Екопарк “Осокорки”: на будівництві біля озера охорона напала на активіста

0

Забудовник ТОВ “Контактбудсервіс” розпочав будівельні роботи на березі озера Небреж. Цю територію місцеві активісти називають екопарком. У жовтні Верховний Суд не задовольнив позов громадської організації “Екопарк Осокорки” до Державної архітектурно-будівельної інспекції та дозволив зведення електричної підстанції “Аркада” у прибережній зоні. Про це повідомляє Рух ЧЕСНО.

Будівництво підстанції – це перша черга спорудження ЖК “Патріотика на озерах”. Другою чергою забудовник планує звести на пісках між озерами Небреж і Тягле 43 багатоповерхові житлові будинки. 

Активісти твердять, що ці землі є зоною охоронюваного ландшафту, а, згідно з Генеральним планом міста Києва, вони є зоною загального користування, тож будувати там не можна. 

Громадська організація “Екопарк Осокорки” виграла в апеляції й довела, що ДАБІ видала дозвіл на будівництво в прибережній зоні незаконно. Але Верховний Суд ухвалив інше рішення. 

3 грудня забудовник поставив паркан у прибережній зоні озера Небреж, завіз будівельну техніку. 

Активіста Іллю Станіславського побили охоронці, коли він фотографував паркан. Поліцейським, які приїхали на місце події, охоронці сказали, що хлопець перечепився та впав.

“Я взяв фотоапарат, знімав паркан, машини, які заїжджають на будівництво. Охоронцям це не сподобалося, вони почали звинувачувати мене в тому, що я планую ламати паркан. Неофіційні охоронці, у спортивній формі й кедах, вискочили з-за паркана, повалили мене на землю, розбили мені ніс, погрожували втопити в озері. Коли приїхала поліція, людина, яка мене била, сказала, що я сам бився головою об паркан. Я написав заяву про побиття та зняв побої”, – розповідає Станіславський. 

Паркан на будівництві цілодобово охороняють молодики спортивної зовнішності.

“Ми скасували це будівництво через апеляційний суд, але Верховний Суд місяць тому поновив їм дозвіл на будівництво, хоча воно мало бути зупинене з огляду на те, що це зелена зона й порушується прибережно-захисна смуга. Зараз на підставі нововиявлених обставин ми готуємо черговий позов до суду про скасування дозволу на будівництво”, – розповідає Максим Стравінський.

“Але без самого аспекту будівництва є велика проблема: уся будівельна техніка перевозиться через центральний колектор технічним переїздом, який вичерпав свій строк експлуатації. Колектор уже зараз просів на півметра, а якщо там почнуть їздити бетоновози та інша будівельна техніка, то це навантаження може призвести до його руйнування. Унаслідок цього може виникнути техногенна катастрофа, оскільки цей колектор, який іде на Бортницьку станцію аерації, обслуговує не лише столицю, а й ще близько 10-ти міст-супутників Києва”, – додає активіст.

Колектор розташований ось під цими плитами.

“Наскільки мені відомо, Київрада ухвалила рішення про розірвання договору оренди з “Аркадою”, але забудовник пішов до суду й оскаржує його. Я рекомендував забудовнику переглянути детальний план території, тим паче наша комісія підтримала рішення про статус екопарку для цієї території”, – зазначає голова земельної комісії Київради, депутат від “Солідарності” Олександр Міщенко.

Обраний від цього округу народний депутат Максим Перебийніс (“Слуга народу”) повідомив Рух ЧЕСНО, що із ситуацією на березі озера Небреж він ознайомлений і вже надіслав депутатські звернення до КМДА та ДАБІ щодо законності будівництва в прибережній зоні.

Як відомо, активісти та місцеві мешканці вважають, що на цій території на околиці Києва всяке будівництво має бути припинене. Вони вже кілька років хочуть створити ландшафтний природний парк на Осокорках. Кияни написали електронну петицію на сайті Київради, створили групу у Facebook для обговорення планів, здійснили SWOT-аналіз території, розробили її логотип і взялися за організацію локальної екологічної експедиції.

У травні активісти ГО “Екопарк Осокорки” домоглися в суді заборони на будівництво на території рекреаційної зони. Апеляційний адміністративний суд міста Києва 20 травня скасував дозвіл ДАБІ на початок будівельних робіт. Активісти позивалися до ДАБІ, у першій інстанції суд вони програли, але в апеляції колегія у складі трьох суддів задовольнила їхні вимоги в повному обсязі.

Київська міська рада проголосувала в першому та другому читаннях за розірвання договору із забудовником озер на Осокорках. Голосування відбулося завдяки активній позиції громади Києва.

Громадський рух ЧЕСНО склав ТОП-10 гарячих точок у Києві 2018 року, де громада чинила опір забудовникам. Остаточної крапки в цих протистояннях здебільшого ще не поставлено, проте завдяки активності киян усі ці будівництва вдалося зупинити. До цього переліку входить й екопарк “Осокорки”.

Нагадаємо, на сесії Київради в жовтні 2018 року питання про створення екопарку на Осокорках зняли з порядку денного через дію ухвали Господарського суду. Вона нібито забороняє міськраді розпоряджатися земельною ділянкою, що перебуває в комунальній власності.

28 липня 2018 року на будмайданчику сталася бійка між тітушками та активістами, унаслідок якої постраждали мешканці мікрорайону.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539