Стоп забудові центру Гостомеля: Прилипко знову пропихає висотки на подвір’ї ради 

0

В історичному центрі Гостомеля, поряд зі Свято-Покровською церквою, хочуть звести багатоповерхівку. Проти забудови цієї території мешканці борються з 2006 року, а влада селища в особі Юрія Прилипка та Надії Скуратівської добре знають, що на громадських слуханнях 28 квітня 2017 року люди висловилися категорично проти висотки в тилу селищної ради.

Але влада намагається застрибнути в останній вагон, щоб оформити всі документи на багатоквартирний будинок та вирити котлован в центрі Гостомеля уже цієї весни. Для цього вони навіть скликали 4 березня засекречену сесію.

З котельної роблять висотки

Під час сесії Гостомельської селищної ради, яка пройшла 4 березня 2020 року, відродився старий скандал за комунальну землю, яку ще з 2016 року місцева влада хоче віддати під висотну забудову.

Йдеться про будівлю котельної колишньої школи та ділянку під нею за адресою вулиця Свято-Покровська, 220-а. По документах споруда належить Центру дитячої творчості, досі підпорядкованому відділу освіти Ірпеня. 

Але на останній сесії депутати вже передали її УЖКГ “Гостомель” під тим приводом, що ЖЕКу начебто потрібен новий офіс. Питання №9 було проголосовано без оприлюднення проекту документу. “Рішення прийнято”, свідчить протокол від 4.03.2020 року, розміщений на сайті Гостомельської селищної ради. І це вже перший крок до висотної забудови центру Гостомеля.

Бо передача котельної – це лише одне з двох рішень, що фігурувало в порядку денному сесії 4 березня, про скликання якої “забули” повідомити громаді офіційно – жодної інформації про неї на сайті ради не було.  

Друге рішення під номером №28, яке мало на меті дозволити ЖЕКу розробляти документи на багатоповерхівку з розважально-торговим центром, викликало скандал у сесійній зал.

Цей проект також не оприлюднено. Відома лише назва: “Про надання дозволу КП УЖКГ “Гостомель” на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у постійне користування орієнтовною площею 0,30 га по вул. Свято-Покровській в сел. Гостомель (для будівництва багатоквартирного будинку з об’єктами торгово-розважальної та ринкової інфраструктури).

Прилипко прикривається ЖЕКом

– Озвучте свою позицію: чи правда, що тут буде п’ятиповерхівка? – запитав під час сесії місцевий активіст Григорій Сахненко голову Гостомеля Юрія Прилипка.

– У нас ЖЕК на сьогоднішній день знаходиться у чужому приміщенні. Нам нада всі умови для того, щоб побудувати приміщення для ЖЕКу. Неважливо, що ми будемо будувати! – така відповідь керівника селища підняла хвилю гніву серед мешканців Гостомеля.

Адже громада має законні аргументи проти висотної забудови, які неодноразово доносила до влади селища, тому людям важливо, щоб територія навколо ради не обросла десятками чи й сотнями нових квартир. 

По-перше, згадана ділянка розташована в історичному центрі, поряд зі Свято-Покровською церквою. Раніше тут була школа, а зараз її приміщення займає селищна рада. На ділянці розташовані стара котельня та тимчасове приміщення ЖЕКу, а поряд приватний сектор – малоповерхові будинки, де люди хочуть комфортного і спокійного життя, а не перетворення вулиць та городів на стихійні парковки.

По-друге, в генеральному плані Гостомеля вся територія навколо селищної ради належить до категорії “громадські центри”. Тобто по містобудівних документах тут заплановане адміністративне містечко, дуже необхідне майбутній Гостомельській об’єднаній громаді, а по периметру – садибна та зблокована забудова, а не багатоквартирні будинки.

По-третє, тричі – у 2006, 2016 та 2017 роках – мешканці Гостомеля на громадських слуханнях виступали проти висоток в історичному центрі селища. Ігнорувати думку людей, зафіксовану протоколами, влада просто не має права. 

Окрім того в центрі Гостомеля є проблеми з каналізацією, а, точніше, з її відсутністю. Всі стоки з будинків у цьому мікрорайоні течуть до річки Ірпінь, через що влітку коло них стоїть неймовірний сморід, від якого потерпають жителі сусідніх вулиць. Не вирішуючи це питання, влада хоче ще дужче погіршити ситуацію.

Перспектива провести централізовану каналізацію також туманна, бо колектор потрібно підключати до сусіднього Ірпеня, з владою якого у Прилипка нині конфлікт, а далі – до Києва. Тобто задля труби під висотки в центрі Гостомеля треба перекопати півселища, що не лише створить дискомфорт для всіх мешканців, а й вимиє з бюджету десятки мільйонів гривень. 

Як протягували висотки раніше?

Перші спроби Юрія Прилипка поставити багатоквартирні будинки у дворі селищної ради почалися ще у 2016 року. Саме тоді жителі на громадських слуханнях чітко дали зрозуміти, що виступають проти такого будівництва. І хоча протоколи слухань “загубилися”, під тиском громади 16 вересня 2016 року на сесію була внесена пропозиція про мораторій на розробку детальних планів територій та подання змін до коригування Генерального плану селища Гостомель. Рішення було прийняте на сесії та підписане селищним головою.

Уже в 2017 році влада забуває про цей документ та дає завдання ПП “Ладопроект” на розроблення детального плану території орієнтовною площею 0.38 га по вул. Свято-Покровська, 220-а в селищі Гостомель. Підставою для проектування зазначено рішення Гостомельської селищної ради від 16.03.2017 за №370-20-VII “Про розробку детального плану території, а метою – комплексна забудова даної ділянки”.

25 квітня 2017 в Гостомелі повторно були зібрані громадські слухання, на яких піднімалося питання цієї ділянки. Завдяки позиції жителів селища, окремих місцевих депутататів, що протистояли розробниками проекту та людям спортивної зовнішності, легалізувати висотну забудову місцевій владі так і не вдалось.

І ось березень 2020 року почався з нової хвилі протягування скандальної забудови зі сторони селищного голови. Враховуючи наближення місцевих виборів і відсутність перспектив зайняти знову крісло сільського очільника, Юрій Прилипко намагається прискорити процес та продавити питання на сесії.  У цьому йому активно допомагає його донька Надія Скуратівська та зять Ростислав Скуратівський. Готові “підставити плече” і місцеві депутати. 

Натомість люди вимагають розробити план двох-трьох поверхового адміністративного приміщення і виступають проти зведення багатоквартирного будинку, в якому ЖЕК в кращому випадку отримає лише перший поверх.

Авторка: Дарина Гетьман, журналістка

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539