Суд захистив ліс і визнав незаконним претензії новоспеченого власника / Колонка автора

9

https://i0.wp.com/fayniphoto.narod.ru/Gallery/Priroda/Forests/full/37.jpg?resize=280%2C209Як виявилося, Коцюбинська селищна рада не є поодинокою у своїх зазіханнях на роздачу тисяч гектарів київського лісу.

Сусідній з нею Гостомель пішов тим самим шляхом і так само почав роздавати ділянки з лісом, який понад півстоліття обслуговує київське КП “Святошинське лісопаркове господарство” і який обліковується за Києвом.Показовим є і той факт, що інтересами Гостомельської селищної ради у цій справі опікувався той самий адвокат, що представляє в судах і Коцюбинському селищну раду – Денис Крайник.
Після довготривалої боротьби за рекреаційний ресурс держави, до якої підключилась і прокуратура, і зрештою Київрада, Феміда нарешті почула й проаналізувала докази у справі згідно з законом.

Проти Нового року Апеляційний суд Київської області виніс рішення на користь лісу і позбавив права власності першого з сотень громадян, яким селищні ради протизаконно роздали ліс у приватну власність.

(Нагадаю, що в Коцюбинському акти на ліс отримали депутати, їхні родичі й близькі, та, згідно з постановою слідчих, підставні особи.

Понад півтисячі гектарів депутатська більшість планує відвести, за вже поширеною практикою, на кооперативи.)

У рішенні суду апеляційної інстанції встановлені факти, які впродовж трьох років журналісти наводили у телесюжетах, статтях, колонках та блогах:

“По справі встановлено, що рішенням Гостомельської селищної ради від 17 вересня 2010 року за N1425-55У передано у приватну власність Ч***** А.М. земельну ділянку розміром 0,1 га для будівництва житлового будинку та господарських споруд за адресою: смт. Гостомель, вул. Щорса **, 27 жовтня 2010 року Ч****** А.М. видано державний акт на право власності на вказану земельну ділянку.

З матеріалів справи вбачається, що спірна земельна ділянка розташована на землях, що перебувають у постійному користуванні КП “Святошинське лісопаркове господарство”, належить до території міста Києва та є лісом, що підтверджується виявленими у справі письмовими доказами: копією рішення виконавчого комітету Київської міської ради від 9 червня 1959 року “Про встановлення межі міста Києва”, описом міської межі міста Києва, витягом з каталогу координат по межі міста Києва (а.с. 19-26, 49-68).

Відповідно до положень ст. ст. 38,39 ЗК України до земель житлової та громадської забудови належать земельні ділянки у межах населених пунктів і їх використання здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою.

З наявних матеріалів у справі вбачається, що спірна земельна ділянка знаходиться за межами населеного пункту Гостомель, землі запасу на території Гостомельської селищної ради не обліковуються, а генеральний план смт. Гостомель відсутній.

За наведених обставин Гостомельська селищна рада не мала права передавати спірну земельну ділянку у власність Ч***** А.М., оскільки вказана земельна ділянка відноситься до іншого населеного пункту і право розпоряджання нею відповідно до положень ст. 122 ЗК України Гостомельській селищній раді не належить.

Доводи відповідачів, що у комунального підприємства “Святошинське лісопаркове господарство відсутній державний акт на право постійного користування земельними ділянками, не заслуговують на увагу, оскільки відповідно до положень 5 Прикінцевих положень Лісового кодексу до одержання в установленому порядку державними лісогосподарськими підприємствами державних актів на право постійного користування земельними лісовими ділянками документами, що підтверджують це право на раніше надані землі, є планово-картографічні матеріали землевпорядкування.

За таких обставин колегія суддів доходить до висновку про те, що передача спірної земельної ділянки у власність Ч****** А.М. була здійснена з порушенням вимог закону, у зв’язку з чим оспорювань рішення селищної ради та виданий на його підставі державний акт про право власності на земельну ділянку відповідно до положень ст. ст. 155, 211 ЗК України підлягають визнанню недійсними та скасуванню.”

Новопризначений прокурор Ірпеня Андрій Іванович Шило, коли програли першу інстанцію в Ірпені, обіцяв, що прокуратура докладе всіх зусиль аби краще виступити в апеляції.

Це рішення колегії суддів (Антоненко В.І., Гуля В.В., Сашко Я. С.) є прекрасним прецедентом у багаторічній боротьбі за збереження тисяч гектарів лісу – легенів столиці й області.

Прокуратура Києва раніше вже повідомляла про те, що підготовлено 501 позов проти тих, хто отримав ділянки лісу в Коцюбинському 2008 року й частину таких справ вже прийнято до судового провадження.

Залишається сподіватися на те, що прокуратура продовжить непохитно захищати інтереси держави.

А задля збереження лісу від можливих зазіхань в майбутньому столичної влади – рекреаційному ресурсу варто надати природоохоронний статус, як того вимагають столична та сусідні громади у своєму зверненні до гаранта Конституції – Президента України.

Українська правда. Ірина Федорів.

9 коментарів

  1. гражданин 10 Січня 2012 at 21:40

    Шампанское в студию!!! Где Черников? Я обещал, что 2 декабря спрошу с него. Но был в отъезде. Теперь спрашиваю, какие там у него результаты касательно борьбы с плановыми рубками лесников? Там ответы должны были бы быть, если он обращался, из правоохранительных органов. Или же лучше спросить: где новый клип уважаемого клипмейкера? Ну, словом, все ясно. Кто с камерой по лесу бегает и кого за нарушение банят даже в ютубе, а у кого реальные судебные процессы. Черников, как безработный юрист, лучше бы работу искал… Да ему, видать, и некогда, помнится некогда он обещался возглавить борьбу в Европейском суде, когда дело до него дойдет… Только вот загадка, наш поселковый жириновський туда писать будет на английском или на французском?

  2. Avrora 10 Січня 2012 at 22:20

    Вообще-то в Европейский суд можно и на русском обращаться (Черникову на заметку :)) А в целом – позитивная статья, главное прецедент уже есть, а дальше суд будет принимать решения по аналогии и инерции)

    Да и еще интересно, где же обещанное объединение новых собственников леса и по совместительству “лучших” жителей Коцюбинского, которыми так нас пугал неуважаемый господин Черников? В землянках сидят?

  3. Іван 11 Січня 2012 at 19:14

    на преценденти ніхто не зважає(у випадку зацікавлення посадових осіб з партії регіонів і їх лакеїв). Потрібен активний громадський спротив. Кожен посадовець, кожен депутат що голосує за дерибан повинен бути відомий Громаді та підданий обструкції,та зневазі! Про антигомадську позицію лакуз,має знати все оточення зрадника(на вулиці, на роботі, в школі де вчаться діти та онуки). “Запалимо” під негідниками землю! Полонених не брати…

  4. Алеверды 11 Січня 2012 at 19:43

    Іро, вам треба лікуватися, оскільки ваша хвороба прогресує, банально, нецікаво, ЗАКАЗУХА… проплачена Києвом і Поповим. Ви так переймаєтесь Коцюбинським і Гостомельським лісом, що аж через вашу занадту зацікавленість абсолютно не бачите, які футбольні поля вирубує ваше “правильне” Святошинське ЛПГ. Слід замислитись над тим, що Київ під прикриттям “санітарна рубка” вирубує весь ліс Коцюбинського. А Іра все строчить свою “фількіну грамоту”. “Ира, замолчите свой ротик”.

    • Дмитро Хмельницький 13 Січня 2012 at 17:09

      Щодо “заказухи” – не смішіть. Якби Київ був зацікавлений у ваших страшилках для коцюбинчан (щоб легше було ними маніпулювати, мабуть?), то все відбулося би дуже швидко і без якоїсь там Федорів.

      А ми навесні підемо заліснювати “футбольне поле”, яке ви згадали. Приходьте й ви – лопат усім вистачить!

  5. Ірина Федорів 11 Січня 2012 at 21:13

    🙂 Те, що проплачено, – оце дійсно банально. 🙂

    Якщо є факти рубок незаконних лісниками – 050 419 12 49 або fedoriv.i#stb.ua. Чекаю документів.

    Кінцева мета – нацпарк.

  6. Шерлок Холмс 12 Січня 2012 at 20:22

    Гостомель и Коцюбинское – это разные истории и люди за ними “смотрящие”.
    В Гостомеле глава сельрады зарвавшийся прощелыга. У нас же за правой рукой Садовским стоит Евстефеев- приближенный к донецким. Вот они и ведут себя нагло, беспардонно ухмыляясь, зная что их нынешняя власть не тронет. Я как-то в октябре нашел кое-что о Евстефееве и его “концах во власти”. Могу лишь напомнить.
    http://kotsubynske.com.ua/2011/10/12/janukovycha-j-pshonku-u-selyschnij-radi-ne-spryjmajut-serjozno-kolonka-avtora/#comments

  7. lyda 16 Січня 2012 at 13:05

    Когда уже за Садовским прийдут из прокуратуры? Или будем ждать суд Линча..?

  8. LEX 17 Січня 2012 at 19:03

    Не варто чекати прокуратуру- лінчувати і все тут…

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539