Чому Верховна Рада має блокувати збільшення меж Ірпеня?

0

У четвер 29 липня депутати Ірпінської ради мають наміри збільшити удвічі площу міста. З 1729 га зробити аж 3709. А це значить, що під загрозу забудов найближчим часом попадуть ліси та луги поблизу Ірпеня, адже влада вже використала навіть території, що  місту не належали. 

Як наслідок після хаотичної забудови всі відчувають проблеми з інфраструктурою і блогери навіть вивели топ-10 причин, чому не варто купувати житло в Ірпені.

На цій мапі видно чинні межі Ірпеня – світло-зелені. Темно-зеленим позначені землі, які влада Ірпеня хоче забрати собі. А жовтим кольором позначена заповідна територія Смарагдової мережі, яка має перебувати під охороною держави.

Замість цієї Смарагдової мережі з’являються висотки, для побудови яких вивозять торф і натомість засипають під фундамент гори сміття, в тому числі і будівельного.

Всі прекрасно знають, що межі міста змінити може лише Верховна Рада України. І тут пішак Карплюка – міський голова Олександр Маркушин сподівається на допомогу свого кума. А кумом є, як повідомляють у ЗМІ, не хто інший, як голова комітету Верховної Ради з питань місцевого самоврядування – Андрій Клочко (“Слуга народу”). 

Не даремно ж нардепа показують в сюжетах на ITV – це інформаційний канал оточення Карплюка. А ще в Клочка з’явилася в Ірпені приймальня. Ми з активістами були в комітеті і мали розмову і з Клочком, і з його заступником – Олександром Качурою (“Слуга народу”). Говорили про ганебний генплан і межі міста, які розширюють для дерибану.

Після нашої розмови реакція народного депутата була протилежною до наших очікувань. Одразу пішла вказівка протягувати новий землеустрій меж міста через сесію, щоб потім Клочко протягував це питання через парламент. 

Ірпінь давно виліз за свої межі зі своїми незаконними забудовами і це не що інше, як спроба їх узаконити. Три роки тому на сесії Ірпінської міськради зі скандалом протягували генплан міста, який відголосували за кілька хвилин, коли містян били тітушки. 

І що цікаво, навіть після громадських обговорень у проєкті генплану були квартали садибної забудови, а на карті, яка є зараз, всі ці квартали – це землі під висотки(на мапі обведені салатовим).

А на цій мапі ми нанесли нові ЖК, але ніхто не знайде в місті достатню кількість нових садочків чи шкіл. Це при тому, що Карплюк після прийняття генплану переконував нас, що висотки більше в центрі Ірпеня не будуватимуть.

А на роботу десь 40% мешканців міста їде в Київ у заторах.

Така кількість машин і те, що вирубали масово зелені зони, звісно, негативно позначилося на якості повітря. Подивіться, як зелені смуги плавно зникають і натомість з’являються жовті та помаранчеві смуги, що свідчать про забруднення.

Ірпінь отруює не лише себе, а й Київ. З 20 висоток у річку Бучанку течуть нечистоти.

Далі їх несе течія в річку Ірпінь, а звідти навпростець до Дніпра.

Що робити парламентарям? Народні депутати повинні розуміти, що через коліно узаконювати те, що хоче Карплюк та його команда не можна. Мають бути проведені інвентаризація, стратегічне екологічне оцінювання (СЕО), встановлені факти незаконного розпорядження Ірпінської радою землями за межами міста, щоб винні були притягнуті до відповідальності.  

Народні депутати не мають ставати інструментом в руках команди Карплюка і зважати на те, що інтереси в комітеті буде лобіювати Клочко, який за інформацією місцевих ЗМІ, є кумом Маркушина.

Авторка: Олена Старшинова, ГО “Впливова громада”

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539