Куди будуть ходити старшокласники селища Коцюбинське?

0

Шкільне навчання в Україні розділять тепер на три етапи. Це передбачено освітньою реформою. Початкова (1-4), середня (5-9) та старша школа(10-11 клас). Так от старші школи мають бути окремо і працювати як ліцеї. Реформу мають запустити з 2027 року.

Зараз вже почали говорити про те, що в населених пунктах, де населення менше 50 тис осіб, не буде ліцеїв і низка ЗМІ цим вже маніпулює. З огляду на те, що у нас Коцюбинське не має 50 тис мешканців, нам треба розібратися в цьому питанні.

Колишній заступник міністра Єгор Стадний чітко роз’яснює, що і в населених пунктах, де кількість мешканців менше 50 тис, можуть бути ліцеї. Тільки рішення про те, щоб вони тут були має прийняти облрада. 

Звісно, що методології і закони можуть працювати якісно виключно в тих випадках, коли в стандарти методології не втручається політика. Для нас рішення, яке може прийняти область, де більшість у “Слуг народу” може означати не дуже хороші новини. 

Якщо у нас понабудовували висоток і початкових класів вже бракує, а не всі будинки заселені, то місцевій владі, яку цікавлять лише забудови, а не розвиток інфраструктури, може бути цілком вигідно взяти і залишити собі 18 школу та ліцей для першої та середньої шкіл, а старші класи перекинути в ліцеї іншої найближчої громади – столиці.

Тобто в Коцюбинському можливі кілька варіантів – буде ліцей для старших класів і ліцеїв для старших класів не буде. Якщо буде, то тоді таке рішення має ухвалити область і відповідно піднімається питання фінансування. Але тоді виникає інша проблема – куди йти дітям молодших і середніх класів, бо місць на всіх точно не вистачить. Нові будинки продовжать здавати – попит на місця в перших класах і середній школі, як і в старших класах лише буде рости.

А якщо не буде у нас ліцею, то тоді постане питання – куди будуть йти діти з 9 класу? Це або буде столичний ліцей, бо в Ірпінь везти дітей доволі незручно та й рівень освіти в столиці значно кращий, або діти будуть йти на профтехосвіту.

Якщо мова йде про те, що діти селища Коцюбинське мають масово йти в школи столиці, то одразу поставатиме питання – де на всіх взяти місця. Якби ми були столицею і з політчиних мотивів ніхто б не блокував логічного рішення щодо приєднання селища до Києва, то наші діти мали б рівні можливості для вступу в ті ліцеї столиці, які вони собі обиратимуть. Ми вкраплені в місто Київ, зокрема у Святошинський район.

А так у нас буде діяти, як завжди, залишковий принцип. 

Авторка: Олена Сокотюк, голова фракції “УДАР” в Коцюбинській селищній раді

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539