Опалювальлний сезон для ДОЗу: що ж із тарифами?

0

Це історія про те, як комунальне підприємтсво з селища виставляло захмарні тарифи за опалення, але гроші теплопостачальній організації не перераховувало. Комунальників не обходило, що працював тепловий лічильник і були чіткі показники. Вони вирішили, щоб населення переплатило кілька мільйонів. І при цьому знову-таки не платили гроші теплопостачальній організації. Як результат утворився борг більше 11,3 млн грн. Звісно, що вимоги низки депутатів ради від УДАРу і Голосу, які вимагали звіту УЖКГ перед громадою, владою селища ігнорувалися.

Все відбулося тоді, коли ще не було війни. Природно, що в серпні в моїх сусідів, які опинилися всі заручниками однієї ситуації, виникає питання, яким буде опалювальний сезон 2022-2023 рр. Тому як депутатка ради даю роз’яснення щодо ситуації, яка склалася на сьогодні.

Як утворився не наш борг

На початку опалювального  сезону 2021-2022 рр. склалася важка ситуація з підключенням опалення у житлових будинках масиву ДОЗ. Надходило безліч скарг від мешканців, а відповідь теплопостачальної організації на депутатське звернення шокувала. 

З’ясувалося, що з моменту підписання договору, а саме з 2018 року, УЖКГ “Біличі”  не перерахувало жодної копійки за спожиту теплову енергію на теплопостачальну організацію, які сплачували мешканці. 

Запустили тепло лише за умови переведення споживачів на прямі договори, пізніше керівництво теплопостачальної організації відмовилося від цієї ідеї (причина банальна – гігантський борг), що вилилося в несанкціоноване підключення до тепла. 

Оплачувати спожиту теплову енергію мешканці масиву ДОЗ також не мали можливості, оскільки квитанції взагалі не надходили, тому ніхто не розумів, яка вартість тепла. 

УЖКГ “Біличі” таки виставили рахунок за листопад-грудень 2021 року (вартість кв.м.- 17.99 грн.)  з великим запізненням. Вранці 8 червня 2022 року в чаті з’явилося повідомлення від мешканки, яка була шокована наступними  захмарними рахунками за опалення, які прийшли одночасно за три місяці. Це збурило усіх мешканців масиву ДОЗ, оскільки опалення будинків як було не якісне, бо в квартирах холодно, так і залишилося, тарифи на централізоване опалення теплопостачальна організація не піднімала з 01.01.2019 р., а зима виявилася теплішою ніж в попередній опалювальний сезон.  

Мешканці зібрали загальні збори щодо захмарних тарифів, які сягали більше 36 грн. за кв.м., бо ні таких тарифів, ні споживання будинками масиву ДОЗ такої кількості теплової енергії (745 Гкал)  ніколи не було, тому вирішили колективно звернутися до УЖКГ “Біличі” з вимогою зробити перерахунок по теплу згідно показників лічильника, як того вимагає закон “Про комерційний облік теплової енергії”, яке було зареєстроване 20.06.2022 р, а 23.06.2022 р. в Коцюбинській селищній раді. Відповіді від державних установ мешканці поки що не отримали.

Згідно звітних відомостей спожитого тепла (Гкал) та теплоносія теплового лічильника №029377, який веде облік спожитого тепла будинками мікрорайону ДОЗ встановлено, що в  опалювальному сезоні 2021-2022рр. фактично спожито теплової енергії:

Згідно договору №1420313 від 20.11.2018р. між КП “Київтеплоенерго” та УЖКГ “Біличі” на поставку теплової енергії для потреб опалення, а саме п2.2.5 Постачальник (КП “Київтеплоенерго”) зобов’язується здійснювати перевірку роботи приладів обліку та стану теплоспоживального обладнання  не менше одного разу на рік.

Тобто, тепловий лічильник згідно договору працював та був повірений. За фактично спожиту теплову енергію  УЖКГ “Біличі” має заплатити КП “Київтеплоенерго” –          2 489949,51 грн з ПДВ,  замість 4 224986,87 грн. з ПДВ, виставлених йому згідно актів прийому-передачі, а різниця складає – 1 735037,36 грн. В свою чергу, УЖКГ “Біличі” не маючи на це підстав майже 2 мільйони гривень за не спожите тепло вирішив здерти з мешканців мікрорайону ДОЗ, а це майже 10 грн за 1м2. опалювальної площі квартири в місяць. Під час повномасштабної війни це можна розцінити як мародерство.

Подібна історія  вже була в 2019-2020рр, але тоді УЖКГ “Біличі” все ж таки зробив перерахунок, тому звісно ми вимагаємо та чекаємо від УЖКГ “Біличі” перерахунку по теплу за 2021-2022рр, а від Коцюбинської селищної ради контролю  за цим питання, оскільки вони мають дбати про добробут мешканців нашої Громади і не допускати порушення Закону. В іншому випадку залишаємо за собою право сплачувати тільки за фактично спожиту теплоенергію.

Авторка: Наталка Пилипенко, депутатка Коцюбинської селищної ради

 

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539