

Голова бюджетної комісії Людмила Узерчук (“Нові обличчя“) також була проти збільшення тарифу, але згодом виступала за те, щоб сплатити приватному товариству з бюджету селища.

“Мастер-Енерго” подало до суду, щоб отримати кошти, але Ольга Матюшина виграла справу в 2016 році. Тому жодних коштів це ТОВ з бюджету селища не мало б отримувати. Щодо безповоротної фінансової допомоги, то, згідно чинного законодавства, кошти з бюджету надавати у такий спосіб приватному бізнесу не можна. 

Правоохоронці, які отримали заяву Матюшиної з приводу цієї транзакції, яку ініціював самопроголошений голова, мають розслідувати це питання.

Слід зазначити, що з моменту захоплення влади Данішем, Коцюбинська селищна рада надала УЖКГ Біличі фінансових позик на суму близько 17 мільйонів з бюджету, а це наші з вами податки.

Виходить, що споживачі платили за послуги теплопостачання ТОВ “Мастер енерго”, а воно не розраховувалося з Нафтогазом. 

І от, УЖКГ Біличі приймає борги ТОВ “Мастер енерго” і розраховуватися треба буде вже грошима споживачів – коцюбинців. А “Мастер-Енерго” лишило собі кошти споживачів, що приходили напряму та кошти платників податків, що сплатили з бюджету селища через УЖКГ.

І цей борг знову мають заплатити платники податків – мешканці селища Коцюбинське.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539