Ірпінські невдахи з Нових облич програли останній бій: райцентром може стати Буча

0

Проєкт нового районного поділу Київської області, де 17 новостворених ОТГ увійшли до Бучанського району, а не Ірпінського, викликав паніку у владі Ірпеня.

В.о.міського голови Андрій Літвінов (Нові обличчя), перший заступник Олександр Маркушин, ексголова Анастасія Попсуй (Заблоцька) та колишній секретар ради Юрій Денисенко кинулися публічно захищати право Ірпеня називатися районним центром.

При цьому вони змогли загітувати собі на підтримку лише 4 села – Козинці та Михайлівку-Рубежівку, що і так включені до складу Ірпінської ОТГ, та Горенку з Бузовою, а також селище Коцюбинське, яке самозахватом контролює ставленик Карплюка – Сергій Даніш.

Напередодні Андрій Літвінов оприлюднив фото розлогого листа-звернення до народного депутата «Слуги народу» Олександра Горобця, обраного за 95 округом, та прем‘єр-міністра Дениса Шмигаля. Лейтмотив – «не допустити кулуарних рішень щодо Ірпінського району».

Під документом вказані прізвища самого Літвинова, сільського голови Козинців Володимира Вигінного, сільського голови Михайлівки-Рубежівки Андрія Помазана, в.о. селищного голови Коцюбинського Сергія Даніша? сільського голови Горенки Анатолія Драпея сільського голови Бузової Сергія Кижлая і селищного голови Гостомеля Юрія Прилипка.  

У відповідь на цей лист Прилипко вибухнув емоційним обуренням у Фейсбуку. Як виявилося, жодного підпису на користь Ірпеня він не ставив. І на оприлюдненому Літвіновим документі добре видно, що підпису Прилипка немає. 

 

Що логічно. Адже останнім часом у нього активний конфлікт з депутатом від «Нових облич» Максимом Плешком, який намагається «підсидіти» Прилипка як кандидат-парашутист у Гостомелі, виконуючи партійне завдання Карплюка.

«Жодних листів на підтримку створення Ірпінського району я не підписував. Як не було і голосування з цього питання на сесії селищної ради. Ірпінські посадовці, за звичкою, намагаються видати бажане за дійсне», – написав Прилипко на своїй сторінці у «Фейсбук».

Тіньового керівника Ірпеня він порівняв з метеликом-одноденкою. «Брехнею півсвіту пройдеш, а назад не вернешся! І це лише початок вашого падіння. Далі буде гірше. Люди все бачать і розуміють хто насправді робить щось добре і корисне, а хто метелик-одноденка. Виліз з гусениці нажерся нектару та й здох», – зауважує Прилипко, натякаючи безпосередньо на самого Карплюка.

У тому, що районним центром обрали Бучу, а не Ірпінь, у Гостомелі вважають винною саме ірпінську команду. І виразів тут теж не обирають: «Ірпінські тінейджери при владі розтринькали все, що змогли. Прошляпили створення Ірпінської ОТГ. Від них, як від коростяних, порозбігалися всі, хто зміг. Колись потужний регіональний центр лишився, наче в насмішку, з єдиним селом, яке затягнув під себе силою та обманом». 

Мер Бучі Анатолій Федорук, який свого часу сам виростив Карплюка  і благословив на мерство в Ірпені в 2014 та 2015 роках під лозунгом «Два міста – один регіон», нині став одним з найбільших публічних ворогів ірпінської команди «облич», вийшов у найбільшому виграші з наявних конфліктів. Бо за даними «Громади Приірпіння», в області лежать реальні листи від глав районів, селищ та ОТГ на підтримку Бучанського району.

Сам Федорук традиційно спостерігає за конфліктом дистанційно. Як виявилося, він перебуває у відпустці, через що не прийшов напередодні на прямий ефір з Літвіновим на «Суспільне. Київщина». «Не варто політизувати дане питання, бо на субрегіональному рівні важлива не політика, а служіння інтересам громад», – написав Федорук у Фейсбуку своїм політичним вихованцям.

Тепер чиновники Ірпеня воюють проти «батька» і намагаються переграти ситуацію назад, повернувши статус районного центру в місто Ірпінь. Найцікавіше, що ні Літвінов, ні Маркушин не розуміють, що 6 укрупнених районів Київщини залишаться по суті без бюджетів лише з урядником, який матиме наглядові функції за ОТГ та ще з досі неузгодженим набором невідомих функцій. Урядник, до речі, буде наглядати за тим, наскільки органи місцевого самоврядування дотримуватимуться законів України. В цьому контексті, можливо, й справді для громади Ірпеня зручніше буде, якщо він сидітиме недалеко від місця, де закон майже не діє.

Наостанок нагадаємємо про суть реформи. Замість 25 районів у Київській області має лишитись 6 – Бучанський, Переяславський, Бориспільский, Фастівський, Білоцерківський та Обухівський. Сварки, звісно, є і в інших районах, наприклад, першість Борисполя оскаржують Боровари, а з Фастовим намагається позмагатися Васильків. Але в жодному з 5 районів Київщини це не відбувається так гаряче і бурхливо, як в Приірпінні, де, як ви бачите, на арені багато років змагаються між собою “всі свої”.

Авторка: Ірина Федорів, мешканка селища Коцюбинське і журналістка

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539