Звіти опозиційних фракції УДАР та “Голос” за рік роботи в Коцюбинському

0

Як Ваші депутати, які декларували підзвітність перед виборцями звітуємо про свою діяльність наприкінці 2020 та у 2021 рік.

УДАР, “Голос” та “Свобода” декларували виборцям Коцюбинського у підписаному меморандумі кілька стратегічних цілей, зокрема, збереження Біличанського лісу та приєднання до міста Києва. 

Збереження Біличанського лісу

  • винесено межу Нацпарку в частині Біличанського лісу в натуру на кадастровій карті. Це результат 7 років роботи. Цьому передувала участь в робочих групах при Мінекології та серія одиночних пікетів під Офісом президента, в яких взяли участь зокрема представники УДАРу – Олександра Куцан, Ігор Чижевський, представник “Голосу” Сергій Бовкун, Людмила Люшненко та громадські активісти й мешканці селища Коцюбинське.

  • з лісу прибрали незаконно встановлені електроопори та МАФ біля озера. 

Після того, як в лісі поблизу озера селищна рада у незаконний спосіб почала вбивати сваї, голова фракцїі “Голос” Наталія Коломієць звернулася до народної депутатки від “Голосу” (група “Справедливість”) Юлії Клименко і подала звернення до правоохоронних органів та мобілізувала фракцію “Голосу” в Київраді, а голова фракції УДАР Олена Сокотюк залучила Київську міську державну адміністрацію та комунальні служби Києва для того, щоб усунути з нацпарку незаконно встановлені об’єкти. Під час однієї з сесій, коли Юрій Устіновський підняв це питання на нього та Олену Сокотюк, яка проводила зйомку напали депутати, зокрема Олександр Хвостенко (“Нові обличчя”) вдарив Сокотюк по голові. За цим фактом відкрито кримінальне провадження.

  • також упередили спроби захоплення території Біличанського лісу біля вулиці Пономарьова. Звернулися до КП “Святошинскье ЛПГ” для того, щоб встановили надовбні там, де частину лісу зачищали комунальники і закидували сміттям.

На цьому ж місці, де знищили молодняк, ініціювали висадку дубів. Саджанці поросили у КП “Святошинське ЛПГ” і запросили громаду долучитися. Для дітей, які брали участь у висадці, ми традиційно підготували іменні таблички, який виготовив Дмитро Куцан.

  • робоча група обласної ради визнала, що у Схемі планування Київщини в частині Біличанського лісу, який включили в територію області, є помилка і рекомендувала її виправити. У засіданнях робочої групи та під час сесій облради, коли розглядали це питання були присутні – Сокотюк, Коломієць, Журавель та Куцан.

    • завдяки фракції УДАР в Бучанській райраді вдалося оперативно отримати рішення, яке неправомірно розширило межі селища Коцюбинське з 87 га до майже 3 000 га. Віталій Кличко заявив про те, що столиця подала позови до суду, щоб скасувати рішення райради та облради.
  • профільний підкомітет Верховної Ради різко розкритикував рішення облради, райради та Коцюбинської ради і дав рекомендації привести все у відповідність до закону. У засіданні підкомітету брали участь голови фракцій УДАР Олена Сокотюк та “Голосу” Наталія Коломієць. 

На жаль, на сесії облради 24 жовтня було вкрай мало депутатів, і рішення про зміну Схеми планування області не набрало потрібної кількості голосів (забракло 6 “за”). Але на одній із найближчих сесій облради нам пообіцяли знову винести це питання. Наголошуємо, що в обласній раді немає представників УДАРу та “Голосу”.

Що стосується приєднання селища до міста Києва, то наша команда працює на рівні облради та профільного комітету Верховної Ради, надаючи зведену аналітику політикам про “спроможність” громади, яка може вплинути на потрібне громаді прийняття рішення про приєднання, та результати громадських слухань. Адвокація в цьому питанні проводиться постійно і шляхом перемовин із нардепами.

ЖКГ

УДАР та “Голос” рік вимагає звіту від комунальників селища про результати роботи, бо на низці сесій “Слуги народу” і “Нові обличчя” лобіювали виділення кількох мільйонів гривень для комунальних підприємств. Перед тим як давати підприємствам кошти громади – платників податків – ми маємо знати, як управляють цими коштами підприємства і чи ефективно вони їх використовують. 

Громада платить кошти, а є немалі борги водоканалу та за опалення. Про що писала Наталія Пилипенко (УДАР), яка проаналізувала витрати бюджету у 2020 році і дійшла висновку, що це був бюджет проїдання і працював він на передвиборчий піар, а не на забезпечення стратегічних питань в медицині та освіті.

Стратегічних питань бюджет 2020 та 2021 року для громади не вирішив. Дуже часто мешканці залишалися без водопостачання, це при тому, що на ремонт водонасосної станції витрачалися кошти у розмірі 2 млн, що проаналізував Ігор Чижевський.

При цьому Сергій Даніш “братається” офіційно з Ірпенем і виводить на соцслужби Ірпеня з нашого бюджету кошти, бо наша громада не може бути самостійною. Про що писала Наталія Коломієць, яка отримала дані від фракції “Голос” в Ірпені.

Звітувати за стан справ у Коцюбинському комунальники мають не лише з точки зору витрат та якості управління, а й з точки зору наданих громаді послуг. Так Олена Сокотюк проаналізувала публічно Акт, де йдеться про 21 порушення з боку УЖКГ “Біличі” під час здійснення водопостачання населенню. І про ці порушення і Сергій Даніш і керівництво УЖКГ “Біличі” не просто замовчували, а УЖКГ інформувало, що вода в кранах належної якості.

За зверненням Владислава Журавля УЖКГ Біличі робить ремонт теплолічильника за адресою Меблева 8, щоб жителі оплачували за тепло, згідно показників використаного тепла, а не по квадратурі.

Восени цього року Владислав Журавель звернувся за порадою ситуації з каналізацією до “ударівця”, колишнього очільника Солом’янської РДА Довбаня І.М., за якого було проведено магістральну каналізацію в приватному секторі Києва. Він порадив управлінця ЖКГ, яке надало відповідну консультацію та алгоритм дій, які потрібно зробити, щоб каналізувати весь приватний сектор. Відповідно депутат  подав звернення до селищної ради з вимогою розпочати роботи із розробки проекту для подальшого прокладення каналізації по приватному сектору.

Крім іншого, наші комунальні підприємства при отриманні документів від мешканців зобов’язують їх надавати акти депутатів, щодо перевірки житлових умов. Жодного разу нікому не відмовили, але з тим пояснюємо людям, що це не є обов’язок депутата, а задача відповідних служб.

Бюджет 

Громадою ми допомагали аналізувати витрати з бюджету селища, щоб довести неефективне управління коштами платників податків. Зокрема значна частина йде на завищені зарплати працівникам ради та їхній комфорт – нова машина, чайник, кавоварка і навіть вода для чаю закуповується.

І список цих нераціональних витрат можна продовжувати – це мільйони гривень.

У листопаді місяці представники фракцій УДАР та “Голос” подали звернення до Коцюбинської ради із пропозиціями, на що можна витратити кошти платників податків у 2022 році. До списку зокрема включені і ті пункти, які обіцяли виконувати представники різних політичних сил, які входять до більшості в Коцюбинській раді – “Слуги народу”, “Європейська солідарність”.

Не може бути так, щоб базові потреби громади, такі як гарячі сніданки в школах бюджетним коштом були відсутні. Не закриті елементарні потреби учнів – відсутні підручники.

Ми вважаємо, що з бюджету селища, якого не вистачає на те, щоб закрити всі потреби, йде дуже значна частина коштів на озеленення селища й на те, щоб утримувати зелені насадження. Чого вартує закупівля скутера в УЖКГ “Біличі” для поливу. Це при тому, що селище – це анклав в лісі.

Ми переконані, що озеленення можна зробити силами небайдужої громади, а бюджет має максимально працювати на освіту, медицину та закривати ті потреби, які є нагальними.

До озеленення ми долучаємо громаду – мешканців селища та регіону. Так на Меблевій у День пам’яті та примирення разом з Юрієм Устіновським та Олександрою Куцан та мешканцями ми озеленили дитячий майданчик у Біличанському лісі.

А біля пам’ятника України молодої, де колись росли подаровані Максимом Медвєдєвим кущі троянд, які вночі покрали, висадили разом з Людмилою Буток, Юрієм Устіновським та Оленою Сокотюк масивні кущі дерену, які красти буде значно важче. Вони прижилися і ростуть.

Також висаджували на Меблевій павловнії, каштани та інші дерева. Павловнії були придбані коштом, який Меблева 11-б зібрала завдяки вторсировині, а саджанці каштанів вдалося знайти пророслими у купі листя поблизу приміщення колишнього стаціонару. Відповідно додаткових коштів з бюджету, щоб озеленювати територію селища по суті не треба витрачати.

Транспорт

Попри передвиборчі обіцянки Сергія Даніша та “Слуг народу” дати дітям безкоштовний проїзд, проїзд не просто став платним, а ціна зросла майже удвічі. Голова фракції УДАР Олена Сокотюк та Олександра Куцан написали як мешканки селища звернення на ОДА. За законом, повноваження депутата діють лише в межах громади, яка його обрала – у даному випадку це селище Коцюбинське, ані в УДАРу, ані в “Голосу” на рівні області немає депутатів, щоб піднімати це питання, на відміну від “Слуг народу” та “Європейської солідарності”, які представлені і на рівні області, і на рівні селища.

Відповідь на звернення з ОДА надійшло через кілька місяців і ОДА, яке підписує з перевізниками договори, запевнила, що на ціни не впливає. Таким чином побороти монополію без важелів впливу з боку центральної влади та без представництва в облраді вкрай важко.

Але завдяки ініціативі депутата Володимира Колесніченка вдалося запустити в селищі альтернативний вид транспорту BikeNow. 

Відкритість у роботі ради 

Також наша команда завжди декларувала відкритість у роботі органів самоврядування як цінність.  На жаль, селищний голова Сергій Даніш та секретарка ради Юлія Главацька не інформують належним чином громаду та депутатів про час проведення сесій та не забезпечують порядком денним. У порушення закону вони проводять низку сесій у таємному режимі.

  • відповідні звернення з вимогою усунути порушення написані на селищну раду головами фракцій УДАР Оленою Сокотюк та “Голос” Наталією Коломієць. Також депутати УДАРу Володимир Колесніченко та Василь Циганенко зверталися до селищного голови з вимогою надати проекти рішень різних сесій. У зв’язку з тим, що звернення були проігноровані, що є в першу чергу порушенням прав виборців, Рух ЧЕСНО звернувся до регламентної комісії Київської обласної ради, додавши звернення депутатів УДАРу та Голосу, і регламентна комісія відправила звернення до КСР з вимогою дотримуватися закону.
  • стріми з сесійних засідань для громади забезпечують представники команди УДАР – Олена Сокотюк та Юрій Устіновський
  • Сергій Бовкун та Владислав Журавель як секретар постійної комісії з питань соціального захисту, освіти, культури, молоді та спорту, а Олена Сокотюк як членкиня комісії з питань ЖКГ інформують громаду про розгляд питань на комісіях ради. 
  • Владислав Журавель висвітлював проведення конкурсу на посаду директора ліцею в режимі онлайн та оприлюднив результати конкурсу для громади, щоб мешканці селища знали цю важливу інформацію.

Спільно з громадою нам вдалося домогтися того, що зрештою запрацював сайт ради, де почали з’являтися порядки денні. 

Доступність банківського сервісу

Окремо зазначимо, що доступними мають бути не лише проєкти рішень ради, а й сервіс, який надає банківська сфера. Так у селищі є проблеми з елементарними речами – можливістю зняти гроші із банкомату. Тому депутат Володимир Колесніченко звернувся до ПриватБанку з проханням вирішити проблему доступу до банкомату.

Офіційно отримати відповідь не вдалося, але стало відомо, що Приватбанк планує встановити цілодобовий банкомат у “Форі”, яка розташована в Атланті-2, і працює цілодобово.

Наша команда дотримується традиції звітування перед громадою за свою роботу і надає звіти публічно.

(Звіт редакції “Громада Приірпіння” наданий головами фракцій Оленою Сокотюк (УДАР) та Наталією Коломієць (“Голос”).

Tagged with: ,

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539