Сухий пайок у школах до кінця навчального року

1

Голод — не тетка, а доктор | Здоровье | СЕГОДНЯ

П’ятдесят тисяч дітей на Київщині та Рівненщині залишилися без гарячого харчування в школах. Усі діти – мешканці четвертої чорнобильської зони. Їх мають годувати коштом держави.

Фірма “Іванківський школярик”, що виграла тендер на постачання їжі, від своїх обов’язків відмовилася.

Скільки ще учням гризти граніт науки на накладаннях, з’ясовували журналісти телеканалу СТБ.

На великій перерві в одному з ліцеїв на Київщини діти, зазвичай, йшли до їдальні. Але нині там висить замок.

Не харчують уже з півтора місяця. Тут більшість учнів ліцею мають чорнобильські пільги. Вони –мешканці четвертої чорнобильської зони радіаційного забруднення.

За законом такі діти мають отримувати безоплатні шкільні обіди. Міністерство соціальної політики на тендері визначає постачальника харчування. Черговий тендер провели в березні. Проте новий переможець годувати дітей відмовився.

У школі на Рівненщині, як і в Коцюбинському, з квітня учні без гарячої їжі.

“Весь інвентар: катрулі, обладнання – ми його поскладали просто в складі. Закрите. Все стоїть пусте, їдальня пуста. Оце лише дітки заходять, хто йде зі своїм бутербродом, треба ж дитині присісти, поїсти,” – говорить Алла Євтушок, завідувачка шкільної їдальні березнівської школи № 2.

Діти розповідають про меню власних обідів:

“Я, зазвичай беру з собою якийсь бутерброд чи млинчики з варенням. Компот… З подружкою ділюсь, як попросить.”

“Іноді беру бутерброди, іноді не беру. Іноді булочку купую, іноді ні.”

У міністерстві стверджують: діти на накладаннях через місцеву владу. Та, мовляв, не порозумілась з новими переможцями тендерів.

“В Рівненській області мало місце, що не надавались приміщення, обладнання… В Київській – аналогічно,” – пояснює через що виникли труднощі Лідія Дронова, перша заступниця міністра праці та соціальної політики України.

У місцевій адміністрації на Рівнинщиніз версією міністерства не погоджуються.

“Комбінат ішов на всі умови, які їм пропонували, вони погоджувалися і обладнання дати, і працівників своїх дати,” – розповідає Галина Ковальчук, замісниця керівника відділу освіти Березнівської РДА.

Розповідають, що клопіт був у самої фірми-підрядниці. Та, нібито, за документами, не мала права брати в оренду обладнання чи наймати працівників. Самі підрядники на зв’язок із журналістами так і не вийшли.

Міністерство ж відрапортувало: у середині квітня результати невдалих тендерів скасували.

Нині всім батькам готові видати компенсацію за відсутність харчування. Кажуть: треба лише подати до місцевого соцзабезу довідку зі школи.

У школі на Київщині міністерським запевненням не вірять. Тут аналізують факти: із усіх батьків звернутися по компенсацію наважилася лише одна мати. Щоб зібрати й подати документи, їй знадобилося кілька день.

“Декілька разів потрібно було з’їздити в Ірпінь в управління, вистояти чергу, здати ці документи… Довезти документи,” – розповідає деталі процедури Тамара Нетяга, директорка гуманітарного ліцею смт. Коцюбинське.

Компенсацію за відсутність харчування у квітні жінка отримає тільки наприкінці травня. Сума становить 180 гривень.

“Якщо сьогодні чи не найважливішим критерієм перемоги в тендері мінсоцпраці ставить вартість харчування, то це просто профанація цієї справи. То ми можемо дійти, що через 5 років у нас вартість харчування становитиме 1 гривню. Будемо радіти,” – прогнозує Віктор Бутник, керівник головного управління освіти й науки КОДА.

Посадовець радить повернути проведення тендерів до компетенції місцевих адміністрацій, але про це у міністерстві навіть не хочуть чути. Посилаються на законодавство.

Новий тендер на харчування дітей-чорнобильців тут обіцяють провести перед новим навчальним роком.

Нагадаємо, що після 25-х роковин чорнобильської трагедії, уряд вивчає, чи доцільно залишати 4 зоні її статус.

Якщо до кінця року його знімуть, разом із ним зникнуть і пільги, відтак дітей не харчуватимуть державним коштом. Тоді в мінсоцполітики стане на одину проблему менше.

За матеріалами СТБ.

1 Comment

  1. Винни 16 Травня 2011 at 13:08

    Льготы по четвертой чернобыльской зоне обещают вообще убрать в конце года, читал в прессе, типа все само рассосалось)))))))))))

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539