Продуктові набори від Цікаленка / Колонка автора

0

Чергова хвиля підкупу виборців від “Партії регіонів” прокотилась Приірпінням. Уповноважені  кандидатів у депутати від Партії регіонів розбрелись регіоном в пошуках  “чутливих” на продуктові набори виборців.

І якщо Петро Мельник цей раз обмежився особистою агітацією, то представники кандидата-регіонала Юрія Цікаленко вже вкотре роздавали продуктові набори.

Пайки розносились по квартирах де мешкають літні люди. Акцію присвятили Міжнародному дню людей похилого віку, не забуваючи при цьому агітувати за кандидата-благодійника.

Раніше, на цьогорічні травневі свята,  мешканці Ірпінського регіону вже отримували продуктові набори від депутата Київської обласної ради Юрія Цікаленка.

Тоді “благодійник” укомплектував поліетиленовий пакет:  газеткою про свої добрі справи, двома шматка шашлику,  четвертинкою чорного хлібу, пляшкою горілки та  шоколадкою.

Це була заздалегідь спланована агітаційна акція , бо тоді мало хто знав в Приірпінні про представника провладної “команди покращувачів сьогодення”.

Зараз у агітаторів були заготовлені  списки нужденних, що свідчить про гарну обізнаність посланців про те, де живуть малозабезпечені громадяни.

Це тільки підтверджує думку експертів про використання провладних кандидатів адмінресурсу, бо керівником ірпінського виборчого штабу є наближена до влади екс-секретарка Ірпінської міської ради Ольга Олійнич.

З цього випливає, що отримати інформацію про соціально малозабезпечених громадян для штабу Цікаленка було нескладно.

Попередні неодноразові звернення інших кандидатів щодо порушень виборчого законодавства в ОВК ,  ЦВК та суди не дали результату.

Ми задали декілька питань отримувачам продуктових наборів:

Чи знаєте від кого продукти?

Чи будете за нього голосувати?

Чи не вважаєте це підкупом виборців?

“Я вперше почула про Юрія Цікаленка від людей які дали мені пакет з харчами. Нічого раніше про нього не чула. Я взагалі не піду на вибори бо мені важко ходити,” –  відповідає Валентина Трохимівна, літня мешканка Ірпеня.

“Раніше мені проносили паску від Петра Мельника, потім сусідам принесли пакет на 9 травня, вони навіть не пам’ятають від кого. Зараз принесли олію, цукор і ще щось. Просили голосувати за Цікаленка. Розписався за отримання у відомісті-сказали це для звітності. Я запитав з якої він партії. Сказали, що позапартійний, самовисуванець. Газета про нього пише гарно, але я вже давно визначився за кого голосувати. Звичайно я розумію що нас підкуповують, але відмовлятись від продуктів не буду, бо вважаю, що це все купується за наші гроші, які у нас раніше вкрали,” – розповідає козацький старшина Петро, мешканець Ірпеня.

“Принесли пакет, але бабусі дома не було. Сказали, щоб передав їй коли прийде. Дали розписатись за отримання. Я ще не голосую, але шоколадку уже з’їв,” – говорить ірпінський школяр Мишко.

Я як представник громадської організації “Самозахист” розумію, що виборча кампанія активізувала ганебне соціальне явище – непрямий підкуп виборців.

Наша організація постійно моніторить ситуацію щодо подібних діянь кандидатів на нашому 95 окрузі. Я не здивований такою тактикою представника провладної політичної сили.

Ці методи вже приводили до влади мера м. Києва та деяких депутатів Ірпінського регіону. Дивує тільки позиціонування на електоральному полі Юрія Цікаленка як ревного християнина.

Адже така поведінка  не в’яжеться з основними принципами християнства. І хоча в Євангелії сказано: “Хто просить у тебе то дай йому”, але не можна, мені здається, розуміти ці слова буквально.

Господь заповідав по особливому творити добрі справи: якщо робите добрі справи то робіть їх таємно і щоб ліва рука не знала що робить права.

Іншими словами, застерігаючи від гріха гордині, Євангеліє радить подати милостиню у вигляді скоєння доброго вчинку і швидко забути про це. Більш того, Євангеліє радить не згадувати про добрі вчинки і нікому нерозповідати про нього. Це потрібно робити для того, щоб не піддатися спокусі від можливо виниклого марнославства й гордині, і не вихваляти самого себе.

Все ж знаю один приклад вартий для наслідування: загиблий хокеїст ярославської хокейної команди «Локомотив» Іван Ткаченко анонімно жертвував великі суми грошей на лікування хворих на рак дітей.

Про що громадськість дізналась тільки після трагічної загибелі хокеїстів «Локомотива» в авіакатастрофі.

В нашому ж випадку всі добрі справи  кандидата мажоритарника виглядають як непрямий підкуп виборців.

Хочу нагадати, що згідно Кримінально-процесуального кодексу, підкуп виборців може каратися до 2 років ув’язнення. Поняття підкупу чітко встановлено в законі про вибори народних депутатів. Закон регламентує підкуп наступний чином: підкуп – це є надання товарів та послуг, цінних паперів, лотерей за заниженими цінами, або безоплатно.

Непрямий підкуп може каратися попередженням кандидата чи партії з боку ЦВК.

Але це згідно діючого виборчого законодавства не призводить до зняття з реєстрації.

Ігор Домбровський, ІР ГО “Самозахист”.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539