На якому етапі винесення межі Біличанського лісу в Нацпарку

0

У одному з парламентських комітетів на вимогу нардепа Олександра Юрченка (“Слуга народу”) провели круглий стіл щодо ситуації із затягуванням винесення межі Біличанського лісу.

Юрченко свого часу балотувався в селищі Коцюбинське в депутати, тому тішить те, що, ставши нардепом, він вирішив допомогти громаді із стратегічним питанням – винесенням меж.

Я часто відвідую наради щодо межі, це можна сказати перша подія, коли говорили не лише про Біличанський ліс, а про ще дві частини НПП “Голосіївський”.

Для розуміння, 2007 року президент Віктор Ющенко підписав указ про створення НПП “Голосіївський”. З того часу мав бути розроблений проект і встановлена межа. Але межі немає досі. Пройшло 13 років. На зустрічі в комітеті ми з’ясували, що проект є. Це доволе великий документ.

Але тоді цей проект не підписали, бо тривала боротьба за урочище Бичок.  Як повідомили на круглому столі, столичні активісти просили не підписувати проект, доки не вирішиться питання з урочищем, оскільки тоді суд міг би зважити на те, що урочище Бичок не включене в межі НПП “Голосіївський”. Платити ще раз за розробку проекту, за який держава заплатила – це злочин. Відповідно, якщо Держгеокадастр приймає проект, то можна буде доволі швидко це питання вирішити.

Другим компонентом НПП “Голосіївський” є Біличанський ліс. Це частина у Святошинському районі, де ділянки роздерибанили у 2008 році Коцюбинська та Гостомельська ради. Левову частину ділянок прокуратура вже повернула державі.

Коли активісти боролися за те, щоб надати цій частині лісу статус нацпарку, тоді створення нового НПП “Святошинське” забрало багато часу і було прийняте компромісне рішення, аби не втрачати час, додати цю частину лісу до НПП “Голосіївський”, який вже функціонував.

Межу мали б винести до кінця 2019 року, але підрядник не встиг завершити роботи і зараз договір прологнований. Кошти на винесення межі є. Тому наша частина НПП для винесення меж готова якнайкраще. На нараді всі сторони погодились, що з цією частиною нема критичних зауважень і роботи мають бути виконані якнайшвидше. У Міністерстві екології нам повідомили, що справу взяв міністр на особистий контроль. Саме при міністерстві вирішили з цього питання створити робочу групу.

Ми ж зі свого боку разом із селищною головою Ольгою Матюшиною, депутатами Олександром Ковальчуком та Ліною Радудою будемо здійснювати контроль з боку громади – відвідувати судові засідання і брати участь у робочих групах та інформувати громаду.

Ми туди ходимо зимою, і літом.

Як на роботу, тільки на громадських засадах.

Скільки тих було нарад і круглих столів – навіть не рахували.

Селищна голова Ольга Матюшина, яка брала участь у програмі “Нові лідери” на телеканалі ICTV і на детекторі брехні довела, що за її боротьбою за Біличанський ліс не стоять жодні забудовники, бере активну участь у здійсненні контролю щодо винесення межі в натуру, аби раз і назавжди захистити ліс.

Третім компонентом у НПП “Голосіївський”, який також потребує винесення межі – є парк Рильського. На території цього парку є споруди (кафе, ресторани), які не мали б бути на території НПП. Зараз вирішується, що з цим питанням робити і саме ця частина НПП є найскладнішою у винесенні меж.

Для Біличанського лісу добре, що кожен з цих трьох компонентів, можна виносити в натуру окремо. Маємо сподівання, що 2020 рік стане фінальною крапкою у виконанні президенського указу, який був підписаний після Революції Гідності 2014 року.

Авторка: Олександра Куцан, голова комісії з питань ЖКГ Коцюбинської селищної ради

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539