Як секретар Ірпеня Андрій Літвінов самовільно відкликав депутата Горобця

1

Депутати міста Ірпінь під Києвом, яке другий рік залишається без законно обраного міського голови, неочікувано проголосували за те, щоб місцевий депутат-мажоритарник Олександр Горобець від президентської партії “Слуга народу” добровільно склав депутатський мандат.

Це рішення переросло в гучний скандал, адже виявилося, що 21 депутат натиснув кнопку “за” всліпу, не розуміючи, що йдеться по суті про “наїзд” на парламентаря по 95 виборчому округу. Комізму історії додає той факт, що питання на голосування поставив новообраний секретар Ірпінської міської ради Андрій Літвінов (“Нові обличчя”), який досі працював начальником управління УЖКГ “Ірпінь” і був призначений екс-мером Володимиром Карплюком. Більше того, саме Літвінов був присутній в ресторані, коли святкували обрання Горобця нардепом.

Тобто депутата Горобця відкликає підлеглий його головного конкурента на минулих парламентських виборах, – голови партії “Нові обличчя”, який досі контролює більшість в Ірпінській міській раді. Сам текст “відкликання” був таємним, бо містився не в основному рішенні, а в неіснуючому додатку №2 до нього. 

Ми перевірили: в документах, які розіслав напередодні депутатам секретаріат Ірпінської міської ради не було ні такого додатку, ні відповідного пункту в проекті рішення.

Ба, більше, це звернення стало головною умовою фракції БЮТ задля участі в сесії 15 листопада, без якої не зібралася б більшість з 23 депутатів, необхідних для легітимного голосування. Оскільки саме рішення стосувалося продовження мораторію на продаж сільгоспземлі, а в проекті було посилання лише на один додаток, мало хто здогадувався, що в ньому може бути ще й “друге дно” задля помсти Карплюка більш успішному конкуренту. 

Кнопку “за” відкликання “Слуги народу” Олександра Горобця символічно натиснув 21 депутат. Утрималася Анастасія Попсуй (змінила прізвище на Заблоцька) , донедавна в.о.голови Ірпеня, яка цілком могла бути в курсі про засекречений додаток.

Проте таємне стало явним, коли документи дійшли до Верховної Ради – завірену копію рішення з додатками оприлюднив за підписом Літвінова напередодні оприлюднив Олексій Зіневич, колишній друг, а нині головний критик Карплюка в Приірпінні.

Сам текст є дуже смішним і за стилістикою нагадує Лист запорожців турецькому султанові. Цитую фрагменти, орфографію та пунктуацію авторів звернення.

“Ви що, совість втратили остаточно чи у вас і у ваших “зелених кнопочок” його взагалі не було? Мораль і честь – це поняття, які для вас недоступні? Дуже прикро спостерігати як молода начебто перспективна команда трансформується в злочинне угрупування”, – так депутати Ірпінської міської ради звертаються і особисто до Горобця, і оцінюють монобільшість президента Зеленського у Верховній Раді

“Ви продали українських фермерів на користь іноземців, наразили Україну, державу, яка має родючі чорноземи і великі перспективи, на небезпеку страждань від продовольчої кризи і навіть голоду”, – додають при цьому вони. І підсумовують: “Ми розцінюємо це як злочин перед українським народом, як державну зраду”, – висловлюючи недовіру Олександрові Горобцю та вимагаючи “добровільно скласти мандат, який ми вам, ваші виборці, надали”. 

Очевидно, що більшість Карплюка в Ірпінській міськраді навряд чи може бути виборцями саме “Слуги народу”, радше навпаки, але це нікого не зупинило. Навіть сьогодні лише один депутат з 21-го, що тисли кнопку “за”, визнав, що не розумів, що голосує не лише на підтримку боротьби проти ринку сільгоспземель від Юлії Тимошенко, а й за відкликання нещодавно обраного депутата-мажоритарника. 

Голосування всліпу загалом є звичною практикою для Ірпеня, де ігнорують процедури та закони України. Зокрема, раніше депутати вже схвалювали гендерну рівність в Житомирі та генеральний план міста, не бачачи рішень в очі. Цей же випадок мав би показати Олександрові Горобцю, наскільки важливо провести місцеві вибори в громадах, де влада знахабніла настільки, що дозволяє собі нівелювати таємними голосуваннями реальний вибір мешканців. 

“Слуга народу” добре в курсі, що його попередники у Верховній Раді ініціювали постанови про дострокові вибори міського голови та переобрання Ірпінської міської ради, проте сам він за 4 місяці роботи так і не виступив з аналогічною ініціативою. Хоча саме Верховна Рада, призначивши дату виборів, може стабілізувати ситуацію з самоуправством як виконавчої влади, так і депутатського корпусу Ірпеня.

Авторка: Михайлина Скорик-Шкарівська – журналістка, мешканка Ірпеня

1 Comment

  1. Анонім 16 Липня 2020 at 16:09

    Ясно, що ці придурки голосують “всліпу”, але тут я з ними згоден, цей депутат Ірпінь іґнорує. Хай би заодно і Зеленського відкликали.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539