Професійний член: як “чорний” реєстратор з Ірпеня став головою ОВК на Франківщині

0

Наразі на Франківщині триває підрахунок голосів за кандидатів у народні депутати, про це повідомляє Рух ЧЕСНО. За вимогами Виборчого кодексу засідання ОВК, на якому приймають протоколи та виборчу документацію, має бути безперервним. Але з п’ятої години ранку у членів ДВК не приймають документи. Люди вкрай виснажені. На вимогу Руху ЧЕСНО впустити людей у приміщення, аби ті могли бодай присісти, зрештою відреагували, і члени ДВК зайшли у приміщення ОВК.

Два штаби ще в ніч із 28 на 29 березня надали дані з паралельного підрахунку. Згідно з їхніми даними, з незначним відривом у кілька сотень голосів перемагає Олександр Шевченко (“За майбутнє”). Представник “Слуги народу” Василь Вірастюк оголосив себе переможцем, але даних із паралельним підрахунком голосів не оприлюднив.

Голова ОВК від партії “Голос” Руслан Кашніков сьогодні вночі залишив засідання. Про це повідомили спостерігачі. За їхніми словами, це сталося близько першої ночі 30 березня. Кашніков послався на те, що погано почувається. Разом з ним засідання залишили ІТ-фахівці, які мали б вносити дані у систему. О другій ночі з’явилася інформація про замінування ОВК, і робота була паралізована.

Станом на 15.00 на ОВУ відсутні дев’ятеро членів комісії. Немає кворуму, щоб приймати протоколи.

Рух ЧЕСНО вирішив з’ясувати, хто ж такий Руслан Кашніков, який залишив головування в комісії. Як виявилося, він не є мешканцем Надвірної і навіть Франківщини.

Він має досвід роботи на виборах різних рівнів від різних партій та різних кандидатів, ще й у різних округах Київської та Львівської областей. Загалом був у складі комісій сім разів, починаючи від Юрія Бойка, Петра Порошенка, партій “Правий сектор” та “5.10”, а нині — від партії “Голос”.

Крім того, Кашніков — саме той реєстратор, який у 2018 році поновив у реєстрі на посаді ексмера Полтави Олександра Мамая. Цього політика усунули від повноважень депутати Полтавської ради. Тоді Кашніков очолював державне підприємство “Київоблреклама”, яке зареєстроване в Ірпені за тією ж адресою, що й міська рада.

Читати також: Що вдалося зробити меру Полтави за 100 днів

На тому ж підприємстві працювала ще одна “чорна” реєстраторка — Олена Скоріна, яка так само незаконно замінила в реєстрі селищну голову Коцюбинського (Київська область) Ольгу Матюшину на самопроголошену голову Юлію Главацьку.

Рух ЧЕСНО намагається з’ясувати у “Голосу”, як Кашніков став головою ОВК на Франківщині і чому блокує підрахунок голосів. Але станом на зараз це з’ясувати не вдалося. О 16:00 стало відомо, що партія провела заміни. Ось список оновленого складу ОВК.

Керівництво та члени комісій стратегічно важливі на виборах. Саме ОВК затверджують протоколи з результатами виборів, які привозять члени ДВК, і відповідають за те, щоб вони були належним чином відображені в електронній системі. Тобто можуть або відобразити чесні результати виборів, або спотворити їх.

Читати також: 15 000 $ за місце в комісії. Як працює чорний ринок на виборах

Нагадаємо, за кілька днів до виборів Володимир Зеленський та ОДА використовували адмінресурс для агітації за Вірастюка. Крім того, Рух ЧЕСНО проаналізував звіти кандидатів і з’ясував, що Шевченко не відобразив у своєму звіті 12 тис. доларів на рекламу у Facebook. Також за тиждень до виборів поширювали інформацію з результатами фейкових соцопитувань, які були вигідні низці кандидатів.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539