У київраді ініціюють приєднання Коцюбинського до Києва? / Колонка автора

5

Невеличке селище Коцюбинське, розташоване під Києвом, вирішило збагатитися за рахунок столичного лісу. Спершу у 2008 році Коцюбинська селищна рада всупереч законодавству роздала у власність громадянам понад 500 земельних ділянок загальною площею близько 100 га, розташованих у Біличанському лісі. Певно, цього виявилось замало.

І тепер Коцюбинське хоче отримати ще майже 3,5 тисячі га знову ж таки київського лісу.

Стільки лісу хоче винищити Коцюбинська селищна рада

Селищний голова Коцюбинського надіслав до Київради для погодження як суміжною радою проект землеустрою щодо розширення меж селища – зверніть увагу – майже у 50 разів! Згідно із документами, наданими селищним головою Коцюбинського, планується збільшити площу селища до 4 тисяч 65 га за рахунок Біличанського лісу Києва, який обліковується за КП “Святошинське лісопаркове господарство”.

Як ліс перетворили на “деревну рослинність”…

Невже керівництво селищної ради вирішило, що Київ ось так просто візьме і віддасть тисячі гектарів свого лісу? Схоже, вони не були у цьому впевнені. Тож вирішили піти на хитрощі. У документах, наданих Київраді, вказано, що територію селища Коцюбинське планується розширити за рахунок “земель житлової та громадської забудови, віднесених до земель запасу, які зайняті деревною рослинністю в межах населеного пункту, що не віднесена до категорії лісів” площею 3 тисячі 421,8 га. Це ж якими винахідливими треба бути, щоби майже 3,5 тисяч га лісу обізвати “землями запасу, які зайняті деревною рослинністю”!

 Замість лісу друзі селищних депутатів будують собі пагоду

Звертаю увагу винахідливого керівництва Коцюбинського на те, що ліс біля селища відноситься до першої групи лісів категорії “санітарно-гігієнічні та оздоровчі”, які виконують природоохоронні функції і знаходяться під охороною держави. Саме такий висновок надали співробітники Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України. Також фахівці встановили, що вік соснового лісу складає 50-60 років, а подекуди трапляються дерева, яким уже 70-80 років. 

І ще один висновок, до якого прийшли фахівці Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України: ліс навколо селища Коцюбинське виконує важливу буферну функцію, зокрема з мінімізації негативного впливу важких металів та сполук, включаючи й міграцію радіоактивних елементів. Саме завдяки акумуляційній здатності лісових угруповань утилізовувати ці елементи суттєво зменшено вплив радіоактивного забруднення на Київ після Чорнобильської катастрофи. Переконаний, що більше ні в кого не залишилось сумнівів у необхідності зберегти Біличанський ліс.

Чи стане Коцюбинське Києвом?

Саме для збереження лісу з моєї ініціативи у Київській міській раді працюватиме тимчасова контрольна комісія, яка вивчить усі обставини щодо розширення меж Коцюбинського за рахунок території київського лісу. До речі, Коцюбинське уже примудрилось збільшити свою площу на 300 га. У документах, наданих Коцюбинським селищним головою, вказана існуюча площа селища як 396,1 га. А на офіційному веб-порталі Верховної Ради України значиться суттєво менша цифра – лише 87 га.

 Згідно із документами, селище Коцюбинське вкраплене у територію Києва

Для того, щоб у деяких посадових осіб Коцюбинської селищної ради не виникало спокуси й надалі збільшувати свою площу та роздавати столичний ліс, селище Коцюбинське варто включити до території Києва, а селищну раду – ліквідувати. Відповідну пропозицію я висловив у листі до президента Віктора Януковича та Верховної Ради. Сподіваюсь, вищі посадові особи держави підтримають цю ініціативу. Тим більше, що мешканці Коцюбинського скаржаться на безрезультатні спроби селищної ради вирішити питання із високими цінами на опалення та проїзд від Коцюбинського до Києва. За словами, мешканців Коцюбинського, за централізоване опалення вони платять по 12 гривень за 1 кв. м.

У разі приєднання  селища до Києва на території Коцюбинського будуть діяти значно нижчі столичні тарифи. А вартість проїзду вдасться знизити за рахунок того, що це вже буде не міжміський маршрут, як зараз, а міський, тобто люди платитимуть стільки ж скільки і за проїзд у межах Києва.

Місія можлива: Зберегти ліс

Для збереження лісу, йому необхідно надати природоохоронний статус, адже відповідно до закону “Про природно-заповідний фонд”, на об’єктах природно-заповідного фонду встановлюється заповідний режим та діють спеціальні вимоги щодо охорони їх території.

Ще одним важливим кроком є виготовлення документів на земельні ділянки, на яких розташований Біличанський ліс.

Усіх цих заходів необхідно вживати якомога швидше, адже з дозволу Коцюбинської селищної ради уже знищено не одну сотню дерев у Біличанському лісі. Зловмисників навіть не спинила кримінальна справа, порушена Святошинським райуправлінням міліції за фактом знищення зелених насаджень на території КП “Святошинське лісопаркове господарство”. Державна екологічна інспекція в Киві за дорученням столичної прокуратури провела повторну перевірку і з’ясувала, що впродовж тижня після порушення кримінальної справи було вирубано іще 101 дерево, чим завдані збитки державі на суму понад 300 тисяч гривень.

Тож ціна питання надзвичайно висока. Як представники інтересів столичної громади ми зобов’язані зберегти ліс для киян і захистити його від незаконних вирубок, які відбуваються з дозволу Коцюбинської селищної ради.

 

УП. Денис Москаль, депутат Київради, голова Партії Зелених України

5 коментарів

  1. Дмитро Хмельницький 1 Березня 2012 at 15:16

    Хай хоч до Львова, хоч до Донецька або Одеси приєднають, аби ліс був цілий. а то садовські всякі видали на дніпропетровців землю в лісі, аби в них собі її пригребти під кооперативи за безцінь. А тепер змінюють цільове призначення під багатоповерхову забудову, …-ки! Куди люди дивляться? За вкручену лампочку у під”їзді п”яти їм лизатимуть, не знаючи, як їх та їхніх дітей і онуків нещадно обдирають, позбавляючи чистого повітря, рідного лісу?

  2. Дмитро 2 Березня 2012 at 12:58

    Я тільки за, щоб приєднатись до Києва!!!

  3. Володимир 2 Березня 2012 at 18:30

    Людська жадібність і дурість не має меж. Так звані народні обранці грабують і нищать природу (в даному випадку ліс). Необхідно зупинити цих нелюдів. Необхідно все зробити, щоб не дати депутатам селищної ради, які служать сатані, а не людям, знищити наш ліс.

  4. Сосед 2 Березня 2012 at 18:59

    Я так же за присоединение к Киеву!

  5. Наталья 6 Березня 2012 at 21:15

    Я за присоединение к Киеву!!!!

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539