Забудовники приїхали в ліс й вибурили свердловину для води

4

Перед довгими травневими вихідними у Біличанському лісі зашуміла велика техніка. На одній із ділянок, яку ще 2008 року незаконно виділила селищна рада, активізувалась робота.

Робітники на початку тижня організували поблизу Меблевої фабрики будмайдан. У рівчаках – глина. Пояснюють, що прокладають в лісі воду.

Те, що в лісі зранку булькоче вода й шумить техніка почули і коцюбинчани і лісники.

“Я приїжджаю. Хлопці кажуть: нам сказали – ми і робим. А хто сказав? Чого сказали? Це – ліс. Це все – лісопаркова зона. Це незаконно,” – пояснює Андрій Мазурчак, лісник Святошинського лісопаркового господарства.

5 років тому Коцюбинська селищна рада своїми рішеннями роздала 501 ділянку лісу у приватну власність, депутатам, їхнім родичам та підставним особам. Під загрозою опинились близько 100 гектарів лісу.

Територію селища самовільно збільшили з 87 гектарів до понад 4 тисяч.

Відтоді за Біличанський ліс розпочалась справжня війна.

Ті, хто отримав ділянки, сиділи 5 років тихо й нічого не будували. Першим незаконно ще 2009 року побудувався Андрій Старовойт.

Він назвав себе монахом-шаолінь і звів свою школу. Тепер паркан в паркан захотіли будуватись його сусіди.

Новоспечена власниця лісу приїхала на ділянку, показує документи і каже, що є помічницею народного депутата.

Сама з Києва й землю купила у власниці лісу – теж киянки – три роки тому. Про те, що ліс треба берегти й ніхто його права рубати не має – у неї своя думка:

“Це моя особистість. Це мій акт державний, який є чинним на даний момент і ніяких правомірних дій я не проводжу. Коли я купую землю, мені ніхто не давав договір на збереження, що це ліс. Я за 360 тисяч, багатодітна мати, не купила б землю для того, щоб поливати якісь там йолки-палки,” – пояснює Яна Машталір.

Активісти приголомшені. Тільки-но почули гуркіт техніки – одразу прибули на місце. Кажуть, якщо не захистити лісу зараз, він обросте парканами.

“Буриться скважина. І сьогодні-завтра ставиться паркан. І оця частина лісу вона вже буде огороджена. Мені вже заборонили туди ступати. На черзі напевно і та сторона лісу. Тобто будуть скрізь паркани,” – припускає коцюбинчанин Андрій Скіпальський.

Нова власниця каже, що землю виділяли законно й показує рішення Коцюбинчької селищної ради.

Зараз прокуратура Ірпеня оскаржує кожен з 501 акту на землю в Ірпінському суді. 58 актів вже скасовані. Інші – в процесі оскарження. Ділянка Яни Машталір – теж.

“По кожному позову суд накладає за нашим клопотанням арешт. Заборону здійснювати певні дії. Тому будь-яке подальше будівництво, введення в експлуатацію, перепродаж – будуть незаконними,” – пояснює заступник прокурора Ірпеня Роман Кимлик, який особисто приїздив кілька років тому в будинок культури, щоб зачитати депутатам протести прокурора, які місцеві урядники відхилили у поіменному голосуванні.

Яна Машталір, яка представилась помічницею депутата певна, в неї землю не заберуть.

Не чекаючи на суд мешканці самі стають боронити ділянку. Вони бояться говорити на камеру, але справно вимахують лопатою.

“Забудь, що це твоя земля. Це ліс,” – говорить їй один з коцюбинчан.

“І не дамо ліс різати. Все,” – категорично заявляє бабуся.

Власниця приводить на ділянку своїх малолітніх дітей й намагається вигнати з приватної власності небажаних гостей.

Робітники так і не продовжили робіт, оскільки місцеві організували чергування. Крім патрулювання, коцюби чани попередили киянку, що з вікон Меблевої 11-а добре видно ділянку.

Вчора забудовниця забрала будівельний вагончик. Й на ділянці після приїзду працівників правоохоронних органів, депутата Верховної Ради Володимира Ар’єва, його помічників та помічників народного депутата Вячеслава Кутового про роботу техніки говорять лише розрита земля.

Активісти переконані, що ліс збереже лише указ президента. Два роки тому Віктор Янукович пообіцяв, що ліс не дасть забудувати.

Наприкінці 2012 року відповідний проект указу, яким природоохоронний статус Національного парку мають надати території понад 6,5 тисяч гектарів, Кабмін схвалив і подав на розгляд до Адміністрації Президента.

Відповідне звернення підписали редакції провідних ЗМІ, міжнародні організації та близько 15 тисяч мешканців столиці та Київщини.

Минулого місяця Вячслав Кутовий як голова міжфракційного об’єднання, до якого увійшло близько 50 депутатів з різних політичних сил, написав звернення до гаранта з проханням надати відповідь щодо строків підписання указу та надання для ознайомлення проекту указу з усіма додатками.

За матеріалами СТБ.

4 коментарі

  1. Сергей. 1 Травня 2013 at 18:46

    Украина страна демократическая? Тогда почему депутаты от Киева в рабочее время бегают по чужим участкам в киевской области? Стб еще тот канал, на участке ничего не пилили, то что показано, это видео 3-4 летней давности… почему не показали лица тех , кто с лопатами бегал по участку? На сегодня никаких арестов на участке нет и ЛЮБЫЕ активные противоправные действия активистов закончатся в милиции или прокуратуре.

    176.36.25.**

    • Олег 8 Травня 2013 at 01:29

      А ти попробуй … – угостим сполна. Трепло.

      IP: 46.185.11.**

      • Сергей. 8 Травня 2013 at 21:09

        Это угроза? ВЫ уголовный кодекс читали? почитайте. пригодится)Стройка законная и любое препятствование ведет к уголовной ответственности

        IP: 176.36.25.**

  2. Руслан 8 Травня 2013 at 13:11

    Нравятся мне работники прокуратуры,ни сном не духом не ведавшие про законность выделения участков в 2008 году.
    А нардепы -уроды сами скорее всего положили глаз на эту землю!

    IP: 37.52.207.2**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539