Як в Ірпені дітям дали неякісні новорічні подарунки й хто нагрів руки? 

0

Новий рік – одне з найочікуваніших дітьми свят, коли чекають на подарунки від Миколая чи діда Мороза, Санти чи іншого чарівника, образ якого підтримують у родині. Проте в Ірпені бажання чиновників пригостити дошкільнят солодким переросло в великий скандал, пов’язаний з якістю цукерок, закуплених за гроші місцевого бюджету.

Садочки Ірпеня, Коцюбинського, Ворзеля та Гостомеля отримали немарковані подарунки з сумішшю цукерок, деякі з яких були навіть вкриті пліснявою, скаржилися батьки. Адже відповідальні тата та мами, так само як і вихователі в садочках знають, що в жодному разі не можна вживати продукти, які не перевірили медична сестра. 

В дошкільних закладах діє чітка процедура: всі продукти харчування для садочків закуповує управління освіти, меню на два тижні затверджується теж там, і вже готову їжу діти вживають у групах. Але не так сталося з наборами цукерок до Нового року.

Звісно, діти, отримавши новорічні подарунки від Діда Мороза в садочку, бажають їх відкрити. Подарунки були закуплені Ірпінським управлінням освіти в ТОВ ТД “Джанкой” , яке традиційно поставляє харчі в навчальні заклади регіону, тож начебто все має бути добре.

Але цього року щось пішло не так. Першими підняли тревогу в соціальній мережі Фейсбук батьки дітей з Коцюбинського.

Потім Ворзеля та Гостомеля – ще двох селищ, підпорядкованих Ірпеню.

Далі виявилося, що такі подарунки отримали всі діти по садочках Приірпіння, адже святкові пакети з цукерками були закуплені Управлінням освіти і науки Ірпінської міської ради ще 4 грудня 2019 року. Звісно, закупівля була неконкурентна – в одного єдиного традиційного постачальника.

Вартість подарунка становила не мало – 43 грн, що співставно з середньою вартістю цукеркових наборів у супермаркетах області. Загалом з бюджету міста було закуплено 3545 подарунків на понад 152,4 тис. грн.Н

Невсі діти принесли подарунок додому. Дехто відкривав і одразу ж їв.

І ось моя дитина, розповівши віршик та станцюваши танок, відгадала загадки, просто на святі в садочку отримала подарунок від Діда Мороза сумнівної якості, що неабияк засмутило мене як батька. Адже вже маючи інформацію щодо цих подарунків, я відразу забрав його додому, посилаючись на те, що в садочку солодке не можна їсти.

Відео розпаковки подарунка я виклав у фейсбук, тож кожен з вас може пересвідчитися в сумнівній якості подарункового набору з садочка. 

Подарунок представляє собою пакет, зав’язаний мотузкою, яку я так і не зміг розв’язати. Жодних написів щодо вмісту, даних щодо пакування, терміну зберігання на пакеті не було. 

У пакеті були різні цукерки від різних виробників. Географія виробників цікава – Харків, Дніпро, Рівне, Вінниця, Київ. Єдиний відомий для мене виробник був “Рошен”. Більшість солодощів не містило на етикетці інформації щодо складу, терміну придатності. 

Десь о третій годині дня четверга я отримав дзвінок від завідуючої садочком, що до дошкільного закладу має приїхати представники управління освіти щодо подарункових наборів. Вони хочуть зустрітися зі мною в тому числі як головою батьківської ради. На жаль, в цей час я був на робочому місці і ніяк не мав змоги бути присутнім на зустрічі. 

Натомість були присутні інші батьки. Представники управління освіти надали сертифікат на частину цукерок з подарункового набору (Рівненської кондитерської фабрики) та кошторис набору, який складає 32 грн 80 копійок. 

Отже, якщо співставити ці цифри з оприлюдненою закупівленю на Прозоро, на кожному наборі чистий прибуток посередника склав 10,2 грн, а загалом більше 36 тисяч гривень.

Ввечері четверга, на третій день після початку публічного скандалу батьків щодо якості цукерок, т.в.о. міського голови Ірпеня Андрій Літвинов визнав проблему і попросив звертатися з приводу подарунків до нього напряму. Він також повідомив, що в Ірпінській міській раді створено робочу групу щодо якості цієї закупівлі, не уточнивши щоправда, хто саме увійшов до її складу.

Зокрема, велике питання, чому щодо ситуації мовчить Олег Білорус, начальник управління освіти Ірпінської міської ради, чиї підписи стоять на договорах з ТОВ “ТД Дунай”. Хотілося б почути його офіційну думку. Хотілося б почути від нього хоча б публічні вибачення, бо жодні розслідування не повернуть зіпсоване враження дітей від подарунків.  

Нагадаємо, минулого року на новорічних святах депутати Ірпінської міської ради відзначилися на всю країну. У навчальному закладі вони жбурляли подарунки дітям, які ті мали спробувати зловити на льоту.

Автор: Тарас В’язовченко, мешканець Ірпеня  

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539