Бучанська влада може забрати ділянки в пільгових категорій для паркінгу

1

У період 2015-2018 років ми, мешканці Бучі, які відносяться до осіб різних пільгових категорій (громадяни з інвалідністю, інвалідність отримана внаслідок Чорнобильської трагедії, інваліди з дитинства,  діти війни, тощо) отримали суміжні земельні ділянки на окремому масиві в мікрорайоні Яблуньки, з метою покращення своїх житлових умов, які виходять за межі санітарних вимог.

За цей період ми оформили ці ділянки і стали їхніми повноправними власниками згідно отриманих Державних актів на право власності. Земельні ділянки виділені для індивідуального житлового будівництва, і розташовані в межах міста Буча по вул. Степана Рудницького, номери 2, 2а, 4, 4а, 6 та мають відповідні кадастрові номери.

Для отримання цих ділянок, ми мусили пройти багаторічні митарства по керівних інстанціях м. Буча, відстоювати свої законні права на засіданнях міської ради, та адмінкомісій з покращення житлових умов. При цьому довелось залучати активістів громадських організацій, депутатів обласних та місцевих рад, представників ЗМІ тощо.

Проте, після оформлення земельних ділянок митарства не припинились. Так, у березні 2019 року, під час підготовчих робіт до забудови земельних ділянок та оформлення будівельних паспортів, було виявлено протиправне використання наших ділянок забудовником житлового кварталу “Continent” (ТОВ “Страховський Груп”).

У власних потребах без нашої згоди будівельники вказаного забудовника проклали по ділянкам та жваво використовували під’їзну дорогу, по якій їздить транспорт забудовника. Також, вони незаконно знищили огорожу ділянки (збили бетонні стовпи транспортом), складували будматеріали і брухт на ділянках, провели по нашим земельним ділянкам газову трубу середнього тиску до житлового кварталу “Continent” та проклали високовольтний силовий дріт із порушенням та відхиленням від проектної документації. Ці порушення зафіксовані на фото. Запрошений нами депутат міської ради Іван Окоєв склав акт про порушення. Протокол огляду ділянки і порушення зафіксувала місцева поліція.

Оскільки належної реакції на ці порушення та усні наші звернення від Бучанської міської ради не було, ми вирішили гуртом відстоювати свої законні права на управління ділянками та господарювання на них. Тому, ми подали скарги та запити у міське відділення поліції, Бучанському міському голові Анатолію Федоруку, до департаменту містобудування та архітектури у Київській області. Також надіслали інформацію про порушення до КП “Бучабудзамовник”, до Ірпінської філії “Київоблгаз”, депутату Київської обласної ради Ігорю Домбровському. Склали акти обстеження межах земельної ділянки та інженерно-технічних комунікацій в межах наших ділянок.

За період з березня по серпень 2019 року ТОВ “Страховський Груп ” частково визнало та не в повній мірі усунуло свої порушення та своє втручання у нашу приватну власність. За матеріалами наших скарг прокуратура Київської області відкрила досудове розслідування щодо порушення та втручання у приватну власність.

Після наших чисельних скарг до всіх інстанцій, нас на спільну зустріч зібрав, як він представився, представник ТОВ “Страховський Груп” Ігор Мостовий і запропонував умови викупити наші ділянки протягом серпня 2019 року за ціною, що нижча від ринкової вартості принаймні на 25%. Він мотивував це тим, що там (на наших приватних ділянках) по детальному плану території (планом забудови) Бучанською міською радою передбачено облаштування автопаркінгу (у якому забудовник дуже зацікавлений, так як там для нього є можливість звести багаторівневий паркінг).

Знаючи, що змагатись з потужним “інвестором” (ТОВ “Страховський Груп”), який має величезні грошові та людські ресурси і необмежений у часі та виходячи зі скрутної ситуації, що склалася внаслідок брутального психологічного тиску на кожного із нас, тим, що ми не зможемо використовувати наші земельні ділянки за призначенням, ми були змушені погодитись на умови ТОВ “Страховський Груп” про викуп наших ділянок протягом серпня місяця цього року. Такі умови, така усна домовленість із зазначеним забудовником про викуп дало нам велику надію на можливість покращити свої житлові умови, шляхом купівлі ділянок в іншому місці Бучі та побудови там вкрай необхідного нам житла.

На превеликий жаль, ця домовленість була зірвана самим забудовником шляхом її невиконання та недотримання. Так, протягом серпня-вересня 2019 року Ігор Мостовий, як представник забудовника ТОВ “Страховський Груп”, з яким проводились перемовини щодо викупу, не призначив ані час, ані місце укладання угоди з продажу.

Ми усвідомили, що ТОВ “Страховський Груп” через свого представника навмисно затягує час і тим самим не дає змоги нам почати забудову своїх ділянок. А також він не має наміру купувати наші ділянки за домовленістю, а хоче вирішити питання на свою користь шляхом маніпулюванням рішенням майже фіктивного громадського слухання (воно заплановано на робочий день 03 жовтня 2019 року і про нього ми не знали та не були проінформовані).

До такого висновку ми дійшли, виявивши, що на 3 жовтня 2019 року адміністрація м. Буча призначила засідання щодо внесення змін у “Детальний план території, площею 60,0 га, в межах вулиць Яблунська (раніше Кірова), Вокзальна та колії Південно-Західної залізниці (коригування)”, якими передбачено облаштування на наших ділянках автопаркінгу. Ухвалено цей план рішенням Бучанської міської ради № 1277-28-VII від 27.04.2017 року, саме у той час ми почали отримувати та оформлювати свої ділянки.

Таким чином, через внесення змін у затверджені плани територій м. Буча забудовник прагне ніби заднім числом легітимізувати свої наміри щодо відчуження наших ділянок. Мовляв, оскільки планом міста тут заплановано паркінг, то ми ніби незаконно володіємо землею і мусимо поступитись за принципом – “бери, що дають”.

Ми маємо намір відстоювати свої права до кінця, тому й звертаємось до ЗМІ для підтримки, шляхом оприлюднення про нечесну конкуренцію щодо вразливих верств мешканців м. Бучі з боку бізнесу та її влади.

Редакція “Громади Приірпіння” поцікавилася у власника ТОВ “Страховський груп” Андрія Страховського, що він планує робити з ділянками й чи відомо йому про те, що місцева влада хоче їх забрати в людей.

“Ніхто земельні ділянки в людей не забере. Це їхня власність, у них є акти на землю. Будь-хто, хто захотів би забрати землі в цих людей, вчинив би злочин. Я дійсно планував викупити ці ділянки під парковку. Але зараз в мене пріоритеті добудувати школу №3, саме туди я зараз витрачаю максимум своїх сил і коштів, бо я пообіцяв людям в цьому році її відкрити. В той же час хочу сказати, що якщо я займався б процесом викупу цих ділянок, я не присилав би до людей посередників, а зустрічався б з ними сам і вирішував це питання особисто. Можливо, до Нового року така зустріч відбудеться”, – розповідає в коментарі “Громаді Приірпіння” Андрій Страховський.

Автори: мешканці Бучі Дорошенко Світлана, Висотюк Андрій, Воєвчик Неля, Близнюк Ніна, Гуленко Олена.

1 Comment

  1. Vitaliy Ischenko 28 Вересня 2019 at 08:43

    ЛісоБучанці склали вимогу надання реєстру власників до ДПТ на громадських слуханнях.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539