Військовослужбовців РФ засудили за злочини, скоєні в селі Бузова

0

Двох військовослужбовців РФ – Баяхсалана Шультумова та Павла Аганаєва – Києво-Святошинський суд заочно засудив до 12 років позбавлення волі. Їх визнали винними у порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

Вони знущалися з мешканців села Бузова, чоловіків били прикладами автоматів, шукали на їхніх тілах патріотичні татуювання та погрожували вбивством на очах жінок та неповнолітніх дітей. Військовослужбовці РФ відібрали у цивільних цінні речі та гроші й повідомили, що можуть повернутися і всіх розстріляти.

Уроженець Читинської області Шультумов та уроженець Республіки Бурятія Аганаєв на початку березня увійшли до села Бузова Бучанського району Київської області у складі окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу Сухопутних військ збройних сил Російської Федерації.

Село було повністю окуповане російськими військовими від 5 березня до початку квітня.

Протягом цього часу на село Бузова, що розташоване поряд зі столицею, здійснювалися масовані ворожі атаки, була зруйнована школа. Цивільне населення, за інформацією “Фактів”, російські військові розстрілювали під час евакуації, а будинки грабували.

Зруйнована школа в селі Бузова. Фото: О. Скотнікова

 

Від дій російських військовослужбовців, в тому числі Шультумова та Аганаєва, постраждало кілька родин, які перебували в одному з будинків у селі Бузова. Люди приїхали з Києва в село до родичів, сподіваючись, що під час обстрілів там буде спокійніше.

За словами однієї з потерпілих, 24 лютого 2022 року вона з міркувань безпеки вивезла дітей в село Бузова, де вимушена була разом із ними ховатися в підвалі одного з будинків. Там вони проводили дні і ночі, виходячи на вулицю тільки на короткі проміжки часу, оскільки в селі велись активні бойові дії.

Зі слів постраждалих, Аганаєв та Шультумов разом з іншими невстановленими військовослужбовцями РФ 1 березня увійшли до їхнього будинку в селі Бузова, де на той момент перебувало 11 мирних мешканців, і почали бити їх та знущатися з них.

“З метою придушення і залякування проукраїнськи налаштованих осіб із числа місцевого населення, із застосуванням фізичного насильства, погрожуючи вогнепальною зброєю особам чоловічої статі, які перебували в будинку, наносили побої та удари в різні частини тіла, завдаючи фізичного болю та моральних страждань чотирьом чоловікам, та застосовували психологічне насильство відносно трьох жінок та малолітніх дітей – чотирьох, дев’яти та десяти років”, – встановив суд зі слів потерпілих.

За словами однієї з жінок, 1 березня до їхнього будинку зайшла озброєна група окупантів, візуально двоє з них були чеченці, двоє слов’янської зовнішності, троє – буряти.

“Загарбники сказали, що вони являються розвідувальною групою, один із бурятів представився командиром. Усіх, хто був у підвалі, окупанти вивели на подвір’я, де тримали під прицілом. До будинку заводили по одному, щоб їм показували будинок та розказували, що де знаходиться. Пізніше чоловіків в іншій кімнаті поклали обличчям на підлогу, били прикладами. Перебуваючи в будинку та на подвір’ї, окупанти спілкувались між собою та радились, що робити з цивільними: розстрілювати, брати в полон чи залишити поки в підвалі. Через деякий час командир сказав, що прийняв рішення поки залишити цивільних у підвалі, але якщо слідом за розвідувальною групою підуть українські військові, вони повернуться та всіх розстріляють”, – повідомила в суді одна з потерпілих.

Під час огляду підвалу російські військові, в тому числі Шультумов та Аганаєв, яких потерпіла впізнала по фото, забрали вироби із золота, цінні речі та 60 тисяч доларів – кошти членів кількох родин та батька однієї з присутніх у будинку жінок, які він передав на зберігання.

Спілкуючись між собою, окупанти називали свої позивні “Жемчуг” та “Самурай”, завдяки яким в тому числі вдалося їх ідентифікувати.

3 березня одній із потерпілих вдалося разом із дітьми виїхати до Львівської області. Там жінка звернулася з заявою до Львівської обласної прокуратури.

“Стаття, за якою зареєстрований цей злочин, підслідна органам безпеки, тому Львівська СБУ здійснювала розслідування, а ми – процесуальне керівництво в даному провадженні. Враховуючи те, що всі свідки, неповнолітні діти, які також були потерпілими, знаходились на Львівщині й нами було проведено комплекс слідчих дій, встановлено обставини злочину, то генеральний прокурор своєю постановою доручила нам представляти інтереси держави в суді”, – розповідає прокурор Львівської обласної прокуратури Олександр Тимощук.

За його словами, вже у травні прокуратура спільно з СБУ та Управлінням стратегічних розслідувань провели комплекс слідчих дій та встановили цих осіб, яких в подальшому впізнали й потерпілі. За два місяці українськими правоохоронцями були встановлені номери мобільних телефонів Шультумова й Аганаєва та отримано підтвердження, що вони дійсно були в селі Бузова, у згаданому будинку. Були знайдені профілі вказаних осіб у соціальних мережах, встановлені їхні фото та проведені впізнання.

“Після цього Шультумову та Аганаєву повідомили про підозру та отримали інформацію від Головного управління розвідки про те, що вони покинули територію України та знаходяться в РФ. Це було підставою для здійснення досудового спеціального розслідування без їхньої участі, але з дотриманням процедур, з відправленням повісток на їхні домашні адреси, з публікацією в “Урядовому кур’єрі”. Також ми їм залучили адвоката з Центру безоплатної правової допомоги, оскільки злочин такої категорії вимагає обов’язково участі захисника”, – додає прокурор.

Як повідомив Олександр Тимощук, після того як була зібрана відповідна доказова база, справу скерували в Києво-Святошинський районний суд, за місцем скоєння злочину. Стаття, за якою обвинувачено військовослужбовців Шультумова та Аганаєва, підпадає під перелік статей, які дозволяють заочний судовий розгляд. На досудовому засіданні ці особи були оголошені в міжнародний розшук. Покарання вони понесуть одразу після того, як будуть затримані, оскільки стаття, за якою вони засуджені, не має терміну давності.

Адвокат Тарас Тимчишин, який представляв сторону обвинувачених в суді, повідомив, що прийшов на судове засідання для того, щоб була дотримана процедура:

“В суді я, як адвокат, звичайно, заперечував лінію обвинувачення, проте не було можливості узгодити правову позицію з підсудними, оскільки вони знаходяться в розшуку й контакту з ними не було. Апеляція не була подана, ніхто її не просив, я надавав послуги в рамках безоплатної правової допомоги”.

Суд повною мірою задовольнив вимоги прокуратури і призначив міру покарання Шультумову та Аганаєву у вигляді 12 років позбавлення волі.

Також суд задовольнив цивільний позов однієї з потерпілих та ухвалив стягнути із громадян Російської Федерації Шультумова та Аганаєва на її користь майнову шкоду, яка складається з 43 тис. доларів та 200 тис. гривень, а також 6 млн гривень моральної шкоди.

Як повідомив прокурор, вирок не був оскаржений у Київському апеляційному суді й 17 грудня вступив у законну силу.

Цей матеріал є частиною серії про воєнні злочини в Україні, створений у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.

 

Авторка: Олена Жежера

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539