Результат суботника: зібрано 2 причепи сміття / Фоторепортаж

3

Близько півсотні дорослих коцюбинчан та дітей взяли участь у суботнику в лісі довкола селища. Цього разу прибирали поблизу Пономарьова, Меблевої, Лісової та біля Любки, що тече вздовж приватного сектору.

“Це прекрасно, що на суботник виходять дорослі разом з дітьми. Це привчає дітей до культури, виховує їх,” – говорить активіст Андрій Скіпальський, який взяв на суботник свого сина Петрика.

“Мене тішить, що ті діти, які брали участь в суботнику, не лише вчаться не смітити, але й сортують сміття. На Меблевій та Лісовій ми збирали окремо пластик та скло,” – додає Скіпальський.

“Я не знав, що пластик розкладається в лісі століттями. Склянна пляшка – тисячу років?! Так довго люди не живуть,” – розповідає Олексій, учень 1 класу ЗОШ № 18, який допомагав вішати активістам інформаційні плакати в лісі.

На Меблевій та Лісовій назбирали причеп сміття.

Сортували настільки ретельно, що майже весь причеп сміття вдалось розвантажити в баки для сортування й подальшої утилізації сміття.

Пакети з посортованим сміттям закидали просто в баки для подальшої утилізації.

“Мене дивує, що люди досі скидають пластик в контейнери для побутових відходів. Це не лише питання збереження довкілля. Не так давно платня за вивезення сміття зросла мало не вдвічі. До того ж в селищі постійно актуальна проблема відсутності необхідної кількості сміттєбаків. Виходить, що люди самі ж заповнюють сміттєбаки для загального сміття пластиковими та склянними габаритними пляшками, навіть попередньо не зменшують їх в об’ємі,” – розповідає Валерій, учасник суботника, після того, як у сміттєбаках для загального сміття виявив пластикові пляшки з-під води.

“Сортоване сміття вивозять безкоштовно, тому навіть для екологічно несвідомих людей, має бути зрозуміло, що правильне сортування сміття – це економія коштів за комунальні платежі. Якщо сміття буде менше й воно не перепровнюватиме баки, то не треба буде піднімати черговий раз платню за комірне,” – додає Валерій.

Поблизу Любки, що живить озеро, прибирали під керівництвом Богдана Слюсаренка – голови громадської організації “Громадська рада Коцюбинського” та члена виконкому селищної ради. У суботниках він бере участь не вперше.

Він же до прибирання на Пономарьова залучив футболісток з “Біличанки”.

До прибирання на Пономарьова вийшли й свідомі представники громади.

Поблизу зупинки ДОЗ, теж влаштували невеличне прибирання лісу.

На суботнику свідома коцюбинчанка Олена встигла не лише поприбирати, але й дозбирати підписи під зверненням до Павленка щодо побудови підземного переходу під залізничними коліями. Загалом Олена, що мешкає на Бакала, зібрала понад 350 підписів.

“Не треба бути супергероєм, щоб зібрати два причепи сміття. Але краще, щоб люди знали, що ліс – це не смітниця. Сміття потрібно викидати до смітниць, а ліс треба захищати і від тих, хто смітить і від тих, хто хоче його рубати,” – говорить Тимофій, якийу 18 школі закінчив 1 клас.

Зауважимо, що перед травневими святами, очільник “Громадської ради Коцюбинскього” Богдан Слюсаренко організовував толоку, під час якої назбирали близько 70 мішків сміття.

В цьому суботнику теж брали участь дівчата з “Біличанки”.

Так місце відпочинку виглядало до прибирання:

А так воно виглядало після прибирання:

Зібрані мішки з лісу потім вивезли організатори суботника – “Громадська рада Коцюбинського” та “Нові обличчя”.

Цієї суботи прибирання розпочали з дитмайданчику в лісі.

Окрім сміття з лісу виносили старі меблі.

Діти носили пластик і просте сміття.

Дорослі збирали й носили скло.

Потім званатжили мішки на причеп.

А це група свідомих коцюбинчан, яка працювала біля струмка.

Коцюбинчани, які беруть участь в суботнику не перший рік, зауважують, що сміття стає дедалі менше.

“Я згадую перші суботники. Тоді ми збирали значно більше сміття. Тепер доводиться його попошукати.  Зараз, мені здається, з кожним роком сміття стає дедалі менше. Приємно, що люди стають більш свідомими,” – говорить Сергій з Меблевої.

“Це прекрасно, що суботники в лісі стали хорошою щорічною традицією. Ми починали з суботників на Меблевій. Далі підключилась Лісова, а потім Пономарьова. Тепер прибирали й поблизу струмка. Наступного разу географія суботників розшириться й на територію лісу поблизу вулиці Шевченка, де розташований ліцей. Таким чином ми очистимо ліс від сміття по всьому периметру селища,” – говорить активіст Андрій Скіпальський, який мешкає на вулиці Шевченка.

Лісники Святошинського лісопаркового господарства вдячні всім, хто долучився до прибирання лісу.

Tagged with: ,

3 коментарі

  1. Сергій К. 28 Травня 2013 at 01:53

    Цей “струмок” насправді є річкою Любкою. Наводжу інформацію з Вікіпедії:

    “Любка — річка в Україні, що протікає по території м. Києва, права притока Ірпеня. Довжина — бл. 9 кілометрів.

    Бере початок з колектору, неподалік від вулиці Щербакова, біля Нивок. Фактично початки має з озера в урочищі Дударів Сінокіс, у лісі неподалік пр-ту Палладіна. Потім річка перетинає вищевказаний проспект, проходить під залізницею Київ-Коростень, південною околицею селища Коцюбинське, а далі весь час протікає на північний захід Святошинським лісом. Витікаючи з лісу, впадає у р. Ірпінь трохи нижче залізничного мосту. Нижня частина річки знаходиться у межах природного заповідника Романівське болото.

    Назва річки ймовірно походить від назви рослини любка, що колись росла у великій кількості на її берегах. А сама річка в свій час дала назву хутору, який проіснував до 1943 року, був спалений під час війни і більше не відновлювався.

    У лісі неподалік селища Коцюбинське на річці є невеликий ставок. Сама річка має незначну ширину на більшості своєї протяжності і розширюється лише у нижній течії. Майже на усій протяжності протікає поза межами забудови, через сосновий ліс, тому з усіх річок Києва Любка зазнала людського впливу чи не найменше.”

    Дітей варто навчати не лише збиранню сміття, а й географії рідного краю.
    Річка Любка і природа на її берегах варта того, щоб бути предметом гордості коцюбинчан (за винятком того, що зробили з озером).

    93.75.16.2**

  2. гражданин 28 Травня 2013 at 13:19

    Википедия имеет противоречивую информацию.

    Любка — річка в Україні, що протікає по території м. Києва, права притока Ірпеня. Довжина — бл. 9 кілометрів.

    Річками називають природні водотоки, які мають довжину понад 10 км, а коротші — струмками.

    Там же в Википедии в российской версии есть информация о том, что четкой границы между ручьем и речкой нет. В картографии термин “ручей” применяется к естественным водотокам длиной до 10 километров Любка – меньше 10 километров.

    188.231.160.1**

    • Мария 30 Травня 2013 at 15:36

      Интересно как в терминологии групы “спильна мета” называют речку “Любка”? Ведь лес у них это рослыннисть в мэжах селыща!

      95.158.3.1**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539