Верховний Суд скасував Генплан села Петропавлівська Борщагівка

0

30 січня 2020 року Верховний Суд України залишив без змін  рішення попередніх інстанцій щодо скасування рішення Петропавлівсько-Борщагівської сільської Ради «Про Затвердження проекту Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка від 6 червня 2012 року.

Як повідомляє місцева громадська ініціатива «Захисти ліс», громада провела в судах 4 роки щоб довести, що ухвалення Генерального плану  в 2012 році відбулося  з порушенням процедури громадських слухань.

«Генеральний план ухвалили фактично без відома громади імітувавши процес громадських слухань, а оголошення у місцевій пресі були підроблені заднім числом, як і супровідні рішення сільради, наприклад, про початок процедури громадських слухань щодо проекту Генплану і таке інше», – йдеться у заяві громадської ініціативи «Захисти ліс» у мережі Фейсбук.

На сторінці «Захисти ліс» також повідомляється, що даним проектом генерального плану село перетворювалося на «Шанхай», а ліс перестав існувати у графічних кресленнях. Нині цей Генеральний план скасовано, а в селі діючий генеральний план 1994 року, в якому немає висоток в садибній забудові, чітко розмежована квартальна забудова та урочище Вумівський ліс  — це зелені насадження спеціального призначення.

На думку членів громадської ініціативи, довести справу до перемоги у Верховному Суді вдалося завдяки згуртованості, витривалості і небайдужості громади та високому професіоналізму адвокатів Руслана Прессера та Андрія Смірнова. Рішення у справі про порушення процедури Громадських слухань у Петропавлівсько-Борщагівською сільською радою (справа № 826/13584/16) може стати позитивним прецедентом для інших громад в Україні. До цього скасувати на підставі порушення процедури громадських слухань Генплан вдавалось лише громаді міста Тетіїв, але в справах є суттєві відмінності, говорить адвокат Руслан Прессер: «У Тетіївській справі позивачами були юридичні особи (підприємства). У нашій справі позивач – фізична особа (+ треті особи на стороні позивача), тобто – громадськість. По-друге, у Тетіївській справі громадське обговорення все ж таки відбувалось, хоч і з порушеннями. У нашій справі – це була лише імітація».

«Ми ведемо ще низку судових процесів, зокрема, і щодо повернення урочищу Вумівський ліс статусу лісу. Наша мета довести, що Петропавлівсько-Борщагівська рада незаконно перевела  ліс зі статусу лісу першої категорії в зелені насадження загального користування і роздеребанила на ділянки під багатоповерхову забудову. Наша мета захистити урочище від забудови та надати захисний статус урочищу Вумівський ліс»,  — говорить журналістка Валентина Аксьонова, лідерка «Захисти ліс».

 Зокрема, Рух ЧЕСНО писав про те, що 1 гектар у  Вумівському лісі отримав у власність і ,сам голова Кодебський Олексій, а потім з барського плеча подарував громадянину Кричильському Роману, повязаного з команію BD Holding.

За словами Валентини Аксьонової, її та інших активних мешканців, весь час залякували з метою перешкодити їм звертатися до суду:

 «Нас намагались зупинити ще на першому колі в судах. Спочатку просто залякували, погрожували, писали в інтернет, а потім перейшли до активних дій влаштовували проплачені мітинги під нашим будинком, заводили фейкові кримінальні провадження, спалили одну машину, потім ще одну і принесли метрову труну під наші ворота, з натяком що це для моєї дитини».

Через підпали та переслідування Валентина Аксьонова з дитиною вимушена була переховуватися закордоном, але продовжила координувати роботу громади щодо захисту Вумівського лісу та боротьби з незаконними забудовами в селі.

Також «Захисти ліс» повідомили, що вже в середу 5 лютого  об 14.00 Петропалівсько-Борщагівська сільська рада рада проводитиме  громадські слухання щодо проекту нового Генерального плану села Петропавлівська Борщагівка. «Даний проект зітканий з суцільних порушень, абсолютно нехтуючи державними будівельними, екологічними та санітарно-епідеміологічними нормами а жодні з зауважень громади  не враховані у звіті зі стратегічної екологічної оцінки проекту містобудівної документації», – заявляють в «Захисти ліс».

Зокрема,  за інформацією «Захисти ліс»  в проекті Генплану територія урочища Вумівський ліс не позначена, як зелені насадження,  в зоні садибної забудови передбачені багатоповерхівки, а забудова складатиме більше 8 і більше поверхів, тоді як ДБН передбачено тільки 4 поверхи  у сільській місцевості.

«Ми закликаємо місцеву громаду бути активними і брати участь у процесі громадських слуханнях щодо нового генерального плану, а також закликаємо  ЗМІ висвітлити громадські слухання в Петропавлівській Борщагівці. Ми переконані, що 5 лютого 2020 року ми станемо свідками порушення процедури громадських слухань з боку сільради, провокацій  забудовницьких найманців і просто фарсу, адже як показує досвід Петропавлівсько-Борщагівська сільська рада за керівництва Олексія Кодебського патологічно не здатна на елементарні законні процедури та  врахування інтересів громади» — зауважують в «Захисти ліс».

Нагадаємо, “Громада Київщини” раніше писала про те, що журналістці, яка захищала Вумівський ліс, спалили автомобілі. Також нагадаємо, що урочище Вумівський ліс, що в Петропавлівській Борщагівці, — це рукотворний лісовий масив, посаджений між 1948-1952 роками.

Однак сільська рада ж уперто не вважає цей ліс навіть зеленими насадженнями і роздала тут землю під забудову. У скасованому Генеральному плані від 2012 року Вумівський ліс планували перетворити на масив з 13 багатоповерхівок та знищити залишки лісу повністю.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539