Ва-банк, або нечесна гра в урочищі Теремки. Частина 1

0

Нещодавно я писав про загрозу знищення частини урочища Бичок національного природного парку “Голосіївський” – нерозбірливі в засобах ділки зазіхали там на декілька гектарів лісу для комерційної забудови. Протягом більше трьох років представники громадськості та НПП “Голосіївський”, разом з прокуратурою боронили урочище в судах різних інстанцій. Врешті боротьба закінчилася перемогою – Верховний суд поставив крапку в цій історії.

А тим часом нова загроза нависла над іншим урочищем зі складу національного природного парку “Голосіївський” – урочищем Теремки, в якому заходився господарювати забудовник ПрАТ ВПБФ “Атлант”, тісно пов’язаний з працівниками МВС. Будівельна компанія вирішила “відкусити” смужку заповідного лісу в третьому кварталі урочища задля будівництва автомобільної дороги та прокладання водопровідних труб. Заради цього в злочинний спосіб було вирізано десятки живих дерев, і ще десятки дерев мали б вирізати. Нагадаємо, що урочище Теремки площею 90,28 га є невід’ємною частиною національного природного парку “Голосіївський” згідно Указу Президента від 27.08.2007 року. За умови здійснення нахабних планів забудовника площа урочища, звичайно, зменшилася б – що суперечить Закону України “Про природно-заповідний фонд України” та Указу Президента “Про створення національного природного парку “Голосіївський” – в якому чітко зазначено саме 90,28 га площі урочища Теремки!

І от, коли екоактивістам разом з державними органами вдалося фактично зупинити та загнати у глухий кут забудовника, трапилося таке:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2751756804921697&id=100002622126461

На даний момент журналісти одразу декількох ЗМІ, разом з екоактивістами та їх адвокатами, працюють як по ситуації, що склалась внаслідок заповзятої хазяйновитості забудовника, так і щодо провокації проти захисників урочища – спалення екскаватора вночі 26 січня 2020 року на будівельному майданчику поблизу ЖК “Одеський бульвар”.

Оцінка подій однозначна – аби нейтралізувати активістів почнеться “бєспрєдєл” та навішування кримінальної справи за досить серйозною статтею! Чи не пішов забудовник ва-банк?

4 лютого 2020 року на місці злочинної вирубки дерев на зустріч з журналістами знову зібрались екоактивісти з різних громадських організацій разом з представниками Національного природного парку “Голосіївський”, зі сторони якого, зокрема, були присутні директор Вячеслав Потапенко, заввідділом екоосвіти Андрій Хрутьба, працівники служби державної охорони природно-заповідного фонду України; також на зустріч завітав і представник землекористувача урочища Теремки, яким є Інститут зоологїі ім. І. І. Шмальгаузена, Дерев’янко Микола Михайлович – заступник директора інституту. В ході зустрічі журналісти була в повній мірі проінформовані про загострення протистояння навколо урочища Теремки та необхідності контролю ситуації з боку ЗМІ.


Цікаво, що через короткий час після початку зустрічі був помічений і зафіксований підозрілий тип – який, прикидаючись перехожим, насправді спостерігав та моніторив хід зустрічі, постійно перебуваючи з кимось на телефонному зв’язку. А після зустрічі, коли основна маса людей розійшлась – навіть не витримав та спитав у журналістів, що ж вони тут знімають. Фото цього шпигуна буде передано відповідним органам для відпрацювання в якості саме можливого справжнього підпалювача екскаватору.

До речі, щодо відповідних органів. Оскільки всі чітко розуміють, чим може закінчитися слідство по підпалу техніки, яке веде Чабанівське відділення поліції, вже 5 лютого від імені цілого ряду громадських організацій були подані звернення про цей злочин – в тому числі в Службу безпеки України з чітким викладенням фактажу та аргументацією.

Щодо самого факту незаконних дій представників “Атланту” на території НПП “Голосіївський”, то за моїм зверненням, а також за зверненням працівника служби державної охорони природно-заповідного фонду України та зверненням народного депутата України О. Юрченка Голосіївським УП ГУНП в м. Києві порушені кримінальні провадження, які наразі зведені в одне за №12019100010010765, розслідування якого перебуває під пильним громадським та депутатським контролем.

Власне, ще більший контроль буде по кримінальному провадженню по факту провокативного спалення техніки. Адже реальні активісти в першу чергу зацікавленні в розкритті та розслідуванні даного злочину.

До речі, екозахисники, що брали участь у захисті урочища Теремки, готові дати свої свідчення і навіть пройти детектор брехні аби підтвердити свою непричетність до спалення екскаватора! Цікаво, чи готові пройти такий тест на поліграфі представники “Атланту”, зокрема і Валерій Голованов, що керував вирубкою і який одного разу пообіцяв мені поводити себе з нами “нечестно”?

“Is fecit, cui prodest” – зробив той, кому вигідно (лат.)

Автор: Михайло Погребиський

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539