Земельна комісія: хто такий депутат-киянин Болдирєв і чому його так опікають “Нові обличчя”?

1

Андрій Болдирєв не став би депутатом Коцюбинської ради від “Нових облич”, якби Богдан Слюсаренко не відмовився від мандату в Коцюбинській селищній раді і не пішов до Бучанської райради. На мою думку, Болдирєва “Нові обличчя” не просто намагалися зробити депутатом – його витягували для того, щоб він очолив земельну комісію.

І якщо на сайті ЦВК депутатами значаться представники УДАРу Василь Циганенко та Ігор Чижевський, яких рада досі не ввела в повноваження, то Болдирєва досі немає як депутата, хоча його повноваження розпочалися ще минулого року. У цей же час, Слюсаренко значиться і депутатом Бучанської райради і депутатом Коцюбинської ради. При тому, що сумісництво неможливе.

З огляду на те, що жоден опозиційний депутат від УДАРу чи “Голосу” не був допущений до членства у земельній комісії, громаді нашого селища може бути цікаво дізнатися, кого і чому туди допустили.

У кожній раді є дві стратегічні комісії – бюджетна і земельна. Саме ці дві комісії вирішують розподіл ключових ресурсів громади – наших податків (бюджету) та невідновлювальних ресурсів (землі, лісів, заплав тощо, якщо такі є у власності громади).

Як правило, найбільша кількість депутатів у місцевих радах хоче завжди потрапити до земельної комісії. Але у демократичних радах, які дотримуються закону, в комісії є представники різних політичних сил – навіть опозиційних. У Київраді, де мером став очільник УДАРу Віталій Кличко – закону дотрималися і не просто дали можливість опозиції увійти в різні комісії, а й дали голів комісій для контролю роботи певних напрямів. Але у Коцюбинському закони не працюють.

У найбільшій комісії Коцюбинського, земельній, – 7 депутатів. З них жодного опозиційного. 5 депутатів – це представники “Нових облич”. Четверо з них – депутати попередньої каденції Павло Назарук, Олександр Хвостенко, Сергій Міщенко, Олексій Олійник. І один новенький – Андрій Болдирєв, який, як значиться на сайті ЦВК, є киянином. Тобто комісію повністю контролює одна політична сила. У неї більшість голосів для підтримки висновків і ухвалення рішень. 

Але дуже цікавим для мене став той факт, що головою комісії став навіть не депутат попередньої каденції Назарук, Хвостенко, Олійник чи Міщенко, а саме Болдирєв

Сфера інтересів у Болдирєва от така.

Він підписаний на сторінку нардепа Олександра Дубінського, якого не так давно вигнали з фракції “Слуги народу”.

Для розуміння громади, безробітний Олександр Болдирєв, який має квартиру в Києві і Гостомелі, балотувався по 1 округу в селищі (Меблева, Лісова та приватний сектор) і партійний з’їзд “Нових облич” поставив його під першим номером на цьому окрузі. Той хто йде першим номером – майже гарантовано може потрапити до ради, якщо інші кандидати на окрузі зберуть йому достатньо голосів у загальний кошик. Щоправда, якщо ці інші кандидати набирають більше 25% виборчої квоти, то Болдирєв тоді не проходить, а проходять ті, кого обрали виборці від цієї партії. Тобто з 1 округу мали пройти – Слюсаренко, Назарук, Хвостенко. Як і записано на сайті ЦВК.

Болдирєв отримав аж 7 голосів. А Слюсаренко, який відмовився від мандату в селищній раді – кілька сотень.

Але 1 місце на окрузі  Болдирєву не допомогло. За результатами виборів до ради він не потрапляв – квоти набрали Назарук, Слюсаренко і Хвостенко

Ось список тих, хто пройшов від “Нових облич”. До речі, жодного депутата по ДОЗу.

Тепер давайте подивимося на список депутатів від УДАРу, які є станом на 4 лютого на сайті ЦВК. Чижевський та Циганенко ще не набули повноважень, а їх вже вивісили на сайті. Це говорить про те, що інформацію до ЦВК наше Коцюбинське СТВК подало. А от Болдирєва, якого так протягували “Нові обличчя” вже кілька місяців на сайті немає. 

Слюсаренко значиться на сайті ЦВК депутатом двох рад (Бучанської райради і Коцюбинської), що по суті є неможливим.

Тобто, якби депутат Слюсаренко не відмовився від мандату в Коцюбинській селищній раді, Болдирєв не отримав би мандат. Але він був потрібним. Болдирєва, якого поставили на 1 окрузі на 1 позицію, щойно входить у повноваження стає головою земельної комісії. Не виключено, що Слюсаренко пішов в райраду, яка не має по суті повноважень, щоб звільнити місце Болдирєву.

До речі, на дільниці в ліцеї під час підрахунку голосів, Болдирєва не було. Були Павло Назарук та перший номер списку “Нових облич” Катерина Корбут-Ющенко.

Болдирєв чомусь був значно важливіший для “Нових облич”, ніж колишній депутат і “ідейний натхненник” дерибану Біличанського лісу Владислав Євстєфєєв. Євстєфєєва на іншому окрузі поставили третім, а це значить, що по округу він майже не мав шансів пройти – лише за списком.

Тобто попри те, що партія Болдирєву дала високе місце – він майже не інвестував свій час, проте одразу отримав головування в земельній комісії.

Членами земельної комісії, окрім Болдирєва, є депутати, які мають конфлікт інтересів – їхній бізнес розташований на території селища. Олександр Хвостенко, який голосував за дерибан Біличанського лісу та став власником ділянки в Біличанському лісі, за попередньої каденції приховав в декларації 3 магазини та нежитлове приміщення.

Без імені

Як і представниця “Нових облич” Юлія Главацька та екс-регіонал Рожанський який тепер у “Слугах народу”, Хвостенко входив за головування Вадима Садовського до депутатської групи “Спільна мета”, яка обстоювала дерибан Біличанського лісу. Хвостенка повторно обрали в 2016 році як самовисуванця. Кілька разів виборці намагалися його відкликати, але їхню ініціативу заблокували члени ТВК, які представляють партії.

Депутат володіє декількома торговими точками в селищі.  Він голосував за дерибан Біличанського лісу, коли разом з депутатською більшістю та Садовським відхилив протести прокурора, також має в лісі ділянку, оскільки був депутатом попереднього скликання. Входив Хвостенко до комісії з питань землекористування, торгівлі та побутового обслуговування. В цій комісії мав ймовірно конфлікт інтересів, оскільки має торгові точки в селищі.

Сергій Міщенко значився з-поміж депутатів, дохід яких суттєво нижчий прожиткового мінімуму.

Без імені

Олексій Олійник теж має свій бізнес у селищі.

Окрім 5 представників від “Нових облич” в комісії є по 1 представнику від ЄС та “Слуги народу”.

Віктор Анісімов (ЄС) – військовий, який йшов в 2016 році в команді Матюшиної, а потім перейшов на бік “Нових облич”. Спершу на громадських слуханнях він не голосував за збереження стаціонару на вул. Лісова. Мешканці його округу його відкликали і потім знову таки обрали. Згодом політик взяв участь в перевороті, щоб зняти голову, яка представляла фракцію БПП. Тепер він виграв вибори як представник ЄС. Ця партія у Коцюбинському в коаліції зі “Слугами народу” та “Новими обличчями”.

Віталій Головня – представник “Слуг народу”. Працює в Епіцентрі. У попередньому скликанні разом з “Новими обличчями” брав участь у перевороті влади. Як і Анісімов, обирав депутата Миколу Єременка псевдосекретарем Коцюбинської селищної ради, аби він виконував функції голови.

Таким чином земельна комісія – це лакмус для “Нових облич”. Для порівняння в комісії ЖКГ лише 3 членів комісії. І жодного від “Нових облич”. Тобто питання землі цікаве “Новим обличчям”, а ЖКГ – ні. Це при тому, що якщо треба було б мати в земельній комісії більшість – то можна 2 депутатів сміливо відправити займатися питаннями господарства.

Авторка: Наталія Коломієць, голова фракції “Голос” у Коцюбинській селищній раді

1 Comment

  1. Анонім 10 Лютого 2021 at 16:54

    Автор – коломієць? Та не смішіть мене:)) стаття склепана Федорів:)) а чого про свого лепутата від Голосу, безробітного, але з трьома квартирами і джипом, що живе в Атланті, мовчите?!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539