Сквер для громади чи висотки для прокурорів

0

Скандальними забудовами в центрі столиці вже нікого не здивуєш. За майже 5 років мого депутатства я бачила намагання побудувати 23 поверхи на 3 сотках, причому без жодних документів, біля будинку по вул. Тарасівській, 21 (нині там сквер з дитячою площадкою). Я воювала з непереборним бажанням побудувати «маленький та скромний» бізнес -центр на 22 поверхи на території школи №112 (Омельченко продав шкільний стадіон в 2006 році під забудову – Київрада за моїм поданням прийняла рішення про викуп для суспільних потреб). Але зараз хочу зупинитися на іншій цікавій «будівельній історії», що відбувалася в самісінькому серці нашої столиці.

Трохи передісторії: в 2003 році Київрада, за Омельченко, передала Генпрокуратурі в постійне користування земельну ділянку 0,24 га  для будівництва житлового будинку на перетині вулиць Іллі Еренбурга та Жилянської у Голосіївському районі. І це попри те, що на цій ділянці був сквер з віковими деревами, дитячими та спортивними майданчиками. На ділянці не проводилося жодних будівельних робіт роками, аж допоки навесні 2018 року не зрубали майже 30 дерев і ділянку не почали готувати під забудову.

Як депутат від округу на той час, я одразу відреагувала і вже наступного дня я приїхала на місце подій та зустрілася з громадою. Мешканці будинків по вул. Жилянська, 45, 54 та вул. Василя Яна, 16, категорично виступили проти забудови. У своєму дописі у фейсбуку від 18 квітня 2018 року я їх підтримала, водночас вживши практичних заходів.

Так, зокрема, одразу після зустрічі, я направила цілу низку звернень, щоб зрозуміти, на яких підставах  планується будівництво в історичній частині міста, причому впритул до старої забудови, чому були зрубані багатовікові дерева, яке відношення Генеральна прокуратура має до цього будівництва тощо. Ось публікація від 29 квітня 2018 року в ЗМІ, де  вказано, що я направила звернення на Генерального прокурора Юрія Луценко, а також на 6 київських чиновників щодо законності будівництва на перетині вулиць Іллі Еренбурга та Жилянської.

Для вирішення цього конфліктного питання ми створили у Київраді міжфракційну робочу групу під моїм головуванням. Розпорядження #38 від 18/07/18, секретаря Київської міської ради Прокопіва В.В. щодо створення робочої групи, де мене було призначено головою.

На жаль, деякі депутати відстоюють не інтереси київської громади, а інтереси забудовників. Звісно, моя робота їм заважала. Тому, для прикладу, депутат Новіков постійно ставив легітимність мого призначення під сумнів. Проте коли я на засіданні робочої групи поставила питання на голосування, бо ніколи за посади не трималася, мою кандидатуру підтримали представники всіх фракцій. Відповідно більшістю голосів (7 із 8 присутніх, один був відсутній), я продовжила очолювати дану групу та надалі виборювати права мешканців в Київраді.

На засіданні робочої групи ми одноголосно прийняли рішення скерувати звернення на Генеральну прокуратуру України щодо  добровільної відмови від цієї ділянки для облаштування скверу та дати доручення земельному департаменту КМДА знайти альтернативну ділянку для будівництва.

Базуючись на висновках робочої групи, я зареєструвала відповідний проект рішення 26 жовтня 2018 року, який був прийнятий  на пленарному засіданні.

Проект підтримали 79 голосами депутатів, тобто всі фракції підтримали мою пропозицію з розв’язання конфлікту. Ніякого іншого способу розв’язання цієї конфліктної ситуації не існувало.

На сьогодні жодного будівництва на цій ділянці не відбувається.

А зараз я б хотіла «передати вітання» двом людям, які намагалися всіма способами зашкодити вирішенню конфліктного будівельного скандалу якнайшвидше: по-перше, людині з «бездоганною»  репутацією, депутату Київради, правій руці Олеся Довгого, директору однієї з фірм «Еліта-Центр», засновнику більше 20 будівельних фірм  Олексію Новікову (біографію можна почитати ось тут).

Допомагала йому інша людина, зі «зразковою» репутацією (Цибенко С.М), який працював на громадських засадах помічником народного депутата Рибчинського Є.Ю і якого було звільнено  за недоброчесність. 

Інтереси забудовників не мають позбавляти киян права на здорове довкілля.

Я рада, що з активістами нам вдалося відстояти цю зелену зону попри всію перешкоди  і зараз це місце для прогулянок, відпочинку та занять спортом для багатьох мешканців мікрорайону.

Авторка: Олеся Пинзеник, депутатка Київської міської ради

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539