Дмитро Корж – новий депутат Бучі

3

Вибори в Бучі 1 грудня збіглись із велелюдним мирним протестом на майдані Незалежності.

Під час голосування і члени комісії, і кандидати, і спостерігачі, і журналісти і навіть самі виборці мало не щодесять хвилин стежили за тим, що відбувається на понад півмільйонному протесті у центра столиці.

“Усі присутні були подумки на майдані. Було враження, що в країні справжня революція. Те, що ми читали в інтернеті – було схоже на зведення з фронту. Спочатку всі раділи, що “наші” взяли будинок профспілок, потім КМДА. Звучали думки, що варто ще захопити центральне телебачення – і в країні буде переворот”, – розповідає член ДВК, журналістка Олена Жежера.

irpin_maidan

Але серед присутніх на виборах думки різнилися.

“Мне вообще все равно, что там происходи. Я не за кого”, – висловилась одна з членкинь ДВК Галина.

Інша членкиня дільничої комісії – Юлія, зауважила, що шкодує про те, що не може долучитися до акції на майдані.

Може нам варто все тут покинути й поїхати на майдан?“, – запитувала вона в колег.

Але члени ДВК вирішили залишитись, працювати і таки рахувати голоси.

За результатами, висуванцю від Народної партії Литвина, Дмитрові Коржу, який боровся за депутатський мандат, доведеться тепер відмовитись від членства у виконкомі Бучі.

Саме він переміг на довиборах в  Бучі, де найбільший прогульник ради Олександр Франко склав без пояснень свій депутатський мандат.

Явка на довиборах майже 40 %. Для порівняння, на скандальних довиборах у селищі Гостомель явка за відсотками дорівнялась мало не до показників президентських виборів і перевищила 60 %.

І ще одна, але знакова деталь. На відміну від гостомельских виборів, де всі чітко знали від самого початку, що донька депутата-“регіонала” Ірпінської ради Юрія Прилипка – Надія Дудник – має бути депутатом, у Бучі на дільниці висіли всі біографії з фотографіями кандидатів.

Тут цілком слушно і законно дали виборцям можливість ознайомитись із тими, хто виборює їхні голоси.

Аби перемогти на довиборах у місті Дмитрові Коржу знадобилось лише 186 голосів.

Висуванець від Партії регіонів Анатолій Волковський посів друге місце. За нього проголосували 142 голоси.

За “свободівця” Костянтина Руденка, позапартійного Віктора Бархоленка, порівця Олексія Побігая проголосували відповідно 22 та по 15 виборців.

Висуванець радикального Ляшка – Ігор Роговський змусив повірити у себе аж 2 людей.

Комуніст Ігор Кулаков на цих виборах зазнав нищівної поразки. Його не підтримав жоден бучанин.

Спостерігачі впевнені, що попри зовнішній спокій – спроби сфальсифікувати вибори таки були.

“Спроби фальсифікації якщо й були, то не такі масштабні, як приміром у Прилипка. Хоча й тут є інформація про підкуп виборців, спроби голосувати по підробним документам, але щось регіони таки не доопрацювали. Можливо, на вибір людей вплинули й події на майдані й люди, навіть отримавши кошти, вирішили проголосувати не за наказом, а розумом», – говорить Володимир Завертанов, член Бучанської організації ВО «Свобода».

Громадянин, який представився Сергієм 27-ми років, що зареєстрвоаний у Черкаській області, захотів проглосувати за місцем роботи. Чоловік повідомив, що про вибори дізнався з оголошення “на стовпі”.

“Цікаво спостерігати, як під час допиту до молодика підходять різні люди, запитують його, що він тут робить, в тому числі журналісти. Хлопець від всіх жахався, не хотів спілкуватися. Але коли до нього підійшов Василь Олексюк (секретар Бучанської ради, член Партії регіонів – прим ред.) хлопець спілкувався з ним як із рідним,” – розповідає депутат Бучанськоъ ради Микола Йощенко.

Правоохоронці склали протокол про правопорушення. І громадянин пішов із дільниці.

“Попартизанити” й побігти слідом за порушником вирішив кандидат Олексій Побігай та депутат Бучанської ради від Народної партії Микола Йощенко.

Депутат Бучанської ради запевнив, що бачив, як чоловік щез у подвір’ї “Старого млина”, власником якого є кандидат-“регоінал” Анатолій Волковський.

Депутат Йощенко переконаний, що таких, як Сергій, які, на його переконання, працювали на провладного кандидата мало бути набагато більше:

“Вони злякалися журналістів та телекамер і того як ми оперативно виявили порушника. Тому більше не приходили”.

Анатолій Волковський сказав, що це провокація і він не має наміру це коментувати.

Варто сказати, що мешканці Гостомельського військового містечка, які зареєстровані не у селищі, а в місті Буча, прибули на вибори мало не у повному складі.

Із майже 90 виборців волевиявлення здійснили 70.

Таких затятих прихильники “військової дисципліни” помітили представники кандидатів.

“Я бачила, що спочатку заходив Олексюк, потім за ним ішли 3-4 людей. Вони голосували, виходили, а Олексюк потім виходив за ними,” – розповідає журнаілстка Інна.

Дільниця пильно стежила не лише за виборцями, але й, як повідомлялось, за подіями на майдані.

Одна з спостерігачів потелефонувала своєму сину Дмитрові. Він ходить до 11 класу й вийшов на свій протест.

“Я хвилююся за нього, щопівгодини дзвоню. Зв’язок з Майданом дуже поганий”, – говорить Ірина й знову й знову переглядає в Інтернеті новини з “гарячої точки”.

“Син навчається в досить престижному ліцеї, в центрі Києва. Там, в основному навчаються діти заможних та відомих батьків. Але є й такі прості як ми. Мені, чесно кажучи, приємно, що не дивлячись на статки, однокласники разом з Дмитром пішли на майдан підтримати мітингувальників”, – розповідає жінка.

Спостерігачка горда за свого нащадка й переконана, що організувати однокласників синові допомогла західноукраїнська кров.

“Я родом з Чернівців, а син народився вже в Києві. Та не дивлячись на це, своєю батьківщиною він вважає західну Україну. Саме звідти його патріотичний незламний дух”, – додає мати.

Після того, як члена виконкому Коржа оголосили переможцем, журналісти йому поставили два ключових питання: чи глосував той за підвищення тарифів та чи підтримав своїм голосом надання квартири члену виконкому та екс-заступнику міського голови Бучі Дмитренку.

Корж запевнив, що такі рішення не підтримував і саботаж тарифного голосування вважає своєю заслугою перед містом Буча. Інші заслуги депутатом не були озвучені.

“Він за все там голосував. Я був присутній на засіданнях виконкому. Корж голосував так, як і інші. Окремої думки я жодного разу не чув, хоча був присутній підкреслюю майже на всіх засіданнях виконкому,” – розповідає бучанський громадський діяч Іван Лисенко.

А ті, хто не встиг на майдан 1 грудня через вибори чи з інших причин, можуть прийти цієї неділі, 8 грудня. На 12:00. Тут знову збирають всенародне віче. 

3 коментарі

  1. Бартків Ігор 7 Грудня 2013 at 03:47

    Не кажучи грубо скажу, що в статті є неточності:
    1. в Бучі на довиборах прийняло участь 37,65% (всього виборців: 1028; взяли участь 387);
    2. в Гостомелі на довиборах прийняло участь 63,80% (всього виборців: 373; взяли участь 238);
    3. І за квартиру екс-заступнику міського голови Бучі Дмитренку, і за підняття тарифів Бучанський виконком проголосував одноголосно. Тобто Корж Д.С. голосував “ЗА” мовчки і всі. Це підтверджується, як відео так і протоколом виконкому.
    Тому, якщо проблеми автора з математикою ще можна зрозуміти, то початок депутатства починати з брехні це не добре.
    І шкода, що не зазначені всі перепетії виборчого процесу в Бучі, як це зроблено було по Гостомелю. Адже були і технічні депутати, провокатори, і проблеми з членами ДВК. Та не було зазначено, що жодної скарги не було, зауважень та нарікань на роботу ДВК не було.

    95.158.48.1**

    • Editor 8 Грудня 2013 at 19:25

      Пане Бартків, Ми Вам вдячні за уточнення щодо відсотків по Бучі. Стався одрук і замість 40 надрукували 30. Вже виправили.

      Щодо Гостомеля, то було зазначено – вище 60. Тут не бачимо в чому проблема. Числа округлюються для кращого сприйняття читачами. Це нормальна практика в журналістиці.

      Щодо голосування на виконкомі – вже взяли інтерв’ю в очевидця засідання виконкому – Івана Лисенка, бо представники редакції не були на засіданні виконкому. Тому свої судження ми не можемо з цього привожу висловлювати.

      Щодо перипетій виборчого процесу – на відміну від Гостомеля у нас не було в час євромайдану вільного журналіста, щоб відрядити на дільницю для 100 % фіксування подій. Відповідно послуговувались тим, що записали інші учасники виборчого процесу. За будь-які деталізовані відео та аудіозаписи будемо вдячні.

  2. Ладко 8 Грудня 2013 at 21:49

    перепитій виборчого процесу

    І хто кого перепив у виборчому процесі??

    195.18.31.**

Залишити відповідь

Використання матеріалів сайту лише за умови посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на "Громаду Приірпіння" не пізніше 2 речення.

Редакція може не поділяти думок чи висловлювань автора блогу чи коментатора.
Контакти редакції: Ірина Федорів, Олена Жежера pigmaliones@gmail.com, +38 050 2000 539