Шашлики в лісі можуть заборонити – високий рівень пожежної небезпеки

0

Синоптики прогнозують, що 4-9 травня температура може 31 градусу. Щорічно в Україні реєструють від 2,5 до 7,5 тисяч пожеж.

Через високу ймовірність виникнення пожеж відпочинок в лісі з багаттям може підпасти під заборону.

Зараз інспектори управлінь надзвичайних ситуацій проводять рейди й перевіряють, як розкладають багаття відпочивальники.

“В мангалі розводити вогонь більш безпечно, ніж на землі. Люди забувають, що потрібно розчистити це місце, де розводять вогонь від колючих гілок, від трави. Треба пам’ятати, щоб вогонь завжди був під наглядом дорослих, щоб на місті була ємність з водою і вогнегасник,” – розповідає  журналістам телеканалу СТБ Олексій Лиходід, інспектор рай управління Державної служби надзвичайних ситуацій.

Шашлыки на мангале

Працівники київського управління Держслужби з надзвичаних ситуацій оприлюднили на своєму сайті інструкції, як правильно розкладати вогнище з дотриманням протипожежної безпеки:

-Підготуйте місце для розпалювання вогнища (розчистіть від сміття, трави, листя, обкопайте, обкладіть камінням або обсипте землею/піском).

-Не залишайте вогонь без нагляду.

-Залишаючи місце відпочинку, заливайте вогнище водою або засипайте піском.

-Пожежу може спричинити просякнута мастилом, бензином, гасом чи іншою горючою речовиною ганчірка, і навіть заправка паливного баку машини під час роботи двигуна.

-До займання нерідко призводять непогашені сірники та цигарки. А залишена на сонячній галявині пляшка чи уламок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи.

-Забороняється підпалювати ліс, аби подати сигнал про порятунок, а також підпалювати суху траву на галявинах у лісі та на землях, що межують з лісами.

Якщо Ви опинилися в осередку пожежі, фахівці радять:

-не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається, у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову і обличчя одягом;

-з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;

•якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, увійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте шаром повітря, що знаходиться низько над поверхнею землі, тут воно менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком тканини;

•загасити полум’я невеликих низових пожеж можна, забиваючи його гілками листяних порід дерев, заливаючи водою, закидаючи вологим ґрунтом та затоптуючи ногами;

природа

•під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу.

•особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, по можливості, перевіряючи палицею глибину шару, що вигорів;

•після виходу з осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

При сильному задимленні використовуйте для себе та дітей, під час перебування на відкритому повітрі, зволожені п’ятишарові марлеві маски, або зволожену, складену у декілька шарів тканину (рушник).

У разі виникнення симптомів отруєння продуктами горіння необхідно негайно звернутися до лікаря. Нагадуємо, що такими симптомами є: швидко виникаюча втома, головний біль, неможливість зосередитись, повільне малозрозуміле мовлення, порушення орієнтування у просторі, частий пульс (тахікардія), підвищення артеріального тиску, судоми, порушення дихання.

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539